Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δημήτρης Στρατούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη αντίστασης, ελπίδας και θετικής διεξόδου»

Δημήτρης Στρατούλης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη αντίστασης, ελπίδας και θετικής διεξόδου» 
Συζήτηση του Δημήτρη Στρατούλη με τον Βασίλη Συμεωνίδη για το schooltime.gr
Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ
− Τα τελευταία χρόνια ζούμε την απορρύθμιση της εργασίας. Πώς
αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές που επέρχονται στην καθημερινότητα των πολλών;
Η αχαλίνωτη επέκταση, σε εφαρμογή των μνημονίων, των πλέον ακραίων  και απάνθρωπων ελαστικών μορφών εργασίας, με στόχο τη μείωση του άμεσου και του έμμεσου εργασιακού κόστους εκτόξευσε στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας και της φτώχειας στη χώρα μας. Παράλληλα, οι αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2010-2014 ενίσχυσαν το κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας και δημιούργησαν ένα περιβάλλον γενικευμένης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, «μαύρης», αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και παράνομης οικονομικής δραστηριότητας.
Η διαμόρφωση περιβάλλοντος δημοκρατίας και εγγυημένων εργασιακών δικαιωμάτωνστους χώρους εργασίας καθώς και η αποκατάσταση και αναβάθμιση της εργατικής νομοθεσίας και των κοινωνικών πολιτικών αποτελούν βασικές προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του σχεδίου του για παραγωγική – αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.
− Η συζήτηση κινείται κυρίως γύρω από την οικονομική διάσταση της κρίσης. Ωστόσο, υπάρχουν πτυχές της καθημερινότητας που μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς;
Άμεση προτεραιότητά μας ως αριστερή κυβέρνηση θα είναι η δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας, ώστε κανείς και καμία να μην μείνουν χωρίς στέγη, νερό, τροφή, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Στην κατεύθυνσή αυτή θα πάρουμε τα εξής άμεσα μέτρα:
  • Επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαία και του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ.
  • Αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας.
  • Θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο δημόσιο.
  • Οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και αποκατάσταση συντάξεων ξεκινώντας από τις χαμηλότερες.
  • Διασφάλιση υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους και όλες.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.
  • Στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
  • Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 λεπτά ανά λίτρο.
  • Προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
  • Φορολογική ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
− Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απότομα να έχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Βλέπετε να υπάρχει εμπιστοσύνη του κόσμου στις προτάσεις σας ή μήπως πρόκειται για επιλογή, επειδή απλώς απορρίπτει το παλιό πολιτικό σκηνικό;
Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από ένα άθροισμα δυσαρεσκειών και αγανάκτησης λόγω της κοινωνικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που επιφέρουν οι κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Με άλλα λόγια, κάτι περίπου ως αρνητική ψήφος τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή που συντελείται σε βάρος του λαού και της χώρας μας.
Εμείς, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και έως σήμερα, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε αυτή η ψήφος διαμαρτυρίας που ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει να μετατραπεί σε θετική ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά του. Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και ότι αυτό θα εκφραστεί και στο μεγάλο πολιτικό προβάδισμα που θα έχουμε στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, στην πορεία για τις εθνικές εκλογές έχουμε να κάνουμε πολύ περισσότερη δουλειά στον τομέα αυτόν και για αυτό προβάλλουμε με συνέχεια και επιμονή το επικαιροποιημένο και εξειδικευμένο κυβερνητικό πρόγραμμά μας.
Επιδιώκουμε να κερδίσουμε την πολιτική εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού, όχι μόνο ως δύναμη αντίστασης και ανατροπής αλλά κυρίως ως δύναμη ελπίδας και θετικής διεξόδουαπό την κρίση. Μιας θετικής διεξόδου από την οικονομική κρίση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στις προτεραιότητες και στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών της χώρας.
− Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται ότι ζούμε πολύ πυκνό χρόνο με γρήγορες εξελίξεις. Από την άλλη υπάρχει και η αίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι τα πράγματα έτσι ήταν πάντα και έτσι θα μείνουν. Μπορείτε να κάνετε τον κόσμο να ελπίσει;
Ναι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλλίτερο, όχι όμως από μόνα τους, αλλά με την ενεργοποίηση, τους αγώνες και την ψήφο του λαού και της νεολαίας. Ζητάμε ως Αριστερά να μας δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσουμε για να σταματήσουμε τον εφιάλτη των μνημονίων και να κόψουμε τη θηλιά του δημοσίου χρέους και κυρίως για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας με ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και προπάντων αξιοπρέπεια.
− Υπάρχει βούληση και τρόπος να εμπλέξετε ενεργά τους πολίτες στην διαμόρφωση της πολιτικής και της πρακτικής σας;
Η δημοκρατική λειτουργία και ο έλεγχος μιας Αριστερής κυβέρνησης επιβάλλει την προώθηση θεσμών ενισχυμένης λαϊκής και εργατικής συμμετοχής και ουσιαστικού εργατικού και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων για ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και εργατικής πολιτικής.
Κατά συνέπεια, θα θεσμοθετηθούν όργανα πολυμερούς κοινωνικής διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όχι μόνο εκπροσώπων των εργατικών και εργοδοτικών φορέων, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας, με αποφάσεις που θα παράγουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα αρμόδια υπουργεία.
Η αριστερή κυβέρνηση αξιοποιώντας θετικά παραδείγματα από την διεθνή εμπειρία, θα στηρίζει και θα στηρίζεται σε θεσμούς αυξημένης και αναβαθμισμένης εργατικής συμμετοχής καθώς και εργατικού, κοινωνικού και λαϊκού ελέγχου, που θα συστήνονται και θα λειτουργούν με άξονα τη λαϊκή αυτενέργεια και την άμεση δημοκρατία.
− Ως πρόσωπο, προέρχεστε από τον συνδικαλιστικό χώρο. Κατά πόσο η πολιτική εξέλιξή του Δημήτρη Στρατούλη είναι διαφορετική από περιπτώσεις άλλων συνδικαλιστών που μεταπήδησαν στην πολιτική;
Κατ’ αρχή όταν εκλέχτηκα τον Ιούνιο του 2012 βουλευτής δεν ήμουν ενεργός συνδικαλιστής. Είχα παραιτηθεί από κάθε εκλεγμένη συνδικαλιστική ιδιότητα πριν 8 χρόνια και συγκεκριμένα το 2004, όταν και εκλέχτηκα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή του ηγετικού συλλογικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεώρησα την συνύπαρξη αυτών των δύο ιδιοτήτων μη πρέπουσα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ θετικό να εκλέγεται ένας συνδικαλιστής ως βουλευτής, γιατί είναι πολύ ενεργός πολίτης και με εμπειρία και γνώση να αντιμετωπίζει δύσκολα πολιτικά προβλήματα. Το θέμα είναινα μην έχει αγωνιστεί για άλλα πράγματα ως συνδικαλιστής και κάνει ή ψηφίζει άλλα ως εκλεγμένος βουλευτής και δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί πολλά τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια από βουλευτές, πρώην συνδικαλιστές, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές τις περιπτώσεις έχω ως αντιπαράδειγμα και έχω ορκιστεί στην συνείδηση μου να μην τους μοιάσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ