Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις ανάγκασαν τη δημοτική αρχή Αγρινίου σε αναδίπλωση στο θέμα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων

Στροφή 1800 έκανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κατσαρή καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Πρόεδροι των Καλλικρατικών Νομικών Προσώπων εκπαίδευσης του δήμου, χθες το βράδυ στη ΔΕΠ, όπου συζητήθηκαν οι εισηγήσεις των διευθυντών Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης νομού Αιτωλ/νίας για τις συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Οι δημότες του  Παναιτωλίου αρχικά με τους μαθητές και τους γονείς ύστερα από Λαϊκή συνέλευση είχαν κλείσει την εθνική οδό στον κόμβο της Ερμίτσας την Κυριακή 13-2-2011 το μεσημέρι και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι κάτοικοι με τους μαθητές των Καλυβίων και της Μακρυνείας (έκλισαν χθες Παρασκευή την Ε.Ο. στη θέση Συκιά), καθώς και ο Σύλλογος Γονέων του ΕΠΑΛ Καινουργίου διαμαρτύρονται για τη αστήριχτη ουσιαστικά  πρόταση κατάργησης του σχολείου ενώ Χθες το βράδυ που συνεδρίαζε η ΔΕΠ ήταν όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αυτών των σχολείων μέσα και έξω από το Δημαρχείο και φώναζαν ενάντια των καταργήσεων των σχολείων.
Επίσης υπήρχε μεγάλος αριθμός κατοίκων από όλες τις περιοχής του νέου δήμου αντιδρώντας και απαιτώντας να μην γίνει δεκτή από τη ΔΕΠ Αγρινίου η εισήγηση της διοίκησης της εκπαίδευσης και γενικότερα η πολιτική του υπουργείου παιδείας που θέλει να καταργήσει σχολικές μονάδες στο νομό με πρόσχημα την οικονομική κρίση…

Αξίζει πάντως να τονίσουμε εδώ και το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα που διέρρευσε η εισήγηση του διευθυντή εκπαίδευσης δευτεροβάθμιας η Αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Αγρινίου κ. Κατσαρή μαζί με τους διαφόρους κομματικούς παράγοντες των τοπικών συμβουλίων κ.α. περιόδευσε σε όλες τις περιοχές που αναφέρονταν στην πρόταση και με έναν άτολμο τρόπο άφηναν όλοι αυτοί να εννοηθεί πόσο «σωστό» είναι παιδαγωγικά να υπάρχουν συγκεντρωμένα τα σχολεία «σπέρνοντας σύγχυση και αναβλητικότητα στους κατοίκους.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Παναιτωλίου την Κυριακή φάνηκε ο ρόλος των Πόντιων Πιλάτων που αντί να παίρνουν θέση κατά των συγχωνεύσεων-καταργήσεων αναζητούσαν «σωσίβιο» σε κάποια νέα πρόταση.
Προφανώς, ίσως γιατί γνώριζαν εκ των προτέρων το σενάριο, ενώ έβλεπαν ότι ο αρχικός τους σχεδιασμός δεν βγαίνει και θέλοντας να κερδίσουν χρόνο και για να λειτουργήσουν με όρους παράγοντα που δήθεν σέβονται τις τοπικές κοινωνίες, όπως έκανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας ως εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου στις αυθόρμητες κινητοποιήσεις των κατοίκων του π. Δήμου Θεστιέων, αφού δεν τοποθετούνταν ευθέως κατά των καταργήσεων των σχολείων.
 Ήταν «προσεκτική», όπως πάντα για να μην έρθει και σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική. Με την τακτική αυτή της δημοτικής αρχής κλείδωναν τους δικούς τους ανθρώπους, ώστε να έχουν άλλοθι για να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Έχουμε τέτοια παραδείγματα αποστασιοποίησης κυβερνητικών αυτοδιοικητικών παραγόντων όπου περνούσε η κ. Κατσαρή (Καινούργιο, Ματαράγκα, Παναιτώλιο κ.α.).

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής 18-2 τώρα.
Το κλίμα, όπως είπαμε με την έντονη παρουσία των τοπικών κοινωνιών και των μαθητών διαμόρφωσε ένα εκρηκτικό μείγμα, όπου και με την μαχητική στάση του εκπροσώπου στη ΔΕΠ της τοπικής ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ και άλλων εκπαιδευτικών, του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Βασιλείου, κοινοτικών συμβούλων και εκπροσώπων γονέων, υποχρέωσαν τη δημοτική πλειοψηφία και την ίδια την Αντιδήμαρχο που προήδρευε της ΔΕΠ να κάνουν πίσω και να αναδιπλωθούν, εγκαταλείποντας τα όσα έλεγαν και πίστευαν το προηγούμενο διάστημα για τα περί ωφελιμότητας των συγχωνεύσεων σχολείων κ.α. περίτεχνα, όπως κατήγγελαν εκπαιδευτικοί.

Ο εκνευρισμός και αμηχανία ορισμένων που οδηγούντο στην απόρριψη της εισήγησης του διευθυντή εκπαίδευσης (όσο αφορά τουλάχιστο για τα προτεινόμενα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ήταν διάχυτος, έφτασε δε… ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου και δημοτικός σύμβουλος του κ. Μοσχολιού διευθυντής δημοτικού σχολείου στο σημείο να επιπλήξει τους παρευρισκόμενους δημότες γιατί χειροκρότησαν, όπως είπε, τον καθηγητή του ΕΠΑΛ Καινουργίου που μίλησε πριν, και ο οποίος υπεραμύνθηκε με τεκμηριωμένο και πιστικό λόγο την αναγκαιότητα συνέχειας της λειτουργίας όλων των σχολείων του Δήμου Αγρινίου ενώ παράλληλα αποκάλυπτε μπροστά στο κόσμο την καταστροφική πολιτική της υπουργού παιδείας και της κυβέρνησης σε βάρος της υπαίθρου και των τοπικών κοινωνιών. Από την ομιλητή καθηγητή τονίστηκε ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια του Καλλικράτη και των εντολών της Τρόικας της ΕΕ, που επιβουλεύονται τη χώρα μας ενώ η κυβέρνηση πιστά εκτελεί.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ Γ/ΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ, ΕΠΑΛ
Στην ψηφοφορία επί των εισηγήσεων των διευθυντών εκπαίδευσης νομού Αιτωλ/νίας για τη μεν Β/θμια εκπ/ση (του κ. Παλαιολόγου)  όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείο απορρίφτηκε ομόφωνα ενώ υπερψηφίστηκε το σκέλος της εισήγησης για ίδρυση δύο ΕΠΑΛ ή Τεχνολογικού Λυκείου (απογευματινού και εσπερινού στο Αγρίνιο)

Εδώ υπάρχουν επιφυλάξεις από τους εκπαιδευτικούς όσον αφορά την πρόταση ίδρυσης απογευματινού ΕΠΑΛ ή Τεχνολογικού Λυκείου για το γεγονός ότι το ωράριο λειτουργίας τους συμπίπτει περίπου, με......αποτέλεσμα το μαθητικό δυναμικό που θα επιλέγει τα δύο αυτά σχολεία (με σχεδόν ίδιες ειδικότητες) θα μοιράζεται καθιστώντας ανίσχυρη την λειτουργία και των δύο. Παράλληλα είναι αδύνατο το ένα και μοναδικό ΣΕΚ Αγρινίου να μπορεί να εξυπηρετεί τέσσερα (4) ΕΠΑΛ ταυτόχρονα, τη στιγμή που οι εργαστηριακοί χώροι και οι υποδομές δεν θα επαρκούν σε παράλληλη λειτουργία. Μία άλλη αρνητική πλευρά αυτής της πρότασης, δηλαδή για ίδρυση απογευματινού ΕΠΑΛ, που ακούστηκε από καθηγητές είναι αντιπαιδαγωγικός του χαρακτήρας, αφού όλα τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν πρωί για παιδαγωγικούς και λειτουργικούς λόγους. Έτσι θα αποδυναμώνεται ταυτόχρονα η λειτουργία αυτών των δύο ΕΠΑΛ καθώς και των δύο περιφερειακών της πόλης (ΕΠΑΛ Καινουργίου και Μακρυνείας), εφόσον βέβαια δεν καταργηθούν από τις σαρωτικές καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών που φέρουν τα μνημόνια των κατοχικών δυνάμεων.
Μιά τελευταία επιφύλαξη που ακούστηκε και θέλουμε να το τονίσουμε είναι ότι στα κτίρια του πρώην πολυκλαδικού θα διαμορφωθεί ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα τύπου Γκράβας - με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για την περιοχή μας και για τα ίδια τα παιδιά στους σημερινούς δύσκολος καιρούς.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε δεκτή η εισήγηση του διευθυντή κ. Γκοργκόλη, αφού δεν προτείνει ουσιαστικά την κατάργηση σχολείων εκτός του Νηπιαγωγείου Περιστερίου Τριχωνίδας, όπου εκφράστηκε επιφύλαξη από τη ΔΕΠ και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων των δύο παιδιών να γίνει κάτι τέτοιο. Έντονη διαφωνία υπήρξε επίσης από κατοίκους των κλεισσορευμάτων για την πρόταση οριστικής κατάργησης του δημοτικού σχολείου (βρίσκεται σε αναστολή) και ζήτησαν να σταματήσει η μεταφορά των παιδιών στο Ζευγαράκι, που στοιβάζονται πρωί πρωί και να λειτουργήσει το σχολείο του χωριού τους.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγρινίου Γιάννης Βασιλείου ζήτησε λίγο πριν την ψηφοφορία να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΔΕΠ και το γεγονός ότι εάν το υπουργείο δεχθεί τελικά την εισήγηση της διοίκησης της Εκπαίδευσης και όχι του Δήμου Αγρινίου, να θεωρείται δεδομένη η αγωνιστική αντίδραση του Δήμου μέχρι τέλους για να μην κλείσει κανένα σχολείο. Κάτι που η κ. Αντιδήμαρχος δεν δέχθηκε! Και ο δημοτικός σύμβουλος δεσμεύτηκε να το θέση ως ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στο δημοτικό συμβούλιο προ ημερησίας διάταξης.
Αρνητικό γεγονός (που έγινε αντιληπτό από τους περισσότερους και σχολιάστηκε δυσμενώς) η απουσία επίσημων εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων Αγρινίου σε αυτό το σοβαρό θέμα για την τοπική κοινωνία και των εκπαιδευτικών-εκτός του Γ/μνασίου Καλυβίων που είχαν έντονη παρουσία. Παρόντες επίσης οι μαθητές, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και πολλοί άλλοι που μπορέσαμε να δούμε σε αυτό το πλήθους κόσμου, που αγωνιούσαν για το μέλλον των παιδιών τους και των χωριών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ