Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»


 Γράφει ο Σπύρος Κουτσάφτης
       Δημοσιογράφος
ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ θα παραμείνει ΔΗΜΟΣ
Την Δευτέρα ΚΛΕΙΝΟΥΝ τα ΓΕΦΥΡΙΑ της πόλης
Ανάστατοι είναι οι δημότες Αιτωλικού μετά τη δημοσίευση του προτεινόμενου Σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας (Κείμενο Δημόσιας Διαβούλευσης)  στην οποία πρόταση ο δήμος Αιτωλικού προσαρτάται στο δήμο  Μεσολογγίου και… καταργείται.
 Η ίδια πρόταση χαρακτηρίζει  ορεινό  το δήμο Θέρμου και έτσι αυτός διατηρείται.  Αντίθετα το Αιτωλικό που είναι νησί και μάλιστα  πυκνοκατοικημένο,  δεν χαρακτηρίζεται νησί και δεν διατηρείται ο δήμος.   
7. Στα  Κριτήρια Συνενώσεων προβλέπεται:
97. Η μείωση του αριθμού των Δήμων σε όλη τη χώρα και συνεπώς η συγκρότησή τους σε  πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί ακριβώς αυτούς τους στόχους. 
Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής σε κάθε νησί, πλην εύλογων εξαιρέσεων, να αντιστοιχεί ένας Δήμος.
Αυτή η προϋπόθεση φαίνεται ότι δεν ισχύει για το νησί του Αιτωλικού !
Ήδη είχε  διαβιβασθεί ιδιόχειρα επιστολή στον Υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο και χιλιάδες υπογραφές δημοτών Αιτωλικού  με την οποία ζητείται η διατήρηση του δήμου ως νησιωτικού στα πλαίσια που είναι σήμερα,  και εν ανάγκη να διατηρηθεί  η διεύρυνσή του με τους δήμους  Οινιαδών και Αγγελοκάστρου
Δεν μπορεί να ισχύουν άλλα για το Θέρμο και άλλα για το Αιτωλικό.
Μετά από όλα αυτά οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, η αντίδραση είναι καθολική και θα εκφραστεί με κάθε μέσον.
Την Δευτέρα οι δημότες του Αιτωλικού αποφάσισαν  να κλείσουν τα ιστορικά Γεφύρια της πόλης για κάποιο χρονικό διάστημα, κι αυτό είναι μόνο η αρχή.
Παραθέτουμε την επιστολή προς τον Υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο
Πρ.14/20.4.2010) που συντάχθηκε και επιδόθηκε από τον Γεν. Γραμματέα της  Πολιτιστικής Εταιρείας «Αιτωλικό εν Πολιτισμώ»
 Προς  
Τον αξιότιμον  Υφυπουργό  Εσωτερικών Αποκέντρωσης  και Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης  κ. Γεώργιο Ντόλιο 
   Κύριε Υφυπουργέ  
Το Αιτωλικό, έδρα του ομώνυμου Καποδιστριακού δήμου, είναι ένα μικρό νησί πυκνοκατοικημένο (πληθ. νησιού  4500. Με τους  συνοικισμούς εκτός νησιού 5.307, και συνολικός  πληθ. δήμου 7.000 περίπου), με την ιδιομορφία να είναι το μοναδικό «εσωτερικό»  νησί της Ελλάδας. Με πλούσια ιστορία που αρχίζει από τα αρχαία χρόνια και σπουδαία οικονομική και  πολιτιστική συνεισφορά στη χώρα μας.
   Έχει το πλεονέκτημα να είναι ακριβώς στο κέντρο ενός μοναδικού  περιβάλλοντος που αποτελείται από το σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών του δέλτα του Αχελώου, και στο κέντρο μιας τεράστιας γεωγραφικής ενότητας που αποτελείται από το δήμο Οινιαδών, το δήμο Αγγελοκάστρου και τμήμα της βορειοδυτικής πλευράς  του Ζυγού που περιλαμβάνει αρκετές πρώην κοινότητες που κάποτε ήταν μέρος του δήμου Αιτωλικού με σύνολο κατοίκων που υπερβαίνει κατά πολύ τις 20.000.    
Επισυνάπτομε σύντομο σημείωμα της ιστορίας και της σημερινής κατάστασης του δήμου Αιτωλικού.    
Η πρόταση του σχεδίου της Διοικητικής  Μεταρρύθμισης της χώρας μας δεν σημειώνει τη διατήρηση του δήμου Αιτωλικού είτε στα σημερινά του πλαίσια είτε διευρυμένου: με την προσάρτηση σ’ αυτόν των δήμων  Οινιαδών και Αγγελοκάστρου. 
   Επιθυμία ισχυρή όλων των δημοτών είναι να διατηρηθεί ο ιστορικός δήμος μας.
   Σας παρακαλούμε κ. Υφυπουργέ να εξετάσετε το ζήτημα της διατήρησης του ιστορικού δήμου Αιτωλικού  στα σημερινά του πλαίσια, λόγω και της ιδιαιτερότητας του νησιού.  Ή  να παραμείνει  διευρυνόμενος  με την προσάρτηση σ’ αυτόν  του δήμου Οινιαδών και του δήμου Αγγελοκάστρου.  Σχήμα (σε μικρότερη έκταση) που ως δήμος Αιτωλικού είχε λειτουργήσει στο παρελθόν.
   Σας επισυνάπτουμε σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυξ.αρ.51/7.4.2010. και υπογραφές κατοίκων του νησιού.
   Ευελπιστώντας στην ευαισθησία σας σε θέματα Τοπ. Αυτ/σης  και στη θετική διάθεση και  λύση του  ζητήματος,  σας ευχαριστούμε θερμά.
Μετά Τιμής.
Ο Πρόεδρος: Δ. Μπούρος, Ιατρός Καθηγητής του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης
Η Αντιπρόεδρος: Αλέκα Γιαννούτσου, Δικηγόρος.
Ο Γ. Γραμματέας:  Σ.  Κοτσάφτης Δημοσιογράφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ