Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται φόροι, απολύσεις και περικοπές

Μία πρώτη εικόνα των μέτρων που έρχονται για το 2014 έδωσε χθες η κυβέρνηση με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. 
Αναγκαστική είσπραξη των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μαχαίρι σε καταναλωτικές δαπάνες, αυξημένα έσοδα από φόρους και εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ από τις απολύσεις προβλέπονται, μεταξύ άλλων, από το οικονομικό επιτελείο. 
Τι προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού πιο αναλυτικά:
• Την είσπραξη εσόδων από άμεσους φόρους 21,6 δισ. όταν οι εκτιμήσεις είναι ότι για φέτος το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 19,9 δισ. ευρώ. 
• Μόνο από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα εισπράξει επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον το 2014. συνολικά 3,9 δισ. το 2014 όταν φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τη συγκέντρωση 2,8 δισ. ευρώ. 
• Είσπραξη συνολικά 271 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, τον φόρο υπεραξίας, τη φορολόγηση αποθεματικών και την απόδοση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων. 
• Αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης καθώς θα προωθηθούν οι ενέργειες για την είσπραξη οφειλών προς το δημόσιο με κατασχέσεις σε βάρος του οφειλέτη κλ.π.
• Νέο «ψαλίδι» στις δαπάνες ύψους 3,2 δισ. ευρώ:

-περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων και των πρόσθετων και λοιπών μισθολογικών παροχών, 

-συστηματικός επανέλεγχος των δικαιούχων και η συγκράτηση της δαπάνης για συντάξεις,

-επαναξιολόγηση και η μείωση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων επιχορηγήσεων και εν γένει μεταβιβάσεων του κρατικού προϋπολογισμού σε φορείς και νομικά πρόσωπα,

-περιορισμός των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης σε επίπεδα αυστηρά και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους και

-περιορισμός των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που αφορούν: μετακινήσεις προσωπικού, μισθώματα κτιρίων, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κ.λπ

• Σημαντικό βάρος της μείωσης των επιχορηγήσεων σηκώνει το υπουργείο Εργασίας που βλέπει το όριο των δαπανών του να μειώνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ για το 2014. Πιο αναλυτικά το υπουργείο εργασίας προχωρά σε: 
-Εξορθολογισμό των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ)

-Διαυσταυρωτικοί έλεγχοι για τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 

-Επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των ΦΚΑ

-Διαρθρωτικά μέτρα για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του και την μετατροπή των διμηνιαίων εισφορών σε μηνιαίες. 

• Περικοπή κατά 280 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για μισθούς στο δημόσιο λόγω μείωσης των προσλήψεων (όπως πχ στους εκπαιδευτικούς για τους οποίους αυξήθηκε το ωράριο εργασίας), απολύσεις, διαθεσιμότητα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, αλλά και πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο,

Αρχίζουν τις παροχές

Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που θα φτάσει τα 812 εκατ. ευρώ έναντι 344 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχική εκτίμηση. Έτσι η κυβέρνηση δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα υποστηρίζει ότι ισχύει η δέσμευση ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος δηλαδή 570 εκατ. ευρώ θα διατεθεί με την μορφή μη μόνιμων παροχών στους οικονομικά ασθενέστερους. 

Θετικά είναι τα στοιχεία για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα δεχτεί να διατηρηθεί το μέτρο και μετά το Δεκέμβριο όταν και λήγει η ισχύς του. 

Η τρύπα για τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να καλυφθούν κατά 200 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ