Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ –ΠΑΣΟK ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Ανδριόπουλος Ιωάννης M.Sc., Ph.D.
Πρόεδρος ΔΗΜ. Τ.Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΓΡΙΝΙΟ

Θύελλα περικοπών στις ασφαλιστικές παροχές και στα ασφαλιστικά δικαιώματα ετοιμάζει η ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2011 οι δαπάνες σε παροχές υγείας θα πρέπει να μειωθούν κατά 3,5 δις ευρώ.  Μια πρώτη απόφαση είναι που έχει ήδη πάρει είναι να ενταχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι στο  ΙΚΑ. Έτσι από το 2011 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρέχουν τις ελάχιστες υποβαθμισμένες ενιαίες παροχές στους ασφαλισμένους τους, ακόμη και τα ταμεία που είναι υγιή, δεν έχουν ελλείμματα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα καλύπτονται οι ασφαλισμένοι με ενιαία πακέτα παροχών, δηλαδή ίδια επιδόματα ασθένειας, νοσοκομειακή περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, ανώτατα όρια συνταγών φαρμάκων κ.λπ. Φυσικά μην περιμένετε καλυτέρευση των παροχών αλλά θα χειροτερεύσουν δραματικά, σε σημείο που να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των ασφαλισμένων. 
Ένα πρώτο δείγμα για το τι μεθόδους θα ακολουθήσει η ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι το νέο  θεσμικό πλαίσιο χορήγησης φαρμάκων που αυστηροποιήθηκε και απαγορεύει την αποζημίωση από τα ταμεία φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Με μια πρώτη σκέψη φαίνεται σωστή πρακτική, όμως αυτό έχει για παράδειγμα να μένουν χωρίς θεραπεία  νέοι καρκινοπαθείς, καθώς τα αποτελεσματικά φάρμακα στην κατηγορία της ογκολογίας, είναι συχνά εκτός ενδείξεων. Οι μισές θεραπείες για τους καρκινοπαθείς σύμφωνα με αναφορές καθηγητών ιατρικής αφορούν στη χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων. Στην ογκολογία, κάθε χρόνο, το 30% των γνώσεών  αλλάζει τελείως λόγω των νέων δεδομένων και το 30% τροποποιείται. Στις ΗΠΑ, οι αρμόδιες αρχές επικαιροποιούν δύο φορές τον χρόνο τις ενδείξεις των αντικαρκινικών φαρμάκων. Στην Ελλάδα, η τελευταία φορά που έγινε η επικαιροποίηση των ενδείξεων στο πλαίσιο του ΕΟΦ ήταν το 2007. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να  αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς τραγικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη φαρμακευτική θεραπεία.  Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, το ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ  έκανε πολύ αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει την αποζημίωση από τα ταμεία φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, οδηγώντας σε απόγνωση πολλούς καρκινοπαθείς που για να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία καλούνται να πληρώσουν ποσά που κυμαίνονται έως 5.000 ευρώ (μηνιαία θεραπεία). Το ΙΚΑ έσπευσε να διορθώσει την κατάσταση, εκδίδοντας εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, η αποζημίωση των συγκεκριμένων φαρμάκων ισχύει για όσους είναι ήδη σε θεραπεία, χωρίς όμως να μεριμνά για τα νέα περιστατικά που παρουσιάζονται κάθε μέρα.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για τους διαβητικούς και την κάλυψη του διαβητικού παπουτσιού από το ΙΚΑ. Η προϊσταμένη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ απάντησε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος αυτό καθώς ….με λίγα λόγια συμφέρει οικονομικά ο ακρωτηριασμός του ποδιού!!!!! Ενώ η αναλγησία της διοίκησης του ΙΚΑ του ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ λόγω μνημονίου τάχα είναι τόσο μεγάλη που παρέπεμψε το θέμα σε επιτροπή για να αποφασίσει και ακόμη μέχρι σήμερα δεν δόθηκε απάντηση….
Αλήθεια με τέτοια παραδείγματα αναλγησίας που συναντάνε καθημερινά από την κυβέρνηση του ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ  οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Η κυβέρνηση του ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ας απαλλαγούμε από αυτή.   Έχουμε  τον τρόπο καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κοντά. . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ