Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Φέτος συζητάμε τον πιο βάρβαρο Προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό, αντεργατικό, που τσακίζει τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα και καταδικάζει στη φτώχεια, στην εξαθλίωση τα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου, για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη οι πολυεθνικές, για να έχει σταθερή κερδοφορία το μεγάλο κεφάλαιο και μετά την κρίση.
Είναι μεγάλο ψέμα ότι η δραστική μείωση των ήδη απαραίτητων μισθών, του μεροκάματου, η κατεδάφιση, η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, γίνονται για να σταματήσουν οι απολύσεις, για να αντιμετωπισθεί η ανεργία. Η αλήθεια είναι ότι ταυτόχρονα με τους μισθούς πείνας και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα θα γίνουν και απολύσεις και η ανεργία θα μεγαλώνει. Την ανεργία γεννά και μεγαλώνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.
Μέσα από αυτόν τον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό και η φτωχομεσαία αγροτιά βιώνει σήμερα την άγρια αντιλαϊκή καταιγίδα της καπιταλιστικής κρίσης, τη βαρβαρότητα του Μνημονίου. Αυτή η πολιτική θα επιταχύνει τον κατήφορο της αγροτικής οικονομίας με ολέθριες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, θα μεγαλώσει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας, θα εκτοξεύσει τα ελλείμματα στο αγροτικό ισοζύγιο, θα ερημώσει την ύπαιθρο. Από την άλλη μεριά, όμως, θα εξασφαλίσει προκλητικά κέρδη για τους εμποροβιομήχανους, για τους μεγαλοεισαγωγείς αγροτικών προϊόντων.
Εργαλείο για την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και ο φετινός Προϋπολογισμός. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα ζουν τώρα χρόνια στο πετσί τους οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες. Δεν μπορείτε να το κρύψετε. Όσο και εάν προσπαθείτε να φτιασιδώσετε αυτή την αντιαγροτική πολιτική, όσο και να προσπαθήσετε να αποπροσανατολίσετε τη φτωχομεσαία αγροτιά, σας διαψεύδουν τα στοιχεία. Η αγροτική απασχόληση μειώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας τον χρόνο. Εάν σε αυτούς προστεθούν οι άνεργοι των μεταποιητικών βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων που κλείνουν, όπως πάτε να κάνετε τώρα με τη «ΔΩΔΩΝΗ», η ανεργία θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. 
Η κατάσταση αυτή όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και μέσα από τις προτάσεις της Commission για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2014 -2020. Και τα τρία σενάρια που προτείνει είναι η ταφόπλακα για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδίου ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται και με τον Προϋπολογισμό του 2011. Στα ήδη πενιχρά κονδύλια που είχαν διατεθεί τα προηγούμενα χρόνια στον αγροτικό τομέα, έχουμε παραπέρα μειώσεις. Τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται για την αγροτική οικονομία, είναι μειωμένα κατά 8,5% συγκριτικά με τον Προϋπολογισμό του 2010. Και το 1/3 αυτών των κονδυλίων είναι αγροτικές επιδοτήσεις, που είναι παγωμένες στα επίπεδα του 2000.
Βέβαια, και από αυτές τις επιδοτήσεις η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στους μεγαλοαγρότες, αλλά και σε άλλες δράσεις αντιπαραγωγικές, όπως ξερίζωμα καλλιεργειών, πολιτική που αφήνει ακαλλιέργητα τα χωράφια που θα μπορούσαν να παράγουν προϊόντα για τις διατροφικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
Αυτό που αποδεικνύει παραπέρα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του Προϋπολογισμού, είναι η δραστική μείωση σχεδόν στο 50% των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα.
Στο φετινό Προϋπολογισμό επίσης πετσοκόβονται τα κονδύλια για τον ΟΓΑ κατά 7,7%. Ούτε και τα ψίχουλα των 20 ευρώ για τις συντάξεις πείνας δεν θα δοθούν. Αυτές οι εξευτελιστικές συντάξεις των 360 ευρώ, κύριοι της Κυβέρνησης, για εσάς είναι αυτές που ευθύνονται για την κρίση.
Πριν λίγους μήνες είχαμε καταγγείλει εδώ στη Βουλή τη συνειδητή απαξίωση του ΕΛΓΑ. Τον οδηγήσατε και εσείς και η Νέα Δημοκρατία στη χρεοκοπία, για να είναι εύκολη λεία στη συνέχεια για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Αυξήσατε με το νόμο για τον ΕΛΓΑ έως και 50% τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, ενώ έρχεστε τώρα με τον Προϋπολογισμό να μειώσετε τα κονδύλια για τον ΕΛΓΑ σχεδόν στο μισό, από 450.000.000 στα 296.000.000. Και ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουν, όπου επιχορηγούνται τα ασφάλιστρα, να εισβάλουν στην ασφάλιση των αγροτών. Η αγροτιά μαζί με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης.
Όλη αυτή την κατάσταση προσπαθεί να κουκουλώσει η Κυβέρνηση, να φέρει στα μαλακά την πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των φτωχών και μικρών αγροτών. Αυτό επιχείρησε ο κύριος Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο. Μίλησαν για αγροτικά καλάθια ανά περιφέρεια. Λανσάρετε αυτή την πρόταση ως τη λύση για το αγροτικό πρόβλημα.
Μίλησε ο κύριος Πρωθυπουργός για Κρητική Διατροφή. Δεν είπε, όμως, με την πολιτική που ακολουθείται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ότι Κρητική Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να γίνει και με λάδι Τυνησίας και με ελιές από το Μαρόκο και με φασόλια από την Τουρκία και με κρασί και χυμούς από τη Χιλή και άλλα προϊόντα, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να κατακλύσουν την ελληνική αγορά, για να γεμίσουν τα ταμεία των μεγαλοεισαγωγέων και οι αγρότες να χάνουν, όπως λέμε στο χωριό μου, και τα αυγά και τα καλάθια.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι αντίθετο και θα αντιπαλέψει αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Θα συγκρουστεί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος των αγροτών, που καλλιεργούν τη μοιρολατρία, την υποταγή, που σκορπούν αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει φιλοαγροτική η ΚΑΠ, ότι είναι θέμα διαχείρισης.
Το Κ.Κ.Ε θα στηρίξει τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς, με πλαίσιο διεκδίκησης που θα συγκρούεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά θα δημιουργεί προοπτικές, προϋποθέσεις αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των λαϊκών οικογενειών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Η ανάπτυξη αυτή θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, που δίπλα τους θα υπάρχει ο δημόσιος αγροτικός τομέας. Με κεντρικό σχεδιασμό θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, θα αντιμετωπίζει τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα των αγροτών μέσα από αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, παιδείας, πρόνοιας, περίθαλψης, με αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα. Θα είναι μια πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ