Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

«Μπλόκο» στην Κ. Μπατζελή για τον αγροτοσυνδικαλισμό

Από το http://filiatranews.blogspot.com/

Με “μπλόκο”, αλλά αυτή τη φορά εντός του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε αντιμέτωπη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, η οποία αναγκάστηκε μετά από βροχή ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας να πάρει πίσω το σχέδιο νόμου για το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου αρχικά είχε παρουσιαστεί στον υποτιθέμενο διάλογο του Ζαππείου εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων, με προφανείς σκοπούς παρέμβασης της κυβέρνησης στη διαμόρφωση ή ακόμη και χειραγώγηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, ενώ δεν έχει γίνει ουσιαστική διαβούλευση...
με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.).
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, “ρυθμίσεις”, όπως την προϋπόθεση για τη σύσταση συλλόγου του ορίου ενός έως δύο δήμων του “Καλλικράτη”, αντί των 20 ατόμων που ισχύει σήμερα, και το να μην επιτρέπεται στους συνδικαλιστές να είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων συνεταιρισμών.

Η υπουργός εξερχόμενη από το υπουργικό συμβούλιο αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και έγιναν προτάσεις, ενώ ενδεικτικό της “απόσυρσης” του επίμαχου κειμένου αποτελεί και η εν συνεχεία δημοσιοποίηση μόνο του σχεδίου νόμου για το μητρώο των αγροτών και τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, που πήρε το “πράσινο φως” στο συμβούλιο.

Πρόκεται για το ενιαίο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), στο οποίο για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει χώρο αγροτικής εκμετάλλευσης, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ή να συνταξιοδοτείται από τον Οργανισμό και η αγροτική του δραστηριότητα να καλύπτει το 30% του ετήσιου χρόνου εργασίας και το 35% του ετήσιου εισοδήματός του. Στο Μητρώο εγγράφονται επίσης οι αλιείς που έχουν επαγγελματική άδεια, αλλά και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες αλλά καλλιεργούν ή μισθώνουν αγροτεμάχια.

Η εγγραφή στο μητρώο είναι υποχρεωτική, ενώ για την ένταξη σε αυτό οι αγρότες συμπληρώνουν και υποβάλλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Η εγγραφή του επαγγελματία αγρότη στο ΜΑΑΕ είναι προϋπόθεση για την εγγραφή του στην πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών. Η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων, περιλαμβάνονται στους ορισμούς της αγροτικής εκμετάλλευσης αλλά και της αγροτικής δραστηριότητας.

Όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν στο ΜΑΑΕ θα εκδοθούν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Παράλληλα το υπουργείο δεν έχει ακόμη “ανοίξει τα χαρτιά του” αναφορικά με το έτερο επίμαχο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο φαίνεται ότι πηγαίνει στην καλύτερη περίπτωση για τον Μάιο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση.
avgi.gr

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ