Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ερώτηση Νίκης Φούντα για τη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει αντιμετωπίσει το θέμα της νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητά να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των....... υδάτων από νιτρικά, και να επανακαθοριστούν οι ευπρόσβλητες από τη ρύπανση νιτρικών ζώνες.
Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας                                                 
31.7.2013                                                                                                                                                          
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά γεωργικής προέλευσης»

Τον Ιούνιο του 2013, κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της χώρας μας, με το αιτιολογικό ότι δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά γεωργικής προέλευσης. Η Επιτροπή έχει εγκαλέσει τη χώρα μας για εσφαλμένη εφαρμογή των άρθρων 3 και 5 της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ «για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης», καθώς δεν έχει αναπροσαρμοστεί πλήρως ο κατάλογος των ευπρόσβλητων από νιτρορρύπανση ζωνών και δεν έχουν ακόμα θεσπιστεί μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νιτρορρύπανσης στις εν λόγω ζώνες.
Να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη καλέσει με σύσταση και, στη συνέχεια, με αιτιολογημένη γνώμη την Ελλάδα να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της νιτρορρύπανσης των υδάτων, καθώς η έκδοση ΚΥΑ που όριζαν τις ευπρόσβλητες από νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης ζώνες εμπεριείχαν ποικίλα προβλήματα και ασάφειες. 
Στη χώρα μας είχε δοθεί προθεσμία για να συμμορφωθεί και να μην παραπεμφθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να καθορίσει όλες τις ζώνες που είναι ευπρόσβλητες στη μόλυνση από νιτρικά άλατα και να υιοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα.
Μολονότι, οι ελληνικές αρχές, εξαιρετικά καθυστερημένα, προσδιόρισαν με την ΚΥΑ 190126/17.04.2013 νέες ευπρόσβλητες σε νιτρορρύπανση ζώνες (ΦΕΚ Β΄ 983/23.4.2013), η Κομισιόν έκρινε ότι ο χαρακτηρισμός «δεν καλύπτει όλες τις αιτιάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευπρόσβλητες ζώνες ή που έχουν μόνο εν μέρει χαρακτηριστεί».

Κατόπιν των παραπάνω,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

·         Για ποιους λόγους τα αρμόδια Υπουργεία δεν μερίμνησαν ανάλογα ώστε να μην παραπεμφθεί η χώρα μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το ζήτημα της νιτρορρύπανσης;
·         Σχεδιάζεται άμεσα επαναπροσδιορισμός των ευπρόσβλητων στη νιτρορρύπανση περιοχών και ένταξη νέων, με βάση και τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις τελευταίες μετρήσεις, και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
·         Ποιοι οι βασικοί άξονες του Προγράμματος Δράσης για την πρόληψη και τη μείωση της νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης, το οποίο οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν, και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;


Η ερωτώσα βουλευτής

Νίκη Φούντα


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ