Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η βόμβα της ΕΡΤ έσκασε στα χέρια του Σαμαρά και έκανε συγκυβερνήτη τον Βενιζέλο…

ΔΙΑΡΧΙΑ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΗ
ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ του πρωθυπουργού τον πίεζαν τη νύχτα της Πέμπτης για ρήξη και εκλογές
ΣΤΑ χέρια του Αντ. Σαμαρά έσκασε η βόμβα της ΕΡΤ και στο σκληρό «μπρα- ντε-φερ» με τους κυβερνητικούς εταίρους του υποχρεώθηκε σε έναν εξαιρετικά επώδυνο συμβιβασμό, που στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμιος για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.
Με ορατό τον κίνδυνο αποκαθήλωσής του από την πρωθυπουργία και υπό το βάρος των ασφυκτικών (εκβιαστικών) πιέσεων των δανειστών, που του ζητούσαν να αποφύγει πάση θυσία την προσφυγή στις κάλπες αναγκάσθηκε να αποδεχτεί ασύμφορους όρους και ετεροβαρείς συμβάσεις. Που ισοδυναμούν με εκχώρηση μέρους της «εθνικής κυριαρχίας» του, σηματοδοτούν το τέλος της αυτονομίας του και ουσιαστικά τον θέτουν «υπό τον έλεγχο» (και την εποπτεία) του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και καθίσταται πλέον... συγκυβερνήτης.
Επιπλέον, με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, όσο και αν τα κίνητρα του Φ. Κουβέλη αμφισβητούνται από πολλές πλευρές, και αναζητούνται οι πραγματικοί λόγοι της αποχώρησής του, μειώνεται η ισχύς του κυβερνητικού συνασπισμού. Το... χειρότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε σε μεγάλο βαθμό και ως προς τις αρχικές θέσεις του για την ΕΡΤ. Η τελευταία κλείνει, αλλά σύμφωνα με το σχέδιο που τελικώς συμφωνήθηκε, στο μεταβατικό σχήμα θα απασχοληθούν περί του 2.000 πρώην εργαζόμενούς της. Την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου ζητούσε να απολυθούν άπαντες και ο προσωρινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας να λειτουργούσε με περιορισμένο αριθμό (το πολύ 150) υπαλλήλων.
Ο κ. Σαμαράς χρεώνεται ακόμη το κόστος της κοινωνικής αναταραχής που προκάλεσε η απόφασή του να κλείσει, με τον πλέον αδέξιο τρόπο, την Κρατική Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ). Χωρίς κανείς να υποτιμά την παγκόσμια κατακραυγή, τις αναρίθμητες επικριτικές αναφορές των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας. Το «τραύμα» που υπέστη είναι οξύ και διαμπερές, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει με βεβαιότητα αν είναι ιάσιμο η αναπόφευκτα θα κακοφορμίσει. Διαβλέποντας ίσως τις επερχόμενες συνέπειες στενοί συνεργάτες του, τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, τον παρότρυναν να επιλέξει το δρόμο της ρήξης και των πρόωρων εκλογών. Να καταγγείλει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι «υπονομεύουν» την εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να ζητήσει τη ψήφο του ελληνικού λαού.
Έντονος ήταν και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε μεταξύ των υπουργών που κλήθηκαν το ίδιο βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τον τρόπο που έπρεπε να κινηθεί ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν προβληματίσθηκε ιδιαίτερα και απέκλεισε γρήγορα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Σ' αυτό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τα μηνύματα που είχαν φτάσει με κάθε τρόπο στο γραφείο του από την πλευρά των δανειστών, ξένους ηγέτες και άλλους παράγοντες. Είχε μεσολαβήσει και η δημόσια παρέμβαση του ΔΝΤ που απείλησε ευθέως με διακοπή της χρηματοδότησης, στη περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη τρόικα. Έτσι λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε την απόφασή του να συνεχίσει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ τις προσπάθειες για την έξοδο της χώρας από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα συνδράμουν στις προσπάθειες αυτές δεν θα περιορισθεί στους 153, που αθροίζουν τα δύο κόμματα, αλλά είναι πολύ πιθανό να προσεγγίζουν ή ακόμη και να πιάσουν τον αριθμό 157, και άλλοι πιο… αισιόδοξοι και 160, Σ' αυτούς υπολογίζουν τους δύο ανεξάρτητους (προερχόμενους από τη ΝΔ) Κ. Μαρκόπουλο και Θ. Σολδάτο, τον Α. Λοβέρδο (έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών) και το Χρ. Αηδόνη. Αντίθετα διαψεύδονται αρμοδίως οι πληροφορίες και οι φήμες για πιθανή συστράτευση των βουλευτών της Νέας Μέρας (Κουράκος, Σταυρόγιαννης, Κασαπίδης κ.ά.). Βέβαια δεν πρέπει να αποκλειστεί και η έκπληξη… Προς τα κάτω.
Τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τελευταίες εξελίξεις για την παράταξη, εκφράζουν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν ότι οι χειρισμοί που έγιναν στο θέμα της ΕΡΤ ήταν τουλάχιστον ατυχείς και «ανέστησαν» τον Β. Βενιζέλο, σε βαθμό μάλιστα που θα αποκτήσει πλέον κεντρικό ρόλο στη κυβέρνηση. Οι βουλευτές γκρινιάζουν ακόμη και για το γεγονός ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δεν συγκλήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να συζητηθούν όσα συνέβησαν. 
Χαμένος από τις τελευταίες εξελίξεις εξέρχεται και ο Φ. Κουβέλης. Πρώτον, διότι οι λόγοι που προέβαλλε για να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση δεν είναι αρκούντως πειστικοί, εξ ου και οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή, ενώ έβαλε την υπογραφή του για τις περικοπές σε μισθωτούς και συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων, κήρυξε «ανένδοτο» για τους 2.500 εργαζόμενους της ΕΡΤ. Δεύτερον, διότι, ο ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει στο εξής, να στηρίζει κατά περίπτωση κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, θα προκαλεί συχνά-πυκνά παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Θα δυσκολευτεί, με άλλα λόγια, να πείσει τους πολίτες ότι ενώ μέχρι πρότινος κυβερνούσε, από τώρα και στο εξής θα ασκεί αντιπολίτευση.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του κ. Κουβέλη να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση θα κοστίσει πολύ στη ΔΗΜΑΡ και αυτό θα φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Την ίδια εκτίμηση κάνουν ακόμη και στελέχη του κόμματος, όπως ο Ν. Μπίστης που είπε ότι το... φάντασμα του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω από τη ΔΗΜΑΡ. Υπονοώντας ότι θα έχει την τύχη του ΛΑΟΣ που αφού αποχώρησε στις εκλογές του 2012 καταποντίστηκε και έμεινε εκτός Βουλής. Επίσης, δυο βουλευτές, οι Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός διαφώνησαν με την απόφαση του κ. Κουβέλη και της πλειοψηφίας, υποστήριξαν ότι έπρεπε να παραμείνουν στη κυβέρνηση και να συμμετάσχουν με πολιτικά στελέχη. «Ο κόσμος της ΔΗΜΑΡ ήθελε να μείνουμε στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Οικονόμου. Σιωπηλός παρέμεινε ο Γραμματέας της ΚΟ βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος απείχε της ψηφοφορίας, δηλώνοντας με νόημα ότι θα τα πούμε τις επόμενες μέρες. Βουλευτές και στελέχη κατηγορούν τον κ. Κουβέλη ότι έκανε μια κορυφαία επιλογή χωρίς ωστόσο να έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την «επόμενη ημέρα», ενώ οι ίδιοι ενημερώνονταν από τα Μέσα Ενημέρωσης για τη γραμμή του κόμματος. Θεωρούν ότι παρασύρθηκε στην ακραία γραμμή από τους Χατζησωκράτη, Μαργαρίτη και Παπαθανασίου, που αποτελούν την «τρόικα» της ΔΗΜΑΡ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ