Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Έρχονται οι λογαριασμοί των δημοτικών τελών!

Η πλειοψηφία του δήμου Αγρινίου θα προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών στους δήμους που έχουν συνενωθεί με το Αγρίνιο, διότι όπως λέει επιδιώκει την σταδιακή εξισορρόπηση με αυτά του Αγρινίου. Κάνουν λόγο, ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για αύξηση της τάξης του 5% (με κλιμάκωση στη κατανάλωση) άρα σε πραγματικές τιμές θα είναι παραπάνω στα δημοτικά τέλη (για τους εννέα δήμους) ενώ για την πόλη δεν θα υπάρξει για φέτος κάποια αύξηση! Πόσο άλλο ρε.. παιδιά… Πληρώνουμε ακριβότερο νερό και από την Αθήνα!
Υπάρχει επίσης η άποψη στους κύκλους της πλειοψηφίας ότι τώρα που θα νοικοκυρευτεί ο δήμος και η οικονομική κατάσταση, όπως μόλις προχθές παρουσιάστηκε, θα αλλάξει, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και υποχρεώσεις τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των δημοτών...
Ουσιαστικά οι συνδημότες μας των κοινοτήτων τώρα θα νοιώσουν στη τσέπη τους τι εστί «Καλλικράτης» και μεταρρύθμιση του κράτους αφού σε πολύ σύντομο διάστημα όλοι θα πληρώνουν σχεδόν τα ίδια τέλη με τη πόλη του Αγρινίου (που είναι από τα ποιο ακριβά). Όσο η τρόικα θα σφίγγει τη θηλιά οι κάτοικοι της υπαίθρου του δήμου "θα τελούν υπο οικονομικό διωγμό" αφού ο δήμος θα τους σφίγγει περισσότερο το ζωνάρι γιατί στόχος τους είναι η απερίμωσή της... και όποιος αντέξει!  
Την επιβολή των νέων ανταποδοτικών φόρων (παρά τις διαφορετικές υποσχέσεις προεκλογικά) θα τις έχουν «βαφτίσει» ήδη "νοικοκύρεμα"! Ρίχνοντας αιχμές στους Καποδιστριακούς δήμους ότι δεν εισέπρατταν τα τέλη και γι’ αυτό είχαν παθητικό. Η μεθόδευση αυτή αποδικνείεται απο το γεγονός ότι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για την απογραφή υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν το εξής ύποπτο: ότι ο πρώην δήμος Αγρινίου επιβάρινε λιγότερο (το κάθε δημότη του) έναντι όλων των άλλων! Ξέχασαν όμως να μας πούν πόσα ποσά εισέπραταν "κατακεφαλήν" απο το κράτος και τα ανταποδοτικά τέλη γιά έργα στο αστικό κέντρο που οι βασικές υποδομές υπάρχουν σε σχέση με τους περιφερειακούς δήμους που το ιδιαίτερο κόστος των έργων, όπως το ανάγληφο και οι δυσκολιές απαιτούσαν δράσεις κοστοβόρες για την ικανοποίηση βασικών υποδομών. Μήπως μπορούν να μας πούν τα δάνεια του π. δήμου Αγρινίου σε ποια έργα υποδομών πήγαν;    
Λένε και γράφουν χαρακτηριστικά οι δικοί τους άνθρωποι ότι  «η ανοχή αυτή θα λάβει τέλος», η δημοτική αρχή του Αγρίνιου, υποστηρίζει πως έχει ήδη έναν σχεδιασμό ώστε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των τελών, μέχρι να φτάσουν τα ανταποδοτικά τα επόμενα χρόνια στα ίδια επίπεδα για όλον το νέο Δήμο Αγρινίου.
Από τα πρώτα μέτρα που μαθαίνουμε είναι η ενεργοποίηση  διαδικασιών πληρωμής ανεξόφλητων λογαριασμών σε πρώην δήμους, και η διακοπή παροχής νερού από τον Απρίλιο!!!
Πριν προχωρήσουν οι φωστήρες του δήμου σε διοικητικά μέτρα διακοπής νερού.......
κ.λ.π. οφείλουν να παρέχουν στον πληθυσμό από το κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό γιατί σε εποχή φτώχιας και κατοχήςείναι απαραίτητες οι δημόσιες «κρήνες» κάτι που στην πόλη μας δεν υπάρχουν και το επισημαίνουμε αυτό!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, στις 7 το βράδυ που περιλαμβάνει συζήτηση για τοΤεχνικό Πρόγραμμα της φετινής χρονιάς.
Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 το οποίο είναι φτωχό χωρίς κάποιο νέο έργο η χρηματοδότηση του προγράμματος στηρίζεται κυρίως στα ανταποδοτικά έσοδα (σταθεροί πόροι) ξεπερνώντας το 40 έως 50%!! Παράδειγμα δεν προβλέπεται η ανέγερση κανενός νέου σχολικού κτηρίου αλλά ούτε και για επισκευές μεγάλης κλίμακας, όπως το 2ο Δημοτικό Αγρινίου που ξεχάστηκε. Υπάρχει πρόβλεψη κάποιου ποσού από ΣΑΤΑ αλλά έχει σταματήσει η χρηματοδότηση των δήμων από το πρόγραμμα αυτό από το 2010!  
Πως θα τα καταφέρουν όλα αυτά που λένε εκεί μέσα στο ναό του εμπορίου, το απόγευμα θα δούμε πως θα τα εξηγήσει ο κ. Μοσχολιός και οι συνεργάτες του, ενώ η αντιπολίτευση περιμένει την τελική εισήγηση ώστε να τοποθετηθεί.
Οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, κάνοντας λόγο για δυσβάστακτα βάρη, ειδικά σε δημότες πρώην δήμων της περιοχής και σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως ανάπηροι, πολύτεκνοι, άνεργοι. Ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δραστηριότητες των  κατοίκων και το ότι είναι αγροτικές περιοχές και το νερό είναι και για άλλες χρήσεις. Ταυτόχρονα  δεν υδρεύονται όλα τα χωριά από τον σύνδεσμο ύδρευσης αλλά από τοπικά υδραγωγεία (γεωτρήσεις), όπου η τιμή του πρέπει να καθορίζεται με βάση την ανταποδοτική ικανότητα της κοινότητας. έτσι και τα ανταποδοτικά έργα ύδρευσης αποχέτευσης σε κάθε δημοτική ενότητα θα είναι σε ανατιστοιχεία με τη χρήση και όχι ενιαία με τις ανάγκες που δημιούργησαν οι διοικήσεις της ΔΕΥΑ πριν τον «Καλλικράτη» μόνο για το Αγρίνιο. Πώς θα πληρώνει παράδειγμα κάποιος δημότης από τον Αγ. Βλάσιο τέλη βιολογικού όταν το χωριό του δεν θα συνδεθεί ποτέ με τον βιολογικό; Πότε θα συνδεθεί με τα χωριά τις Τριχωνίδας και εάν πρέπει να καταβάλουν το συγκεκριμένο πάγιο; Σε πόσους δήμους θα γίνουν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης για να τύχουν οι κάτοικοι αυτών την υπηρεσιών του βιολογικού καθαρισμού; Αυτά δεν είναι ζητήματα που πρέπει να συνυπολογιστούν πριν την έναρξη της φοροκατεγίδας;
Εκτός του καθορισμού των τελών και το Τεχνικό Πρόγραμμα, στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει συζήτηση και για τον ορισμό νέων μελών του Συνδέσμου διαχείρισης του ΧΥΤΑ Στράτου (που χρωστάει και της Μιχαλούς), που η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ φωνάζει, ειδικά για τα χρέη των δήμων προς τον Σύνδεσμο και την αδιαφορία του δημάρχου μέχρι τώρα. Ενώ υπάρχει και κάποια εμπλοκή με τον εργολάβο που θα λειτουργήσει τον ΧΥΤΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ