Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Να αποσυρθεί άμεσα το αντισυνταγματικό και εξευτελιστικό νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα

Σε μια αξιολύπητη κίνηση αυτοεξευτελισμού, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Δασικά Οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», το οποίο εξαφανίζει την έννοια της περιβαλλοντικής προστασίας των δασών από την ελληνική έννομη τάξη και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα φαραωνικά "αναπτυξιακά" έργα που θα αναλάβουν ντόπιοι και ξένοι μεγαλοεργολάβοι για να αποτελειώσουν το φυσικό πλούτο της χώρας μας. Η παραβίαση του Συντάγματος και της Νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας για.....
την προστασία των δασών είναι τόσο εμφανής, που αφήνει εμβρόντητο και τον πιο αδιάφορο πολίτη. Το γεγονός ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι πραγματικά αστείο και οποιοδήποτε κόμμα και φορέας θα ήθελε να λάβει μέρος σε αυτήν, απλώς θα νομιμοποιούσε μια μαφιόζικη απόπειρα διαρπαγής των πιο πολύτιμων περιοχών της ελληνικής φύσης. 


Στην πραγματικότητα το μοντέλο που προωθείται δεν αποτελεί ανάπτυξη, αλλά οπισθοδρόμηση σε μαύρες εποχές της ιστορίας μας που πανέμορφες περιοχές της χώρας δίνονταν σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές για να κερδίσουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι και τώρα, το να επιτραπούν μέσα στα δάση μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεταλλεία, γήπεδα γκολφ, κ.ά., δηλαδή επενδύσεις που χρόνια έβρισκαν προσκόμματα στη νομοθεσία, σε προσφυγές πολιτών και στους αγώνες των οικολογικών οργανώσεων, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ διευκολύνουν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα θυσιάζοντας τα δάση και τις δυνατότητες πραγματικής οικονομικές ανάπτυξης μέσα από αυτά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε αναδείξει έντονα το ρόλο της δασοπονίας στην οικονομική ανασυγκρότηση της υπαίθρου και τολμάμε να λέμε με βεβαιότητα ότι η καταστροφή των δασών είναι ταυτόχρονα οικολογικό και οικονομικό έγκλημα!

Επιπλέον, η πολιτική που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και το Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα οποία επισημαίνεται ο σημαντικότατος ρόλος των δασικών οικοσυστημάτων εξαιτίας των οικολογικών τους λειτουργιών. Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, γεγονός που δείχνει πόσο οπισθοδρομική, κοντόφθαλμη και ασυνεπής είναι η πολιτική του ΥΠΕΚΑ.

Το Νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα στο σύνολό του, ως δείγμα κατανόησης των αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί προτρέποντας κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ να επανέλθουν στο ρόλο τους και να υπερασπιστούν - αντί να ζημιώνουν - το δημόσιο συμφέρον και το δασικό πλούτο.

Αν δεν αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα το πολεμήσουμε στην ευρωβουλή όπου έχουμε εκπροσώπηση, αλλά καλούμε και τα άλλα κόμματα να το καταψηφίσουν, ενώ θα συμβάλλουμε και στην κατάθεση προσφυγών προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, είναι τόσο ξέφρενος ο ρυθμός των αντιπεριβαλλοντικών και αντικοινωνικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που θα πρέπει να βρεθεί ένας συνολικότερος τρόπος ώστε να σταματήσει αυτός ο κατήφορος. Η πολιτική καταδίκη στις εκλογές πρέπει να είναι εκκωφαντική. Επίσης, θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι συμπολίτες μας ακόμη περισσότερο, όχι μόνο στους δρόμους και στις απεργίες, αλλά και σε θετικά αλληλέγγυα εγχειρήματα, όπως κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις με αντικείμενο στον τομέα της παραγωγής, που δημιουργούν τοπική οικονομία και θωρακίζουν τις τοπικές κοινωνίες από την απειλή των ξένων επενδυτών που εμφανίζονται ως σωτήρες και λεηλατούν το φυσικό πλούτο με ανταλλάγματα λίγες και εφήμερες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ