Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Η νικητήρια δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΕΛEΓΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
ΣΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΜΜΕ
24 Φεβρουαρίου 2013
Σήμερα ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη πενταετία. Αποδέχομαι αυτή την εντολή και αναλαμβάνω την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους η .....
λαϊκή βούληση.
Ευχαριστώ όλους τους πολίτες, είτε έδωσαν θετική ψήφο στο πρόσωπό μου, είτε έκαναν άλλες επιλογές.
Προς όλους τους ανθυποψηφίους μου εκφράζω την εκτίμηση μου για την εποικοδομητική συμμετοχή τους στην ανάδειξη των πολιτικών επιχειρημάτων, μέσω μιας ομαλής, δημοκρατικής, εκλογικής διαδικασίας.
Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν έχουν όμως τελειώσει τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος μας. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Και τα προβλήματα δεν έχουν κομματική ταυτότητα και ιδεολογικές αποχρώσεις. Κοινές είναι οι δυσκολίες και κοινά είναι τα προβλήματα. Κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την επίλυση τους.
Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική.
Ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύομαι, ενώπιον ολόκληρου του λαού, να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.
Δεσμεύομαι να ενεργώ και να συμπεριφέρομαι ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία μας σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.
Θα συνομιλήσουμε και θα συνεργαστούμε αξιόπιστα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη.
Θα εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία μας.
Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας. Από τη δική μας πλευρά, θα φανούμε απόλυτα συνεπείς και θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη. Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Μια από τις πρώτες ενέργειες μας θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Η εξωτερική μας πολιτική θα είναι εξωστρεφής και θα επιδιώκει τη δημιουργική συνεργασία με όλα τα κράτη.
Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα.
Την ίδια ώρα θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση και διεύρυνση των στρατηγικών σχέσεων με το Ισραήλ, χωρίς να διαταραχθούν οι διαχρονικά άριστες σχέσεις μας με τις Αραβικές χώρες.
Η παραδοσιακή πολιτική της Κύπρου έναντι της φίλης Ρωσίας, αλλά και των άλλων Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα επιδιώξουμε την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωσή της.
Σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση, η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας.
Απευθύνομαι προς την κυβέρνηση της Άγκυρας στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας για εξεύρεση λύσης του κυπριακού που θα βασίζεται:
1. Στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας
2. Στις συμφωνίες κορυφής 1977 και 1979.
3. Στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006
4. Στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009
5. Στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ
Με βάση τα πιο πάνω, θα επιδιώξω λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λειτουργικής και βιώσιμης, που να επανενώνει την πατρίδα μας, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και να απαλλάσσει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή.
Απευθύνομαι προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση που θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ενεργό συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μια απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.
Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την Κύπρο.
Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Αυτή τη μάχη, ενωμένοι θα τη δώσουμε και ενωμένοι θα την κερδίσουμε.
Σε αυτή την πορεία, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχω την ευθύνη να καταθέσω και να εξαντλήσω όλες τις δυνάμεις μου.
Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ στους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης:
Dear Friends,
The people of Cyprus have sent today a strong message, by voting in favour of stability, unity, credibility and change.
My first priority is to reinstate Cyprus credibility. I am determined to steer the country out of the economic crisis and towards a swift exploration and development of our oil and gas reserves.
My government of national unity, will make all the necessary structural reforms and, through dialogue with our partners will safeguard the longstanding strengths of our economy and serve the desired goal of growth and jobs.
Cyprus now has a vision with a united front at home, a commitment to decisive action, a close cooperation with our European and international partners, Cypriots will finally have the future they deserve.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ