Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

400 επιστολές επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ Αγρινίου για τα χρέη-τι απαντά ο Οργανισμός

Σε μαζική κατάθεση «επιστολών» προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με τις οποίες ζητούν να εξαιρεθούν από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό, έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Οι επιστολές αυτές, που αγγίζουν τις 400 σε αριθμό, συνεχίζουν να καταφθάνουν στον Οργανισμό, καταδεικνύοντας την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων στην οποία... έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες.
Οι «επιστολές» αυτές αποτελούνται από ένα πανομοιότυπο κείμενο, το οποίο φέρει κάθε φορά την υπογραφή του καταθέτη του, και φαίνεται πως αποτελούν μέρος ευρύτερης κίνησης πολιτών. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του περιφερειακού τμήματος του ΟΑΕΕ Αγρινίου, Χρήστο Πελεκάνο, αντίστοιχες επιστολές έχουν κατατεθεί σε γραφεία του ΟΑΕΕ σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στο Συνήγορο του Πολίτη. Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, αυτοί που τις έχουν καταθέσει ζητούν να απαλλαχτούν από το κόστος περασμένων ασφαλιστικών εισφορών και τόκων προς τον ΟΑΕΕ, τις οποίες αδυνατούν να καταβάλουν. Ζητείται επίσης να διακοπεί η ασφάλισή τους στον Οργανισμό, την οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και να ξεκινήσει πάλι όταν αυτοί θα το επιθυμούν και τα οικονομικά τους θα το επιτρέπουν.

Αναλυτικά, το κείμενο έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση και μέχρι σήμερα, έχω τόσο σημαντική πτώση του τζίρου της επιχείρησής μου, ώστε να μην μπορώ να ανταπεξέλθω στις ασφαλιστικές εισφορές του Ο.Α.Ε.Ε., με αποτέλεσμα την μη ασφάλισή μου από το εν λόγω ταμείο μέχρι και σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν πολλά χρέη για τα οποία ο ΟΑΕΕ συνεχίζει να με χρεώνει με τεράστια ποσά σε τόκους και αυξήσεις των μη καταβαλλομένων ασφαλιστικών μου εισφορών.

Και ερωτώ λοιπόν, γιατί με χρεώνει για παροχές που δεν έχω; Εγώ αδυνατώντας να ανταπεξέλθω στα ασφάλιστρα δεν απαίτησα ποτέ για όλο αυτό το διάστημα βιβλιάρια υγείας αλλά ούτε και καμία άλλη παροχή, γιατί όπως είχα ρητά ενημερωθεί, αν δεν πληρώνεις δεν δικαιούσαι βιβλιάριο υγείας ούτε οποιεσδήποτε άλλες παροχές.

Φυσικά κατανοώ πως όλο αυτό είναι λογικό, αλλά γιατί εξακολουθεί να με χρεώνει για υπηρεσίες που δεν έχω; Από την στιγμή που δεν μου παρέχει κάτι γιατί συνεχίζω να υποχρεούμαι να πληρώνω; Μήπως όταν πληρώσω αναδρομικά θα μου παρέχουν και «αναδρομική ιατροφαρμακευτική κάλυψη»;

Ας διαγράψουν λοιπόν τα χρόνια που χρωστάω στο εν λόγω ταμείο από τα συντάξιμα και ας μου δώσουν αναλογικά το τι έχω πληρώσει! Και όταν αποκατασταθώ οικονομικά τότε σκοπεύω να συνεχίσω την εν λόγω ασφάλεια! Το να μου χρεώνουν παροχές που δεν μου προσφέρουν είναι παράλογο! Παρακαλώ να εξετάσετε την επιστολή μου και να μου απαντήσετε σε εύλογο χρονικό διάστημα.»

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του ΟΑΕΕ Αγρινίου, Χρήστος Πελεκάνος, θέλησε μέσω της εφημερίδας «Συνείδηση» να παρέχει την απάντηση του περιφερειακού τμήματος σε όλους όσοι έχουν καταθέσει αυτές ή αντίστοιχες επιστολές προς τον Οργανισμό. Στην ανοιχτή επιστολή-απάντηση του κ. Πελεκάνου, εξηγείται για ποιους λόγους ο ΟΑΕΕ δεσμεύεται από το νόμο να εφαρμόσει την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, ενώ υπενθυμίζονται και οι ευνοϊκές διατάξεις τις οποίες παρέχει η ρύθμιση της «Νέας Αρχής»".

Αναλυτικά η απάντηση του ΟΑΕΕ:

«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής επιστολής σας και εξετάζοντας τις προτάσεις σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, της καταβολής των εισφορών τόσο του Κλάδου Σύνταξης όσο και του Κλάδου Υγείας, της αναζήτησης των οφειλών καθώς και οι τρόποι εξόφλησης αυτών ορίζονται από συγκεκριμένες διατάξεις και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Διοικήσεων να εφαρμόσουν κάτι διαφορετικό από αυτά που προβλέπονται. Για οποιαδήποτε τροποποίηση των σχετικών διατάξεων απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Β. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005 αλλά και τις γενικότερες αρχές του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, στην υποχρεωτική ασφάλιση του Οργανισμού υπάγονται τα πρόσωπα που ασκούν ασφαλιστέο στον ΟΑΕΕ επάγγελμα.

Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της απασχόλησης, το ύψος του εισοδήματος, την ηλικία και την ιδιότητά τους.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 5/2007 καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στην αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία ανάλογα με τα έτη της ασφάλισής τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 258/2005 όπως ισχύει οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού κατατάσσονται κατά την έγγραφή τους στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες ανά τρία (3) έτη. Η καταβολή των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών από τους ασφαλισμένους γίνεται επί της αντίστοιχης υποχρεωτικής ασφαλιστικής κατηγορίας. Με νέα νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 32 § 5 του Ν.4075/2012), παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης και να παραμείνουν σε αυτή έως 31/12/2014. Η κατάταξη στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία διαρκεί για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος ή τηρεί τους όρους της ρύθμισης στην οποία έχει υπαχθεί. Πρόσφατα, με τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης δόθηκε στους ασφαλισμένους η δυνατότητα σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος να το ασκήσουν για μία και μόνο ακόμα φορά. Σε κάθε περίπτωση, ασφαλισμένοι που δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα δικαιούνται να το ασκήσουν δύο φορές.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ασφαλισμένοι που συνεχίζουν την άσκηση του ασφαλιστέου στον ΟΑΕΕ επαγγέλματος δεν είναι αυτασφαλιζόμενοι, ώστε να δύνανται να διακόψουν την ασφάλισή τους στον Οργανισμό οποτεδήποτε και κατ’ επέκταση να εξαιρεθούν της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών – τόσο του Κλάδου Σύνταξης όσο και του Κλάδου Υγείας – αλλά είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι για όσο χρονικό διάστημα ασκούν επάγγελμα.

Γ. Ειδικότερα, για τις εισφορές του Κλάδου Υγείας, σύμφωνα τις διατάξεις του Ν.2676/1999 και του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ (Υπουργική Απόφαση 35 / 1385 / 1999), αυτές συνεισπράττονται με τις εισφορές του Κλάδου Σύνταξης και εφαρμόζονται οι ίδιες διατάξεις ως προς την απαίτηση είσπραξής τους. Δικαίωμα εξαίρεσης από την ασφάλιση του Κλάδου Υγείας έχουν οι ασφαλισμένοι πριν την 1/1/1993 εφόσον είναι άμεσα ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα ή συνταξιούχοι από δική τους απασχόληση ή λόγω θανάτου.

Δ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Π.Δ.258/2005, όλων των ειδών οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΟΑΕΕ αναπροσαρμόζονται στο ύψος του ασφαλίστρου του χρόνου καταβολής τους και επιβαρύνονται με πρόσθετο τέλος 3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 1% για κάθε επόμενο μήνα και μέχρι 100% συνολικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3232/2004 όπως ισχύουν κάθε φορά σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.2676/1999 και του Ν.4075/2012.

Με τις διατάξεις του Ν.4152/2013 προβλέπεται ότι από 1/1/2013 τα τέλη καθυστέρησης καταργούνται και οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (8%), δηλαδή συνολικά 8,5 %.

Ε. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές αυτές κεφαλαιοποιούνται μόνο σε περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που έχουν οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές δύνανται να ρυθμίσουν αυτές με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του Ν.4152/2013.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται Ρύθμιση “Νέας Αρχής” με την οποία ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές έως 31-12-2012 με τους πιο κάτω όρους:

1. Κεφαλαιοποίηση των οφειλών έως 31/12/2012.

2. Επιβάρυνση με Τ.Κ. κατά την 31/12/2012.

3. Έκπτωση επί των Τ.Κ. που επιβλήθηκαν στις 31/12/2012 ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης.:

- 40% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30/6/2014.

- 35% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30/6/2015.

- 30% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30/6/2016.

- 25% αν η οφειλή εξοφληθεί έως 30/6/2017.

4. Καταβολή εισφορών από 1/1/2013 έως 31/8/2013 ή ένταξης του χρονικού διαστήματος 1/1/2013 έως 31/8/2013 στην “Πάγια Ρύθμιση” Ν. 4152/2013.

5. Το ποσό της κύριας οφειλής επιβαρύνεται από 1/1/2013 και έως την ημερομηνία της αίτησης με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.

6. Το ποσό της κύριας οφειλής επιβαρύνεται από την αίτηση έως την εξόφληση με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.

7. Εξόφληση εφάπαξ ή κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα τέσσερις (43) δόσεις.

8. Το δικαίωμα στη ρύθμιση ασκείται άπαξ.

9. Υποχρεωτική καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης (1ης) δόσης πραγματοποιείται εντός επτά (7) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης. Η 2η δόση καταβάλλεται έως το τέλος του μεθεπόμενου της καταβολής της 1ης δόσης μήνα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται εφεξής στο τέλος κάθε μήνα. Σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας (1) δόσης (πλην της πρώτης) έως την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης και καταβάλλεται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται βεβαίωση ενημερότητας ή οφειλής της αρμόδιας Υπηρεσίας Υπουργείου Οικονομικών (Δ.Ο.Υ.) προκειμένου να κρίνεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής και η βιωσιμότητα της ρύθμισης καθώς και ο οφειλέτης να μην έχει καταδικαστεί ή να μην έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της ρύθμισης καθόσον μη εμπρόθεσμη καταβολή αυτών επιφέρει αυτόματα την απώλεια του δικαιώματος συνέχισης της ρύθμισης.

ΣΤ. Στους ασφαλισμένους που θα υπαχθούν σε μία εκ των ανωτέρω αναφερόμενων ρυθμίσεων παρέχεται:

- Η δυνατότητα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4075/2012.

- Ασφαλιστική ικανότητα για παροχές περίθαλψης διάρκειας ενός μήνα.

- Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Αν και κατανοούμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους επαγγελματίες λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να ενεργήσουμε διαφορετικά από τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις.»

Κώστας Καρακώστας – εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ