Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ομολόγησε ο Μαντέλης ότι πήρε μίζες από τη Siemens - Το αδίκημα έχει παραγραφεί


Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή από πολιτικό πρόσωπο. Ο κ. Τάσος Μαντέλης είπε στην επιτροπή οτι πήρε χρήματα από τη Siemens και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δόθηκαν συνολικά μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ! 
Με άλλα λόγια, ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε οτι όταν ήταν υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη, η Siemens κατέθεσε σε λογαριασμό στην Ελβετία 200.000 μάρκα για να τον ενισχύσει προεκλογικά όπως υποστηρίζει.
Με άλλα λόγια, ο κ. Μαντέλης παραδέχθηκε οτι όταν ήταν υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη, η Siemens κατέθεσε σε λογαριασμό στην Ελβετία 200.000 μάρκα για να τον ενισχύσει προεκλογικά όπως υποστηρίζει.
«Πρώτη φορά ακούτε για χορηγία εταιρείας σε υπουργό; Αν επρόκειτο για μίζα τότε θα μιλούσαμε για 10 εκατ. μάρκα», δήλωσε σε προκλητικό τόνο, όπως παρατηρούσαν μέλη της Εξεταστικής.
«Κάποιοι προσπαθούν να ξεπλύνουν τις μίζες τους στην πλάτη μου», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών είχε υπογράψει από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, εκατομμυρίων ευρώ για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997.
Ζήτησε λοιπόν από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.
Τότε, έγινε και η πρώτη κατάθεση από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα. Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων 250.000 ευρώ.
 Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του. Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.
Λίγο αργότερα, προκάλεσε τα μέλη της Εξεταστικής ο κ. Μαντέλης με την απάντηση που έδωσε για το δεύτερο έμβασμα των 250.000 γερμανικών μάρκων που μπήκαν στον λογαριασμό, το 2000. «Δεν ξέρω αν ήταν από τη SIEMENS ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει να μάθω. Ελπίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα μάθει ώστε να το πληροφορηθώ και εγώ» είπε χαρακτηριστικά.
Αφωνα έμειναν τα μέλη της Επιτροπής επίσης με την απάντηση που έλαβαν στο ερώτημα, πως ο πρώην υπουργός ήρθε σε επαφή με τη Siemens. Ο κ. Μαντέλης δήλωσε πως του τηλεφώνησε ένας άντρας από τη Γερμανική εταιρεία, κι ούτε λίγο – ούτε πολύ του είπε πως… έχει μια χορηγία να του προσφέρει.  Τέλος, ο κ. Μαντέλης αρνήθηκε οποιαδήποτε ροή χρημάτων από τον ίδιο προς το κόμμα του.
'Οπως επισημαίνουν στο Newsit έγκριτοι νομικοί το αδίκημα έχει παραγραφεί και η ομολογία του κ. Μαντέλη είναι εκ του ασφαλούς αφού δεν πολιτεύεται πια και δεν πρόκειται να τιμωρηθεί.
"'Ολα και για όλους χωρίς διάκριση στο φως", σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι και πρόσθεσαν: "Εμείς το είπαμε και το εννοούμε. Περιμένουμε να δούμε και την άλλη πλευρά."
Πάντως το κλίμα μεταξύ των βουλευτών είναι τεταμένο. Πολλοί φοβούνται ότι μετά την ομολογία Μαντέλη θ' ανοίξουν και άλλα στόματα και θ' ακουστούν και άλλα ονόματα...
Το αδίκημα έχει παραγραφεί
Το Newsit ζήτησε από τον έγκριτο νομικό κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εξηγήσει γιατί υπάρχει ήδη παραγραφή. Οπως εξηγεί :
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών (3126/03) η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος Υπουργών και Υφυπουργών για αδικήματα, που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την ανωτέρω αρμοδιότητα της μέχρι το τέλος της δεύτερης τακτικής Συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν παραγραφεί τα τυχόν ποινικά αδικήματα του Μαντέλη, γιατί η ποινική δίωξη ηδύνατο να ασκηθεί μέχρι το 2002 (ο Μαντέλης ήταν Υπουργός 1997-1998 και οι εκλογές έγιναν το 2000). Βουλευτική περίοδος είναι χρονική διάρκεια, για την οποία εκλέγονται οι Βουλευτές (τετραετία) και Βουλευτική Σύνοδος είναι η ετήσια συνεδρίαση της Βουλής.

Ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία

Και δεύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη SIEMENS, υπογραμμίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για απλά στελέχη, αλλά για προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη περίοδο. 

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει «Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη "Siemens". 

Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ