Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΕΣ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση μεθοδεύει την είσπραξη του χαρατσιού απευθείας και όχι μέσω των λογ/σμών της ΔΕΗ. Ωστόσο, καθυστερεί η έκδοση της εγκλυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις διευκρινήσεις και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14/2 και αφορά το χαράτσι.
Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην πιο «επιθετική», όπως τη χαρακτηρίζουν αρμοδίως, διασταύρωση στοιχείων ακινήτων, μέσω της νέας φορολογικής δήλωσης 2012 που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής». Στον πίνακα 5 (προσδιορισμός ετήσιας δαπάνης) καλούνται περίπου 5.000.000 φορολογούμενοι που ...........
είτε είναι ιδιοκτήτες είτε νοικιάζουν πρώτη κατοικία να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ΔΕΗ που αναφέρεται στον λογαριασμό που τους στέλνει η επιχείρηση.
Με την αναγραφή αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να προχωρήσει σε διασταύρωση τόσο των τετραγωνικών που αναγράφονται στο έντυπο Ε1 και Ε9 όσο και στον λογαριασμό της ΔΕΗ όπου αναφέρονται τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και φυσικά το νέο χαράτσι στα ακίνητα, δηλαδή το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα «διασταυρώσει» με αυτόν τον τρόπο ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται αλλά ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία και ειδικότερα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες αλλά είναι άγνωστος ο πραγματικός τους ιδιοκτήτης. Ακόμη, μέσω του συστήματος TAXIS θα γίνει έλεγχος στα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή του ακινήτου και αυτού που αναγράφεται στον λογαριασμό. Τέλος, με αυτή τη διαδικασία και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μητρώου ιδιοκτητών ακινήτων - πελατών της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει από τον επόμενο χρόνο να απεμπλέξει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από τη διαδικασία να στέλνει η ίδια το χαράτσι μέσω των λογαριασμών που εκδίδει. Τον νέο φόρο επί των ακινήτων θα στέλνει απευθείας το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ειδικών εκκαθαριστικών.

Στη φορολογική δήλωση που θα συμπληρώσουν εφέτος περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι αυτών) θα πρέπει να αναγραφούν και ορισμένοι νέοι κωδικοί που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν παγίδα τεκμηρίων για εκατομμύρια φορολογούμενους που ρύθμισαν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Μάλιστα στο υπουργείο χαρακτηρίζουν τους χώρους αυτούς ως «επιφάνεια αυθαίρετων χώρων».

Ειδικότερα, στις ενδείξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσα) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206, 208 και 210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Σημειώνεται ότι πλέον τα νέα τεκμήρια θα λαμβάνουν υπόψη και τα πρόσθετα τετραγωνικά. Αρα πολλοί είναι εκείνοι που θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

Πάντως, το έντυπο της Εφορίας - αν και έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που είχε εξαγγελθεί ότι θα αλλάξει, θα απλοποιηθεί και δεν θα ταλαιπωρεί πλέον τους φορολογούμενους - παραμένει πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και αρκετά δυσνόητο σε αρκετές περιπτώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ