Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Θεία Λειτουργία στον Άγιο Κωνσταντίνο Λεύκας, Ορεινής Ναυπακτίας και το ιστορικό του Ναού.

Στη Λεύκα-Μικρή Παλούκοβα της Ορεινής Ναυπακτίας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου τελέσθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2012), Εσπερινός και την Δευτέρα 21 Μαΐου Θεία Λειτουργία, από τον Πρωτοπρεσβύτερο, Ιερέα π. Γεώργιο Χατζάρα. Τις ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας,  παρακολούθησαν πολλοί πιστοί του χωριού με θρησκευτική ευλάβεια, σεβασμό και κατάνυξη. 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, χτίστηκε με την βοήθεια και την συνδρομή όλων των Μικροπαλουκοβιτών και αποπερατώθηκε το έτος 1905, στην θέση «Σταυρός», που βρίσκεται στο Βορειοανατολικό μέρος του χωριού, μέσα σε κατάφυτη περιοχή από έλατα, καρυδιές, καστανιές, βελανιδιές κ.λ.π., αγνάντια στα βουνά,  Βαρδούσια, Κοκκινιά και Οξυά (Σαράντενα) και απέναντι από τα χωριά Κυδωνιά (Ζηλίστα), Δενδροχώρι (Τέρνοβα), Μανδρινή (Μεγάλη Παλούκοβα), Λιβαδάκι (Αβόρανη) και Γραμμένη Οξυά (Σιτίστα), όπου και δεσπόζει μεγαλοπρεπώς.
Ο Ιερός αυτός Ναός, σχήματος Βασιλικής, κτίστηκε την παραπάνω ημερομηνία μετά από τις τρομακτικές κατολισθήσεις που υπέστη το χωριό Μικρή Παλούκοβα, κατά το έτος 1896, όταν πολλοί συγχωριανοί μετεγκαταστάθηκαν στην παραπάνω περιοχή πέριξ του Ιερού Ναού, ο οποίος και λειτουργούσε ανελλιπώς σχεδόν μέχρι το έτος 1970.
Στην συνέχεια ο Ιερός αυτός Ναός ανακαινίστηκε ακριβώς στην ...
ίδια παραδοσιακή, αρχιτεκτονική και αισθητική του μορφή κατά το έτος 2010 με την ευγενή προσφορά και τις άοκνες προσπάθειες του συμπολίτη μας, δικηγόρου Νικολάου  Β. Κούστα και αποτελεί σήμερα ένα αξεπέραστο ιστορικό-πολιτιστικό κειμήλιο και αληθινό στολίδι για την περιοχή.
Στην δοξολογία παρέστησαν δεκάδες συγχωριανοί μας, όπου δημιουργήθηκε μάλιστα στον εσωτερικό χώρο του Ναού αδιαχώρητο, μεταξύ δε των παρευρισκομένων, ήταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Λευκιωτών, η «Αγία Παρασκευή», Κ. Κούστας, μετά δε την Θεία Λειτουργία ακολούθησε γλέντι (ζιαφέτι) στην ταβέρνα του Κ. Ντρέλια, όπου κατά τις απογευματινές ώρες απεχώρησαν οι συνδαιτυμόνες.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η αξιέπαινη και αξιόλογη αυτή προσπάθεια του συγχωριανού μας Νικολάου Β. Κούστα με άξιους συμπαραστάτες τους επιτρόπους του Ναού Σ. Κούστα, Α. Τσιριμώκο, αλλά και του Κ. Κούστα (Διάκου)  να βρει και άλλους μιμητές και με την βοήθεια του Θεού και τα επόμενα χρόνια  να ξανανταμώσουμε στο ξωκλήσι αυτό και να καθιερωθεί ως θεσμός η λαμπρή αυτή θρησκευτική γιορτή.
Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ