Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Για τη ΔΕΥΑ Ναυπάκτου


 Το Δεκέμβριο του 2008 θα ήταν έτοιμο το έργο της αποχέτευσης σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμου Ναυπάκτου (γι αυτό και ζητούσε από τους δημότες ένα 500άρικο!!! προκαταβολή για τα τέλη σύνδεσης) αλλά και σύμφωνα με την επιβλέπουσα του έργου Νομαρχία.
Απ’ ότι φαίνεται ούτε το Δεκέμβριο του 2010 δεν θα λειτουργήσει το έργο. Εδώ και ένα χρόνο είναι σταματημένο γιατί ο δήμος Ναυπάκτου (η ΔΕΥΑΝ) δεν δίνει 550.000 ευρώ για το ΦΠΑ που αναλογεί στις τελευταίες εργασίες. Κι όμως ο ίδιος δήμος έχει σπαταλήσει 1.100.000 ευρώ σε «χαρές και πανηγύρια» μέσω της Αναπτυξιακής. Θα μπορούσε αν ήθελε να καλέσει τον περίφημο σκηνοθέτη της Ναυμαχίας να «σκηνοθετήσει» και μια καταβολή του ΦΠΑ ως εικαστικό δρώμενο, αλλά μάλλον δεν τους πέρασε απ’ το μυαλό.
Παρά το τραγικά αστείο του θέματος τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Γιατί με αυτή την καθυστέρηση κρατάμε σε λειτουργία 2.000 βόθρους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα υπόγεια νερά και τη θάλασσά μας αλλά και  κινδυνεύουμε με πρόστιμο 20.000 ευρώ την ημέρα από την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις. (Η Ελλάδα έπρεπε από τον Δεκέμβριο του 2000 να έχει πλήρες δίκτυο αποχέτευσης σε όλες τις πόλεις μέχρι 15.000 κατοίκους, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 91/271).
Παράλληλα κινδυνεύουμε με οριστική απένταξη του έργου οπότε θα κληθούμε να πληρώσουμε και όλη την συμμετοχή της Ε.Ε. στο έργο αφού θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που εισπράξαμε μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα διαρρέουν εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΥΑΝ αφού αφήνει 2000 νέους πελάτες εκτός του δικτύου αποχέτευσης.
Κι όλα αυτά επειδή ο δήμος επέλεξε αντί για την πληρωμή του ΦΠΑ να δώσει τα διπλάσια χρήματα σε «σκαστούρια» και δημόσιες σχέσεις δυο – τριών ανθρώπων.
Και  δυστυχώς ακόμη δεν φθάσαμε στον πάτο. Εδώ και καιρό κυκλοφορεί μεταξύ νομαρχίας και περιφέρειας ένας ανυπόγραφος πίνακας με εργασίες με αίτημα να καταβληθούν στον εργολάβο του έργου (πήρε το έργο με έκπτωση 3% !!! από τον κ. Νταουσάνη)  2.800.000 ευρώ επιπλέον. Και όλα αυτά σε εποχή άγριας λιτότητας. Από τη μια μεριά έχουμε περικοπές μισθών και από την άλλη κάποιοι παίζουν με τα εκατομμύρια.
Καταλαβαίνω ότι η μόνιμη λύση του δράματος μπορεί να δοθεί μόνο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αρκεί να επιλέξουμε δημοτική πλειοψηφία που θα κινείται σε εντελώς διαφορετική τροχιά. Αλλά έστω και την τελευταία στιγμή δεν πρέπει να τους αφήσουμε να βουλιάξουν την πόλη.
Ο δήμος πρέπει άμεσα να πληρώσει το ΦΠΑ του έργου που χρωστάει η ΔΕΥΑΝ.
Να δηλώσει καθαρά και σε όλους τους τόνους ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ανυπόγραφο πίνακα εργασιών και δεν θα δώσει ούτε δεκάρα τσακιστή πάνω από τον προϋπολογισμό του έργου.
Σε περίπτωση που εμφανιστεί ενυπόγραφο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και τον έλεγχο του έργου συνολικά.
Για όλα αυτά ζητώ να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει καθαρή θέση.
Δεν είναι δυνατόν να παίζουν κάποιοι πίσω από τις πλάτες των δημοτών με εκατομμύρια ευρώ, να κινδυνεύει η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου υποδομής και ο δήμος να μην παίρνει πρωτοβουλία έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει τα προφανή λάθη του. Πώς θα υποδεχθούμε άραγε τους νέους συνδημότες μας των γειτονικών δήμων από την επόμενη θητεία; Μήπως ο δήμαρχός μας πιστεύει ότι θα συνεχίσει να διοικεί με τον ίδιο τρόπο και θα βάλει αυτούς να πληρώσουν τον λογαριασμό;


Κώστας Καρακώστας, εκπρόσωπος στο δ.σ. της Κίνησης Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ