Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση Επερώτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 14/11/11)
Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι οξύτατο και εκρηκτικό σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι έντονες οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων για τον υπερκορεσμό των χωματερών στην Ανατολική Αιγιάλεια και στην Ξερόλακκα Πατρών, για τον ΧΥΤΑ στην Παπανικολού Αιγιάλειας, για τους ρυπογόνους δεματοποιητές σε Πύργο και Αμαλιάδα, για το εργοστάσιο επεξεργασίας των σκουπιδιών της Ηλείας που θα γίνει στην Τριανταφυλλιά, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος που θα καταστραφεί.
Η κυβερνητική πολιτική στα πλαίσια του αντιλαϊκού Μνημονίου διαρκείας και του «Μεσοπρόθεσμου» Προκρούστη, οδήγησε αντί για λύση, στην όξυνση και επιδείνωση του προβλήματος. Χαρακτηριστικότερα δείγματα: α) το χτύπημα της απεργίας στους ΟΤΑ με ΜΑΤ, δικαστήρια, επιστράτευση και συκοφαντία, β) η απεργοσπαστική ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εταιρίες-εργολάβους με «μαύρη εργασία» και με την συνδρομή του στρατού και της αστυνομίας και γ) οι προκλητικές απειλές του κ. Κουκουλόπουλου για κατάργηση ......
 των υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους, για μαζικές απολύσεις όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα, για πλήρη ιδιωτικοποίηση της συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης των σκουπιδιών, σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων.

Βρισκόμαστε τώρα μπροστά στο «μεγάλο φαγοπότι» συγκεκριμένων μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων (Μπόμπολας και άλλοι) που θα αναλάβουν την κατασκευή και την ταυτόχρονη, μακρόχρονη (30χρονη), εκμετάλλευση των εργοστασίων επεξεργασίας των σκουπιδιών σε όλες τις Περιφέρειες και στη Δυτική Ελλάδα όπου λένε ότι θα γίνουν τρία (3) εργοστάσια, από ένα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Θα χρησιμοποιήσουν πανάκριβη και ρυπογόνα τεχνολογία (π.χ. καύση κ.α.) με υπερβολικό κόστος και με πολύ μεγάλη επιβάρυνση των δημοτών και των εργαζομένων. Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε δημόσια ότι το κόστος κατασκευής όλων των εργοστασίων είναι δύο (2) δισεκατ. Ευρώ, από τα οποία 1.200.000.000 Ευρώ θα βάλουν οι ιδιώτες και τα υπόλοιπα 800.000.000 Ευρώ θα βάλει η ΕΕ με το ΕΣΠΑ!

Με την επερώτηση μας, φέραμε το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί αυτό αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει συνολικά το ζήτημα των σκουπιδιών. Γιατί αρνείται να προβεί σε συνολικό σχεδιασμό για τα εργοστάσια επεξεργασίας, δηλαδή για το πόσα, πότε και πού θα γίνουν και κυρίως από ποιους θα γίνουν, με ποια τεχνολογία, με ποιο κόστος κατασκευής, με ποια επιβάρυνση των δημοτών και των εργαζομένων.

Εμείς, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» τονίζουμε ότι:

-1. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο «μεγάλο φαγοπότι» των ιδιωτών. Λέμε όχι στην οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή, επεξεργασία και διαχείριση των σκουπιδιών, που θα φέρει νέα, βαριά χαράτσια στους δημότες. Η αποκομιδή, διαχείριση και επεξεργασία των σκουπιδιών πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους.

-2. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη ρυπογόνα και ξεπερασμένη τεχνολογία της καύσης των σκουπιδιών. Υποστηρίζουμε την φιλική στο περιβάλλον βιολογική επεξεργασία των σκουπιδιών (διαλογή στην πηγή, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ.)

-3. Όσον αφορά την χωροθέτηση των τριών εργοστασίων επεξεργασίας των σκουπιδιών (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας) καθώς και των αντίστοιχων ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θεωρούμε απαραίτητη και επιβεβλημένη την σύμφωνη γνώμη των δημοτών και των εργαζομένων, με δεσμευτικά τοπικά δημοψηφίσματα.
ΠΑΤΡΑ 14/11/11

Δημήτρης Δεσύλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ