Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Έτοιμος ο Σαμαράς να κόψει το «γόρδιο δεσμό» με γενικές εκλογές

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Όλα τα σενάρια ανοικτά ως προς τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις άφησε η χθεσινή κλιμάκωση εκ μέρους του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης των βουλευτών του, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη έρευνα......
της Δικαιοσύνης για τις ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται στελέχη της Οργάνωσης.
Ο εκβιασμός Μιχαλολιάκου που, αν υλοποιηθεί, θέτει αυτομάτως τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια, «απαντήθηκε» χθες αμέσως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του οποίου, Δημ. Παπαδημούλης, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Κουμουνδούρου θα εκμεταλλευτεί την πρωτοβουλία της Χρ. Αυγής προκειμένου να μετατρέψει τις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές σε δημοψήφισμα όχι μόνον εναντίον του φασισμού αλλά και της... κυβέρνησης.

Εν μέσω αυτού του δίπολου, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να κρατήσει το σκάφος σε πορεία καθώς μπροστά υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις με τρόικα και δανειστές για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, το άνοιγμα των εθνικών θεμάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό) αλλά και η επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, είναι σαφές – όπως προκύπτει και από εισηγήσεις που γίνονται προς τον Πρωθυπουργό – ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα επιτρέψει να περιπέσει η Ελλάδα στη δίνη μίας πολιτικής αβεβαιότητας, ούτε βέβαια και να τεθεί εν αμφιβόλω η δεδηλωμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να κόψει γόρδιο δεσμό, οδηγώντας δηλαδή τη χώρα σε γενικές εκλογές και όχι μόνον σε επαναληπτικές στις 15 περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις, ο Πρωθυπουργός – παρά τα ανοικτά μέτωπα – θα πρέπει να επιδιώξει μία καθαρή λύση για το σύνολο της δημόσιας ατζέντας, από το ναζισμό και τη Χ.Α. μέχρι την οικονομία και το μνημόνιο, έχοντας ο ίδιος το πλεονέκτημα της μετριοπαθούς δύναμης που στέκεται στη μέση της αντιπαράθεσης.

Παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του Μαξίμου αλλά και ευρύτερα της ΝΔ υπάρχει ισχυρή η εκτίμηση ότι ο κ. Μιχαλολιάκος δεν θα προχωρήσει με τον εκβιασμό, όλα τα σενάρια έχουν τεθεί επί τάπητος και ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Το ενδεχόμενο ενός κοινού μετώπου του συνταγματικού τόξου, περιλαμβανομένου αρχικώς και του ΣΥΡΙΖΑ, «κάηκε» μετά τη σπουδή της Κουμουνδούρου να δηλώσει παρούσα σε μία ενδεχόμενη εκλογή και, μάλιστα, να την αναδείξει ως σκαλοπάτι για την πρόκληση εθνικών εκλογών

Συνακόλουθα «καίγεται» και το σενάριο, που είχε ακουστεί, να ακολουθήσει η ΝΔ την τακτική του 1992 (περίπτωση Τσοβόλα), να μην εμπλακεί δηλαδή με ψηφοδέλτιο στις εκλογές. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα επέτρεπε σε ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. να δώσουν τη μάχη για τις πολιτικές εντυπώσεις

Το έτερο σενάριο της σύμπραξης μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και, ενδεχομένως, της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να υλοποιηθεί έναντι της Χρ. Αυγής, πιο δύσκολα όμως (εξαιτίας των πιθανών αντιδράσεων από το εσωτερικό των μικρότερων κομμάτων) και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση όλων ή σχεδόν όλων των κομμάτων με τα ψηφοδέλτιά τους, η ΝΔ θα είχε μεν καλές πιθανότητες να κερδίσει επιπλέον έδρες – γεγονός που θα έδινε ανάσες στην πλειοψηφία της Βουλής – ωστόσο το ρίσκο μίας χαλαρής ψήφου (άλλωστε δεν διακυβεύεται η κυβερνητική πλειοψηφία και, συνεπώς, εύκολα κάποιος ρίχνει μία ψήφο διαμαρτυρίας) είναι υψηλό, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Πάντως και αυτό το σενάριο, μοιάζει ισχυρό.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ