Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

To TEE Αιτωλ/νίας Καταγγέλλει τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου Θ. Κουστουπιά για παραπληροφόρησης αλλά και χειραγώγηση στα φωτοβολταϊκά

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Αγρίνιο 17-3-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΘΕΜΑ : ΥΠΑΡΞΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 Τον Αύγουστο του 2010 λόγω εντοπισμού φαινομένων παραπληροφόρησης αλλά και χειραγώγησης των υποψήφιων επενδυτών στο χώρο των φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του τμήματος αφού εξέτασε το θέμα προέβη σε ανάλογο Δελτίο Τύπου (30-08-2010) για την ορθή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, αλλά και κάθε εμπλεκομένου.
   Μέσω αυτού είχαν γίνει γνωστά και σαφή τα εξής :
      I.      Ότι η εν λόγω επένδυση αφορούσε τεχνικό έργο και γι’ αυτό μόνο σε αρμόδιο Μηχανικό (Ηλ/γο ή Μηχ/γο) θα έπρεπε κάποιος να απευθύνεται προκειμένου να αναθέσει την μελέτη αυτού και τις απαραίτητες ενέργειες για τις αδειοδοτήσεις.
  II.      Ότι ο μόνος υπεύθυνος και κατάλληλος είναι ο Μηχανικός  ο οποίος μπορεί να πληροφορήσει για την καταλληλότητα του γηπέδου, το κόστος κατασκευής, την αναμενόμενη απόδοση, παρελκόμενα έξοδα και άλλες ενδεχόμενες δυσκολίες ή ιδιαιτερότητες, κάνοντας εν τέλει γνωστή την πραγματική επισφάλεια του εγχειρήματος κατά περίπτωση, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να προχωρήσουν ή όχι στην πραγματοποίηση αυτής.
III.      Ειδικά προς τους επενδυτές που έφεραν την ιδιότητα του αγρότη γνωστοποιούνταν ότι μπορούσαν να αναθέσουν την μελέτη και αδειοδότηση σε οποιοδήποτε  Μηχανικό της αρεσκείας τους  (και όχι μόνο στις ΕΑΣ του νομού στις οποίες συνήθως απευθύνονταν) απολαμβάνοντας έτσι την ευχερή και άμεση παρακολούθηση της πορείας της επένδυσής τους , αλλά και ότι άλλα πλεονεκτήματα προκύπτουν από την άμεση συνεργασία με Μηχανικό της επιλογής τους.
 Κυρίως όμως γίνονταν γνωστό με σαφήνεια ότι το επιστημονικό τεχνικό δυναμικό της περιοχής ήταν επαρκέστατο επιστημονικά (ποιοτικά και ποσοτικά) και ουδεμία επιφύλαξη έπρεπε να υπάρχει περί αυτού.
Εξ’ άλλου στις 06-09-2010, Δελτίο Τύπου με το ίδιο θέμα ανάλογου περιεχομένου εξέδωσε και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αιτ/νιας συντασσόμενο με την ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτ/νιας.
Πέραν αυτού το ΤΕΕ Αιτ/νιας στις 25-09-2010 διοργάνωσε ημερίδα στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος.
Η πληρότητα, η εγκυρότητα αλλά και το έγκαιρον της ενημέρωσης στην οποία προέβη το ΤΕΕ Αιτ/νιας προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι αδιαμφισβήτητα.
Για το λόγο αυτό η δήλωση του Προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου κου Θωμά Κουτσουπιά στην εκπομπή «Εφ’ όλης της ύλης» του δημοσιογράφου Κου Γεράσιμου Μάκα (Παρασκευή 11-03-2011) στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΧΕΛΩΟΣ T.V.»  ότι «δεν υπήρχε τεχνογνωσία στην περιοχή» είναι ανυπόστατη και.......... χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ατυχής.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου είναι καταρχήν αναρμόδιος αλλά και κατά δεύτερον ανεπαρκής λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων  να αποφανθεί περί ύπαρξης τεχνογνωσίας στην περιοχή, και ουδέποτε ζήτησε προς τούτο ανάλογη ενημέρωση από το ΤΕΕ Αιτ/νιας,  τουναντίον παρέβλεψε εντελώς τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ως αρμόδιο επιστημονικό φορέα και θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας.  Επιπλέον παρέβλεψε και παραβλέπει την ενημέρωση  προς την οποία αρμοδίως και υπεύθυνα προέβη το ΤΕΕ Αιτ/νιας.
Τόσο η παραπάνω δήλωση όσο και η  στάση αυτή του Προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά προσβάλλει ευθέως το σύνολο του Επιστημονικού Τεχνικού Κόσμου της περιοχής αλλά και το ίδιο το ΤΕΕ και γι’ αυτό η Δ.Ε. του Τμήματος διαμαρτύρεται εντόνως και τις καταγγέλει αμφότερες.
Καταγγέλλονται όμως και γιατί βάλουν ενάντια (ως προς την επαγγελματική τους δραστηριότητα) σε σημαντική μερίδα συναδέλφων Μηχανικών της περιοχής μας αφού ένας μεγάλος κύκλος εργασιών (μελέτες) έγινε από  μεγάλο τεχνικό γραφείο των Αθηνών, και όχι από μηχανικούς της περιοχής, με την σαθρή  δικαιολογία της μη ύπαρξης τεχνογνωσίας στην περιοχή.
Αν η δήλωση αυτή ήθελε ίσως αποτελέσει άλλοθι για την προαναφερόμενη επίπτωση εις βάρος των Μηχανικών της περιοχής, τότε αυτό καταπίπτει άμεσα καθώς είναι πρόδηλο το  ανυπόστατο αυτής , και ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ισχύ του εύλογου ερωτήματος που ανακύπτει δηλαδή γιατί επιλέχθηκε γραφείο των Αθηνών και όχι οι συνάδελφοι της περιοχής.
Το ερώτημα είναι κρίσιμο και με πολύπλευρες κοινωνικές προεκτάσεις και σε ότι αφορά τον Τεχνικό Κόσμο εκφράζεται έντονα και με αγωνία ειδικότερα απο τους Νέους Συναδέλφους Μηχανικούς της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στο ξεκίνημά τους εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης προσπαθώντας να αποφύγουν την περιθωριοποίηση της ανεργίας ή  τη λύση να εγκαταλείψουν την περιοχή ή ακόμα  και την χώρα  και να μεταναστεύσουν.
Τέλος το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτ/νιας για άλλη μια φορά πληροφορεί τους υποψηφίους επενδυτές (αγρότες και μη) αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο ότι το Επιστημονικό Τεχνικό Δυναμικό της περιοχής ήταν και είναι επαρκέστατο επιστημονικά για την ανάληψη μελετών και αδειοδότησης αυτών των έργων αλλά και της επίβλεψης των όπως επίσης και της κατασκευής των και ουδεμία επιφύλαξη πρέπει να υπάρχει επ’ αυτού.
Όσον αφορά οιαδήποτε θέση , δήλωση ή πληροφόρηση περί του αντιθέτου, είναι προφανώς αδικαιολόγητη και θεωρείται αυτή τουλάχιστον ως υποβολιμαία και κακόπιστη.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
ΡΟΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ