Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΟΛΜΕ: Καταστροφικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου για το «Νέο Λύκειο»

   Ο.Λ.Μ.Ε. 
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
www.olme.gr - 
e-mail: olme@otenet.gr           Αθήνα, 29/5/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καταστροφικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου για το
«Νέο Λύκειο» 
17/6/14: ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  
            Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, επιμένουν στην απαράδεκτη απόφασή τους να εφαρμόσουν το νόμο για το «Νέο Λύκειο» και να θέσουν σε εφαρμογή από
φέτος, στην Α΄ Λυκείου, προαγωγικές εξετάσεις με θέματα από «τράπεζα θεμάτων» καθώς και νέο τρόπο υπολογισμού του βαθμού προαγωγής.
            Τα αποτελέσματά τους θα είναι καταστροφικά από κάθε άποψη, για το δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική – μαθησιακή διαδικασία.
            Τα πρώτα «θύματα» θα είναι οι μαθητές μας, της φετεινής Α΄ Λυκείου οι οποίοι  καλούνται να δώσουν μια μάχη εντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς να έχουν διδαχθεί με επάρκεια τα διάφορα αντικείμενα, ενώ τα κενά εκπαιδευτικών δεν καλύφθηκαν ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έτσι, οι μαθητές αναγκάζονται, δύο μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων, να παπαγαλίσουν τις απαντήσεις σε εκατοντάδες θέματα και να τρέχουν απελπισμένα για βοήθεια … στα φροντιστήρια.
Τα θέματα της «τράπεζας» σύμφωνα με μια πρώτη ματιά, έχουν λάθη και ασάφειες, αρκετά είναι εκτός ύλης, υπάρχουν εξεζητημένα θέματα μεγάλης δυσκολίας και που θυμίζουν εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου.
Ενώ, ο βαθμός που θα προκύψει απ’ αυτή τη διαδικασία, θα επηρεάσει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
            Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, το ΥΠΑΙΘ έχει αγνοήσει το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να αποσυρθεί ο ν. 4186/13 και να μην εφαρμοστούν οι εξετάσεις μέσω «τράπεζας θεμάτων» και ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού προαγωγής για τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου, έχει ακόμη τη δυνατότητα να θεωρήσει ως «πιλοτική» την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» και να γίνουν όλες οι διαδικασίες με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
            Αν το Υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι απολύτως υπεύθυνο για τα καταστροφικά αποτελέσματα, από παιδαγωγική, μαθησιακή και κοινωνική άποψη, που θα προκύψουν.
            Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που αναγκάζονται να πάρουν μέρος σ’ αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιμορφωτική-αντιπαιδαγωγική διαδικασία, να λειτουργήσουν με την ενδεικνυόμενη παιδαγωγική και κοινωνική ευαισθησία – όπως κάναμε πάντοτε – περιφρουρώντας τα μορφωτικά δικαιώματα και την ψυχική υγεία των μαθητών μας αλλά και τη δική μας επαγγελματική υπόσταση.
            Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι μαθητές, κυρίως από τις λαϊκές οικογένειες, από την εκπαίδευση και να οδηγηθούν στην εφήμερη κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία, βορά στα χέρια των εργοδοτών.

             Καλούμε τις ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και Συλλόγους  Γονέων, με τους μαθητές μας, να οργανώσουν ενημερώσεις και τοπικές δραστηριότητες, να αξιοποιήσουν την επιστολή της ΟΛΜΕ και να  προετοιμάσουν Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης, την Τρίτη 17/6, με πολύμορφες δραστηριότητες (συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, κ.λπ. ) ενάντια στην υπονόμευση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, για να μην εφαρμοστεί ο ν. 4186/13 και οι φετινές διαδικασίες να γίνουν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν ενιαίο 12χρονο σχολείο, των αναγκών  της νεολαίας και του λαού μας. 


Για να αναδείξουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, διοργανώνουμε τη Δευτέρα 2/6/14, στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, 6ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ