Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΘΕΣΤΙΕΩΝ - ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ


Κραυγή Αγωνίας Δημοτών !!
Οι Δήμοι Παραβόλας και Θεστιέων ανήκουν στο Αγρίνιο Τριχωνίδας
 Συμπολίτες «αγρυπνείτε»
Με τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου «Καλλικράτης», της περιβόητης διοικητικής «μεταρρύθμισης» της αυτοδιοίκησης στη χώρα, δεν οριοθετούνται ακόμα οι νέοι Δήμοι και ο τελικός αριθμός αυτών σε κάθε Νομαρχιακό διαμέρισμα κάθε περιφέρειας. Ο στόχος προφανής, οι αντιδράσεις πολλές, οι βουλευτές και οι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες κόβουν και ράβουν ανάλογα με τις προσωπικές (εκλογικές) και άλλες φιλοδοξίες κομματικών φίλων και παραγόντων της αυτοδιοίκησης στο γραφείο του κ. Ραγκούση. Ιδιαίτερα τώρα με την εφαρμογή των μονοεδρικών στις βουλευτικές εκλογές προσπαθούν να εξασφαλίσουν άλλοι την επανεκλογή τους και κάποιοι άλλοι την ματαιοδοξία τους.   Οι τοπικές κοινωνίες όμως βρίσκονται έξω από αυτή την ιδιότυπη «διαβούλευση» (έχουν τις ευθύνες τους) που βέβαια καμία σχέση δεν έχει με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες. Οι κυβερνητικοί Βουλευτές, δήμαρχοι, παραγοντίσκοι κ.α. δίνουν και παίρνουν στα υπουργικά και κομματικά γραφεία των Αθηνών, δύσκολα να βρεις δήμαρχο ή επίδοξο «σωτήρα» το Σαββατοκύριακο στο νομό.


Ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Αιτωλ/νίας προσπαθεί μέσα από «ψευδοσυσκέψεις» να εξομαλύνει (με διάφορες υποσχέσεις) τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν σε επίπεδο παραγόντων Δήμων στη λογική του Καλλικράτη και του κυβερνητικού στόχου που στην ουσία είναι η περιστολή των δαπανών με την κατάργηση υπηρεσιών και την απόλυση σε πρώτη φάση όλων των συμβασιούχων, που οι ίδιοι έχουν προσλάβει στους Δήμους με δουλοπάροικες σχέσεις εργασίας που έχει επιβάλει η Ε.Ε. υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και που οι  δήμαρχοι πιστά εφαρμόζουν.


Ακούμε τελευταία με ανησυχία ότι, αντί ενός διευρυμένου Δήμου Αγρινίου (παρά τις διαφωνίες μας με τις συνενώσεις)  από τον Αχελώο (Νεάπολη) έως την βόρεια πλευρά της Τριχωνίδας  (Θεστιέων, Παραβόλας), όπου  τα γεωγραφικά, οικονομικά και πολιτιστικά - ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής υπερκαλύπτουν το πλαίσιο που έχει θέσει έστω και αυτή η γραφειοκρατική ΚΕΔΚΕ για τον σχηματισμό της αρχιτεκτονικής δομής και λειτουργίας ενός βιώσιμου ΟΤΑ, επιδιώκουν διάφοροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έναν παρατριχώνιο Δήμο με έδρα το Θέρμο, σε αντίθεση με την ομόθυμη και εκφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας της πεδινής Τριχωνίδας ! Αρνούνται δηλαδή τις νέες χωρικές συντεταγμένες και τη δυναμική που δημιουργείται με τον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου (της μεγαλύτερης πόλης της Δυτ. Ελλάδας), για την περιοχή μας κάτι που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν και καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να τα παρακάμψει. 


Με την ύπαρξη ξεχωριστού δήμου το σχέδιο «Καλλικράτης» καθώς και το πρόσφατο σχέδιο νόμου για τη παιδεία στα πλαίσια του των περικοπών των δαπανών του συμφώνου σταθερότητας κ.λ.π. δεν αφήνουν περιθώρια ύπαρξης αυτόνομων σχολικών μονάδων σε δήμους όταν λειτουργούν αντίστοιχες σε όμορους δήμους (βλέπε Αγρίνιο).


Σε όλα τα χωριά της παρατριχώνιας περιοχής, εάν υπάρξει τελικά αυτόνομος δήμος με την οικονομική πολιτική συγκυρία και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ΔΝΤ, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό : τα περισσότερα σχολεία θα συγχωνευθούν στη προοπτική της κατάργησης (χρειάζεται ελάχιστο όριο 250 μαθητών) και όσα μείνουν θα υπαχθούν στους Δήμους! Θα μπορεί ο Παρατριχώνιος Δήμος να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού;


Ή μήπως σκέφτονται νέους τοπικού φόρους; Επιτέλους οφείλετε να πείτε την αλήθεια στον κοσμάκη που αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα.  Αυτό πως το ξεπερνούν κάποιοι και συναινούν με αυτά τα μέτρα ; Το βόλεμα ή εξυπηρέτηση άγονων τοπικιστικών ή προσωπικών συμφερόντων είναι πάνω από την κοινωνία;  


Τα παιχνίδια που παίζονται στη πλάτη των κατοίκων καιρός είναι να αποκαλυφτούν. Η υποκρισία περισσεύει πια.  Γιατί η δημοτική αρχή Θεστιέων δεν έχει ενημέρωσε ποτέ κανέναν και αντί της «βιώσιμης» ανάπτυξης της Τριχωνίδας επιλέγεται ο «γύρος του θανάτου» της περιοχής; Πού είναι οι Λαϊκές Συνελεύσεις; Με τα πανηγύρια… του νερού θα αναπτυχθεί ο τόπος; 


Στο σημείο αυτό θέλουμε να ρωτήσουμε τον υπουργό εσωτερικών, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους τοπάρχες της περιοχής:  ποιον ρώτησαν για το έγκλημα που θέλουν να κάνουν στη Τριχωνίδα; Θα είναι καταστροφικό για το τόπο να μείνει έξω από το Αγρίνιο η περιοχή του Παναιτωλίου, Καινουργίου, Ν. Αβώρανης, Παραβόλας, Παντάνασσας και η Δουγρή. Είναι σαν να αρνούμαστε το διάβα της ζωής των πατεράδων μας, σαν να θέλουμε να γυρίσουμε το ποτάμι πίσω…. Αρνούνται κάποιοι ότι έχουμε ως περιοχή κοινές ιστορικές παραδόσεις, συγκοινωνία, αγορά, υπηρεσίες, εκπαίδευση, υποδομές κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις που συνθέτουν την τοπική μας κοινωνία από της συστάσεως του Ελληνικού κράτους με σημείο αναφοράς την πόλη του καπνού το Αγρίνιο;


Η πλευρά που συναθροίστηκε με την άποψη της αποκοπής της Τριχωνίδας από το Αγρίνιο αρνείται τις βασικές αρχές της επιστήμης της αρχιτεκτονικής ότι δηλαδή μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη πρέπει να διακρίνεται από τα ενιαία δίκτυα χωροταξικών, οικιστικών, κοινωνικών δομών και δραστηριοτήτων που στην περίπτωση της πρότασης για παρατριχώνιο Δήμο με έδρα το Θέρμο (που επιδιώκουν) όχι μόνο δεν υπηρετούνται αυτές οι αρχές, αλλά είναι επιστημονικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και πολιτικά καταστροφική για την περιοχή της Τριχωνίδας και το Αγρίνιο γενικότερα.


Αν όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες ότι μεθοδεύουν τον αποκλεισμό του Δήμου Αγρινίου από την Τριχωνίδα με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Θεστιέων, της Τ.Ε.Δ.Κ.  και των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ (αυτό υποστήριξαν τη Τετάρτη 14-4-10 στη κομματική συνάντηση με τον Ραγκούση),  στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την ύπαιθρο θα είναι τραγωδία, ίσως και προδοτικό για την τοπική μας κοινωνία.


Γιατί δεν σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Παραβόλας για ύπαρξη Δήμου βόρειας Τριχωνίδας μαζί με τους Θεστιέων, Παναιτωλικού που λέει ότι και σε αντίθετη περίπτωση να συνενωθεί με το Αγρίνιο; Γιατί ο αρμόδιος υπουργός με τους κυβερνητικούς βουλευτές συζητάει μόνο την άποψη της ισχνής μειοψηφίας του δήμου αυτού; 


Μήπως πρέπει και το Αγρίνιο να ξεσηκωθεί;Κάνουμε έκκληση έστω αυτή την ύστατη στιγμή σε κάθε κατεύθυνση να σεβαστούν την επιθυμία των δημοτών για έναν ενιαίο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου έως την Δουγρί του Δ.Δ. Νερομάνας Δήμου Παραβόλας.


Η συνύπαρξή μας με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ρούμελης πρέπει να διασφαλίζει την ημιαστική και αγροτική φυσιογνωμία μας,  καθώς επίσης και το ιστορικό κοινωνικό   κεκτημένο κάθε χωριού.

Αυτοί που θα υποτιμήσουν τούτη τη φορά τους Δημότες (Θεστιέων, Παραβόλας) για να ικανοποιήσουν κάποιους (που βλέπουν ως επαγγελματική τους καριέρα την ενασχόλησή τους με την Τ.Α.) θα έχουν να αντιμετωπίσουν την οργή του Λαού. 


Κάθε αρνητική εξέλιξη στο θέμα είναι αιτία τοπικού «πολέμου». Γι’ αυτό , είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να εντείνουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να υπερασπιστούμε «Θερμοπύλες», κάτι που δυστυχώς ορισμένοι δείχνουν δειλοί ή αρνούνται να πράξουν θεσμικά.

Η «Κίρκη» της εξουσίας ίσως  τους μέθυσε και δεν μπορούν να μείνουν χωρίς ρόλο φαίνεται !     


Πάντως δεν θα δεχθούμε πλέον να καθοριστούν οι εξελίξεις από τον συσχετισμό και τον συμψηφισμό των συμφερόντων των διάφορων κομματικών και άλλων παραγόντων…
Τη ζωή μας μόνοι μας θα την νοιαστούμε και όχι οι καρεκλοκένταυροι και οι τεχνικοί της εξουσίας


      ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • ΕΔΩ & ΤΩΡΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΕΣΤΙΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
Συμπολίτες «αγρυπνείτε»


Καινούργιο / Παραβόλα 15 Απριλίου 2010

Ανοιχτή Επιτροπή Δημοτών – Θεστιέων – Παραβόλας

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ