Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Προς Πολιτική Κρίση: πρέπει να αλλάξουν πολλά και άμεσα

Του Νίκου Κοτζιά
 Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, υπήρξε σαφής διαχωρισμός των υποστηρικτών της Κυβέρνησης του μνημονίου και των αντιπάλων του. Το εκλογικό αποτέλεσμα σαφές: 1/3 με την Κυβέρνηση, 2/3 ενάντια. Η κυβέρνηση είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας στο λαό. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν κατά 10% και το κυβερνητικό κόμμα απώλεσε σε σχέση με το 2009 πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων. Τούτο σημαίνει στις δύσκολες μέρες που έρχονται, ότι δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει παραπέρα με τον τρόπο που κυβερνά μέχρι σήμερα. Ότι δεν θα μπορέσει να επιβάλλει τους στόχους του μνημονίου με τον τρόπο που το επιθυμεί η Τρόικα και απαιτούν οι Γερμανοί.
Οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η οικονομική κρίση τείνει να μετεξελιχθεί με μεγάλη ταχύτητα σε πολιτική. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι η ποιότητα του προσωπικού της κυβέρνησης δεν είναι σε κρίσιμους τομείς αυτή που θα έπρεπε. Το οικονομικό επιτελείο του τελευταίου έτους απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας.
Η κύρια του αδυναμία είναι ότι δεν κατανοεί τον πολιτικό χαρακτήρα των ελλειμμάτων και του χρέους και ότι προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με κακής ποιότητας λογιστική. Η διαπλοκή
με ιαχές ανυπομονησίας αντικατάστησε το σύνθημα του 2007 «παραιτήσου» με το σύνθημα «συντονίσου». Από τον Σεπτέμβριο που οι εκλεκτοί της διαπλοκής εμφανίστηκαν ως συντονιστές της κυβέρνησης, η εικόνα του πρωθυπουργού καταβαραθρώθηκε. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αυτοπαγιδεύτηκε σε αδιάφορα για το μέλλον της χώρας διλήμματα. Διλήμματα που εξυπηρετούσαν τα στενά και άμεσα συμφέροντα ορισμένων υπουργών του και μόνο. Το πρόβλημα της χώρας, πλέον, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, αλλά ότι με προεκλογικά ανόητα τερτίπια υπόσκαψε τη θέση της, ενώ η χώρα δεν διαθέτει ώριμη εναλλακτική λύση.
Οι προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, έλαβαν στην περιφέρεια της Αττικής το ίδιο ποσοστό με τα δύο κόμματα του συστήματος.44,6% η αριστερά συνολικά, 44,5% η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όμως οι δυνάμεις της αριστεράς είναι διασπασμένες, ενώ δεν διαθέτουν στρατηγική εξόδου από την κρίση. Περισσότερο εκφράζουν την διαμαρτυρία, τον θυμό και την απελπισία των Ελλήνων πολιτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, παρά την ελπίδα, την προσμονή, το πρόγραμμα για το μέλλον. Η ΝΔ αν και δείχνει σε ένα βαθμό να συνέρχεται δεν διαθέτει κάποια μακρόχρονη και ουσιαστικά «ανταγωνιστική πολιτική προς το ΠΑΣΟΚ», τουλάχιστον προς το παρόν.
Στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ οι δυνάμεις που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις δείχνουν να έχουν σκύψει το κεφάλι άλλοι στην ισχύ της εξουσίας και άλλοι στην «γοητεία» της. Τέλος, οι λεγόμενες ελίτ της ελληνικής κοινωνίας δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει την κατάσταση. Ασχολούνται περισσότερο με το πως θα βγάλουν κέρδη και θα ενισχύσουν τις θέσεις τους την ώρα της κρίσης, παρά πώς θα συμβάλλουν στην σωτηρία της χώρας.Όλα τα πιο πάνω δείχνουν σε μία και μοναδική κατεύθυνση: με γρήγορους ρυθμούς κάποιοι ανόητοι στο ΠΑΣΟΚ που έχουν υποκλιθεί στους ξένους τραπεζίτες και στη διαπλοκή άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και η χώρα βαδίζει με γοργά βήματα προς την πολιτική κρίση. Και αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε! Διαφορετικά το κόστος για τη χώρα θα είναι ανυπολόγιστο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ