Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Oμιλία Δημήτρη Δεσύλλα στην 8η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό (Πάτρα, 29-3-2011)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Α.Π. 12/29-3-2011
ΘΕΜΑ :   ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη, συνάδελφοι Σύμβουλοι!
        -1.     Οι συνολικές δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού 2011 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανέρχονται σε 158 εκατ. €. Δηλαδή, όπως ειπώθηκε ήδη, σε περίπου 200 € ανά κάτοικο της Δυτικής Ελλάδας, εφ΄ όσον βέβαια πραγματοποιηθούν τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα.
        Με δαπάνη 200 € ανά κάτοικο, είναι αστείο να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να ασκήσει στοιχειώδη κοινωνική πολιτική. ΄Οτι μπορεί, τάχα, να ανακουφίσει τους εργαζόμενους στην πόλη και στο χωριό, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία της Δυτικής Ελλάδας, που τα δικαιώματά τους σφαγιάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική του Μνημονίου Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ (σφαγή που θα κλιμακωθεί μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ). Πολύ περισσότερο να ισχυριστεί κάποιος ότι, με δαπάνη 200 € ανά κάτοικο : «θα βελτιώσει τους όρους ζωής των συμπολιτών μας και θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας», όπως λέει και γράφει η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής!
        -2.    Ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός 2011 είναι καθρέφτης της..........αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, του κρατικού Προϋπολογισμού, του Μνημονίου και του «Καλλικράτη». Συνοπτικά, είναι Προϋπολογισμός αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, αντιλαϊκός, ανταποδοτικός, μίζερος και διαχειριστικός, ακρωτηριασμένος και οπισθοδρομικός.
        Η πολυδιαφημισμένη μετάβαση από τις Νομαρχίες στην «Καλλικρατική» Περιφέρεια, γίνεται με βάδισμα κάβουρα, κυριολεκτικά με την όπισθεν! Με έσοδα 50 εκατ. € λιγότερα από πέρυσι (141 εκατ. € έναντι 191 το 2010) και δαπάνες 56 εκατ. λιγότερα από πέρυσι (158 εκατ. € έναντι 214 το 2010). Λιγότερα και από το 2009 (176 εκατ. €). Δεν νοσταλγούμε, δεν επικροτούμε, αντίθετα απορρίπτουμε την πολιτική που εφαρμόστηκε από τα Νομαρχιακά Συμβούλια καθώς και την απογραφή - παραλαβή από τις Νομαρχίες, που έγινε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της 21/3/11 (καθόλου τυχαία σε πλήρη αποσύνδεση από τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ενώ έπρεπε να γίνει ενιαία). Απλώς, επισημαίνουμε τη μεγάλη οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.
        -3.    Εμείς, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», προτείνουμε στο μαζικό λαϊκό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας της Δυτικής Ελλάδας, με ενωτικούς, μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες :
Ÿ Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)  που επιβάλλει το Μνημόνιο. Να διεκδικήσει άμεσα, τουλάχιστον το διπλασιασμό τους, για να εξασφαλιστεί πλήρως η μισθοδοσία του προσωπικού και για να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων, που θα καλύψουν βασικές ανάγκες, ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους Δήμους.
Ÿ Να απορρίψει την πολιτική ακρωτηριασμού και μηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στις Περιφέρειες και στους Δήμους και να διεκδικήσει κονδύλια τουλάχιστον ισόποσα με τους διεκδικούμενους ΚΑΠ. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα έργων για κοινωνικές υποδομές, αξιοποίησης των δημόσιων χώρων για κοινωνικές ανάγκες,  προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος, ανάπτυξης των ορεινών και προβληματικών περιοχών.
Ÿ Να καταγγείλει τη δέσμευση των κονδυλίων των Τομεακών και Περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στα έργα τεχνικών υποδομών, περιβάλλοντος κ.λπ. Να απαιτήσει την αναθεώρηση των προγραμμάτων και τον ανα-προγραμματισμό των κονδυλίων, για δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων, των δημόσιων χώρων, του περιβάλλοντος και για την άσκηση στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
          -4.     Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη, ότι η Περιφερειακή Αρχή και η διευρυμένη - συναινετική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συμπαραταχθούν μ΄ αυτές τις διεκδικήσεις. Γι΄ αυτό, με βάση το πολιτικό σκεπτικό που αναπτύξαμε, καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2011 καθώς και τη σχετική εισήγηση.

Πάτρα, 29/3/2011                                                      Δημήτρης Δεσύλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ