Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Οι εργολήπτες Αγρινίου καταγγέλλουν το απευθείας «πάρτι» στα δημοτικά έργα

Σοβαρές καταγγελίες για τις απευθείας αναθέσεις έργων από δήμους  συγκεκριμένους (είναι πλέον γνωστοί) ακόμη και λίγες μέρες πριν αυτοί παραδώσουν, κάνουν λόγο οι εργολήπτες του Αγρινίου, με επιστολή τους σε πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς. Ο Σύνδεσμος των εργοληπτών δημοσίων έργων του Αγρινίου, με την επιστολή του ζητάει την κατάργηση των απευθείας αναθέσεων και την δημοπράτηση όλων των έργων, μικρών και μεγάλων, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια αλλά και το οικονομικό όφελός για το Δημόσιο.
Με αφορμή την καταγγελία αυτή των άμεσα εμπλεκόμενων στα δημοτικά έργα οφείλουν οι "Καλλικρατικοί" δήμοι που έχουν κάνει τη νόμιμη απογραφή να μας ενημερώσουν και εμάς και στη συνέχεια την τοπική κοινωνία γιατί ακούγονται τρελά νούμερα και κάποιοι από αυτούς την έχουν κάνει με ελαφρά πηδηματάκια....
Μάθαμε ότι σε δήμο (με πολύ μικρό πληθυσμό) έχουν δοθεί έργα με απευθείας ανάθεση, ύψους 1.2 εκ ευρώ! Επίσης σε άλλο δήμο της περιοχής πάλι με μικρό πληθυσμό δόθηκαν έργα απευθείας, ύψους 600.000 ευρώ!  
Αλήθεια ο δήμος Αγρινίου πόσες απευθείας αναθέσεις έδωσε; ποια ποσά δαπανήθηκα και σε ποιούς εργολάβους; Μήπως μπορούν οι αρμόδιοι του Δήμου να μας ενημερώσουν;
Ερωτήματα γεννιούνται για την επίδικη στάση των δήμων εκείνων που αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία στον ΣΕΔΕ, τι άραγε θέλουν να κρύψουν; Που βρίσκονται οι Ρακιτζίδες δεν τους ενδιαφέρει στη περίπτωση το δημόσιο-δημοτικό συμφέρον; Εσείς κ. Κοιμήση (αρχι)τέκτονα του "Καλλικράτη" γιατί δεν δέχεστε τον κοινωνικό έλεγχο; Ποια δημοκρατία υπηρετείτε αυτή τους ενός ανδρός αρχή;  

Δείτε όλη την επιστολή των εργοληπτών δημοσίων έργων Αγρινίου:
«Ο ΣΕΔΕ Αγρινίου, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες, κατάφερε να συγκεντρώσει (κατόπιν αιτήσεων του) στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις διαφόρων «Καποδιστριακών» Δήμων του Νομού Αιτωλ/νίας, πλην αυτών που απαρτίζουν τους νέους Δήμους Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, που ανήκουν στον αντίστοιχο Σύνδεσμο. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε στοιχεία για τους Δήμους Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αλυζίας, Ανακτορίου, Αρακύνθου, Αστακού, Θέρμου, Ινάχου, Μακρυνείας, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων,  Στράτου, Φυτειών. Αντίθετα, και παρά το ότι είναι εκ του Νόμου υποχρεωμένοι να μας δώσουν στοιχεία, δε μας τα παρείχαν οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Θεστιέων, Μεδεώνος, Μενιδίου και Παλαίρου.
Αφού μελετήσαμε με πολύ προσοχή τα στοιχεία, με λύπη  μας διαπιστώσαμε ότι γύρω από το θέμα των απευθείας αναθέσεων, είχε στηθεί ένα ξέφρενο «πανηγύρι» αδιαφάνειας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων. Οι  Δημοτικοί  άρχοντες και οι πέριξ αυτών ανέθεταν έργα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ στα ίδια  και στα ίδια πρόσωπα.
Αντί το σύστημα να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο  σχετικός νόμος, η  συνήθης πρακτική των Δήμων ήταν η κατάτμηση των έργων («σαλαμοποίηση») σε πολύ μικρά κομμάτια, ώστε να εμπίπτουν στα όρια των απευθείας αναθέσεων και έτσι να μπορεί η κάθε Δημοτική Αρχή να τα αναθέτει στους εκλεκτούς της. «Βγάζουν μάτι» τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν πριν και μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 7ης & 14ης Νοεμβρίου 2010! Επιπλέον, οι περισσότεροι Δήμοι  προέβαιναν σε απευθείας αναθέσεις έργων ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο του 2010, ενώ σε λίγες μέρες έπαυαν να υφίστανται. Είναι, πράγματι, απορίας άξιο πότε πρόλαβαν να κατασκευαστούν και να παραληφθούν αυτά τα έργα!!!
Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε  είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σε δέκα πέντε μικρούς «Καποδιστριακούς» Δήμους του Νομού Αιτωλ/νίας (σε σύνολο είκοσι εννέα), το ποσό των απευθείας αναθέσεων για ένα μόνο έτος (2010) ξεπερνά τα 7.000.000€. Μπορείτε, συνεπώς, μόνοι σας να υπολογίσετε τα ποσά, που ξοδεύτηκαν πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια για έργα αμφίβολης σκοπιμότητας, αμφίβολης και ανέλεγκτης ποιότητας και συχνά αμφίβολης ύπαρξης. Δεν είναι τυχαίο το ότι εκκρεμούν πολλές δικαστικές αποφάσεις εναντίον τοπικών αρχόντων (Δημάρχων και Νομαρχών) για το θέμα αυτό.
Επειδή το σύστημα αυτό εξυπηρετεί μόνο την αδιαφάνεια, τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία και νοθεύει τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό,
Επειδή πληροφορούμαστε ότι στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο για τα Δημόσια Έργα, η μόνη αλλαγή γύρω από τις απευθείας αναθέσεις πρόκειται να είναι η αύξηση του ορίου προϋπολογισμού τους και η ανάθεση τους με κλήρωση,
Επειδή έχουν κατασπαταληθεί δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και η χρονική και οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει άλλο τέτοιες «πολυτέλειες»,
ΖΗΤΑΜΕ την κατάργησή τους σαν σύστημα ανάθεσης έργων και τη διατήρηση τους μόνο για πραγματικά έκτακτες περιπτώσεις, με το κατάλληλο δεσμευτικό νομικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο.
Θεωρούμε, πλέον, αδιανόητο στους «Καλλικρατικούς» Δήμους, που είναι πλήρως επανδρωμένοι με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (τεχνικούς και  μηχανικούς), να  συντάσσονται «μελέτες δήθεν μικρών έργων» από Δημαρχιακές Επιτροπές.    
Όλα τα έργα, ΜΙΚΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ πρέπει να μελετώνται από  μηχανικούς και κατόπιν να δημοπρατούνται σε ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς. Πέραν της ζητούμενης και πολυθρύλητης διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, θα επιτευχθεί και οικονομικό όφελος για τους Δήμους, λόγω των εκπτώσεων που θα προσφέρονται. Τι ποιο επωφελές λοιπόν, αφού και διαφανείς διαδικασίες θα ακολουθούνται και οικονομικά κερδισμένος θα βγαίνει ο εκάστοτε Δήμος και θα γνωρίζει ταυτόχρονα ότι η κατασκευή του έργου παρακολουθείται από τον αρμόδιο επιβλέποντα μηχανικό και γίνεται σύμφωνα με την αντίστοιχη  μελέτη.
Σας επισυνάπτουμε τα στοιχεία, που συλλέξαμε και ευελπιστούμε ότι θα τα μελετήσετε και θα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα όσα καταγγέλουμε. Με όσα σας εκθέτουμε, θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την τοπική αυτοδιοίκηση, με πρόσχημα την κατασκευή δήθεν αναγκαίων μικρών έργων. Την ώρα που πουλιέται η δημόσια περιουσία, αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας, η κώφευση των αρμοδίων σε όσα παραπάνω σας καταγγέλλουμε.»
Με πληροφορίες απο το http://www.agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ