Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Να φύγουν οι δεξαμενές καυσίμων τώρα απο τον Αμβρακικό Κόλπο!


Γράφει ο Παύλος Χαραλάμπους*
Η διαρροή μαζούτ από το εργοστάσιο ΕΣΠΕΡΙΔΑ στον Άραχθο πρέπει να μας αφυπνίσει και να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σ αυτούς τους πολιτικάντηδες γύρω από τον Αμβρακικό που θέλουν να μας κρατούν «κοιμισμένους».
Η σοφή λαϊκή παροιμία λέει «κάλλιο το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» και η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να απομακρύνει τις δεξαμενές καυσίμων ΤΩΡΑ αν θέλει να κάνει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μας χάϊδευε τα αυτιά υποσχόμενη ότι θα φύγουν οι δεξαμενές καυσίμων και θα εισέρχονται μόνο δυπύθμενα δεξαμενόπλοια στον Κόλπο και με την ΚΥΑ που θεσμοθέτησε νομιμοποίησε δεξαμενές καυσίμων 300 κυβικών μέτρων (300.000 λίτρα) και δεν έθεσε καν τον όρο να εισέρχονται μόνο δυπύθμενα δεξαμενόπλοια, οπότε στον Αμβρακικό σήμερα εισέρχεται όποιο σαπιοκάραβο θέλει.
Η ευθύνη των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή από τις δεξαμενές καυσίμων ή τα δεξαμενόπλοια θα είναι τεράστια και δεν πρέπει να πιαστεί «ΟΜΗΡΟΣ» από τα οικονομικά συμφέροντα ολίγων τοπικών στελεχών του.
Η τοποθέτηση του Νομάρχη Άρτας για την διαρροή μας προκαλεί δέος, όταν λέει ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα, αλλά ανέλαβε πρωτοβουλία από μόνος του. Επιτέλους ποιος είναι ο αρμόδιος σ αυτό τον τόπο. Σχεδόν όλες οι βιομηχανίες της περιοχής μας χρησιμοποιούν μαζούτ ως καύσιμη ύλη, παρότι βρίσκονται εντός των ζωνών του Εθνικού Πάρκου, ακόμη και τα τυροκομεία, που όταν λειτουργούν τους καυστήρες τους ντουμανιάζουν όλες οι γύρω περιοχές με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που προκαλούν οι διοξίνες από τους καπνούς.
Πολλές επιχειρήσεις της περιοχής διοχετεύουν ακατέργαστα τα υγρά τους απόβλητα στις τάφρους και τα ποτάμια τις νυκτερινές ώρες (όταν δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες) και η νομοθεσία απαιτεί επαυτοφόρω εντοπισμό ρύπανσης για να επιβληθούν κυρώσεις. Από το 2004 ζητάμε ακόμη και σήμερα τακτικούς και εκτάκτους ελέγχους εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του Αμβρακικού για να προλαμβάνονται κρούσματα ρύπανσης.
Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και των τριών νομών δεν έχουν επιβάλλει και υλοποιήσει κανένα πρόστιμο για μη εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων την τελευταία δεκαετία ,οπότε υπάρχει μια άτυπη ασυλία στην παρανομία.Στην προκειμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ομιλεί για δολιοφθορά και με μια μήνυση κατ αγνώστων επιδιώκει άφεση αμαρτιών και έτσι «ούτε γάτος ούτε ζημιά». ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου, βασίλεμα δεν έχει!!!!!!

*Πρόεδρος Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ