Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Όμηροι των εμπόρων οι καπνοπαραγωγοί

Αρνούνται να παραδώσουν σε μειωμένες τιμές. Λύση οι συνεταιριστικές μονάδες επεξεργασίας και πώλησης καπνού. Αναλυτικά τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση, ποιο θα είναι το κέρδος.

Μειωμένες κατά 0,20-0,30 ευρώ το κιλό είναι φέτος οι τιμές που δίνουν οι καπνέμποροι στις ανατολικού τύπου ποικιλίες, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις απ’ την πλευρά των παραγωγών, που οργανώνονται και αρνούνται να παραδώσουν τα καπνά!.........
    Στην Αιτωλοακαρνανία, οι υποσχέσεις των εταιριών και οι καλές τιμές των τελευταίων ετών, οδήγησαν πολλούς περισσότερους, ιδίως στην περιοχή της Μακρυνείας, αλλά και στο Ξηρόμερο, να επιστρέψουν στηνκαπνοκαλλιέργεια, βλέπουν, όμως, ότι οι ελπίδες και ο κόπος τους δεν θα δικαιωθούν…
    Στην πραγματικότητα η διαφορά στην τιμή είναι και το κέρδος που ανέμεναν. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά επιμείνουν οι καπνέμποροι, η καλλιέργεια καθίσταται ασύμφορη. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, σκέπτονται να κρατήσουν τον καπνό στις αποθήκες, για να διαπραγματευτούν καλύτερη τιμή… την επόμενη χρονιά!
    Ή…, να συνεταιριστούν και να προχωρήσουν στην ίδρυση μικρών οικοτεχνιών, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που δίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
   Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται στους καπνοπαραγωγούς η δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα, ώστε τον καπνό που παράγουν να τον κάνουν τσιγάρο, πούρο ή ψιλοκομμένο καπνό για στριφτό τσιγάρο και να τον πωλούν στον καταναλωτή. Ως υποχρέωση θα έχουν να καταβάλλουν εγγύηση ίση με το 10% του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος συνολικού ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης, με ελάχιστο όριο το ποσό των 10.000 ευρώ.
   Η παρεχόμενη εγγύηση μπορεί να είναι τραπεζική, χρηματική, εμπράγματη ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ετήσιας ή αόριστης διάρκειας. Δηλαδή με αυτή την απόφαση θα μπορεί ο παραγωγός να πάρει άδεια μεταποίησης με τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Καταργείται η εγγυητική των 300.000 ευρώ και ο παραγωγός μπορεί να πληρώνει 10.000 εγγύηση χωρίς να καταβάλλει χρήματα, αλλά προχωρώντας και σε υποθήκευση.
    Σύμφωνα με τους παραγωγούς βιολογικού καπνού και με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει το  paragogi.net με στρεμματική απόδοση από 150 έως 400 κιλά ξηρού καπνού σε φύλλα, η καλλιέργεια καπνού μπορεί νααποφέρει κέρδος πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα πουλώντας απευθείας το προϊόν στη λιανική αγορά. Τα έξοδα καλλιέργειας κινούνται από 1,5 έως 3 ευρώ ανά κιλό μέχρι το τελικό προϊόν, που είναι ο ξηρός καπνός σε φύλλα δεματοποιημένα. Δηλαδή, 450-600 ευρώ ανά στρέμμα. Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται ενοίκιο, καλλιέργεια, φυτοφάρμακα, εργατικά, καύσιμα και βιομηχανικά προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά τα έξοδα καθετοποίησης, αυτά υπολογίζονται ως εξής:
-Επεξεργασία-τυποποίηση: 2 ευρώ το κιλό
-Απόσβεση μηχανημάτων και εγκαταστάσεων: 1 ευρώ το κιλό
-Δίκτυο πώλησης-αντιπρόσωποι, περίπτερα: 6 ευρώ το κιλό
-Μη προβλεπόμενα έξοδα: 1 ευρώ το κιλό.
Προσθέτοντας τα έξοδα καλλιέργειας, που είναι 2 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, το άθροισμα ανέρχεται σε 12 ευρώ το κιλό. Στην αγορά μπορεί να βγει στη συσκευασία των 25 γραμμαρίων προς 4 ευρώ. Συνεπώς, η τιμή πώλησης ανά κιλό μπορεί να φτάνει τα 160 ευρώ. Ο φόρος είναι 140 ευρώ το κιλό, και μάλιστα τα 120 ευρώ είναι προπληρωμένα για την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αφαιρώντας τα 12 ευρώ που είναι τα έξοδα καλλιέργειας και τυποποίησης, το καθαρό κέρδος ανά κιλό φτάνει τα 8 ευρώ.
   Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι θα μπορούσε να δημιουργηθούν και ατομικές-οικογενειακές μονάδες στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και μεγαλύτερεςσυνεταιριστικές μονάδες, από ομάδες παραγωγών, ώστε με το ελάχιστο δυνατό κόστος να ωφεληθούν πολλοί παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα εξαρτώνται πλέον απ’ τους εμπόρους. Και φυσικά θα μπορούν νόμιμα να διακινούν τον περιζήτητο σήμερα χύμα καπνό που παράγει η Αιτωλοακαρνανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ