Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ : Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2015-2020 Εργαλείο ενίσχυσης του καπιταλιστικού χαρακτήρα της γεωργίας και καταστροφή για τους μικρούς αγρότες

Να αποκρύψει τις τραγικές συνέπειες που θα έχει σε βάρος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ επιχείρησε την Πέμπτη 24 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημερώνοντας για την τελική πρόταση τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο υπουργός παρουσίασε τη νέα ΚΑΠ με βαρύγδουπες φράσεις όπως «σταθερή χρηματοδότηση για την περίοδο 2015-2020, αποκρύβοντας την ίδια ώρα ότι οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες θα μειωθούν δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη...
περίοδο, ενώ προς όφελος των μεγάλων αλλάζουν και οι προϋποθέσεις για την καταβολή τους.
Όσον αφορά τα βοσκοτόπια, εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι μικροί αγρότες πάνε για ξεπάστρεμα.
Στην επιτροπή τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης για τη νέα ΚΑΠ 2015 – 2020
Παρακάτω παραθέτουμε τα πρακτικά της ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,
(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μωραΐτης.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, με την νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, θα έχουμε όπως και εσείς άλλωστε παραδεχτήκατε δραστική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων, σε συνδυασμό με τη μείωση των αγροτικών τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής επιταχύνονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή.
Στο χώρο της αγροτικής οικονομίας είναι σίγουρο με την ΚΑΠ, ότι θα έχουμε αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε κερδοφόρους τομείς που το κεφάλαιο νομίζει ότι θα έχει περισσότερα κέρδη.
Ενισχύονται ακόμα περισσότερα με τις πράσινες επιδοτήσεις στον πρώτο πυλώνα του αγροτικού τομέα, αυτοί που πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν ακαλλιέργητα εδάφη. Βέβαια είπατε, ότι μέχρι 100 στρέμματα δεν θα είναι υποχρεωτικό το πρασίνισμα. Δεν είπατε, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι αυτοί θα παίρνουν λιγότερες επιδοτήσεις. Επομένως, είναι σίγουρο, ότι ευνοημένοι μέσα από αυτές τις επιδοτήσεις θα είναι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που έχουν πολλά στρέμματα και όπως αναφέρατε έχουν τη δυνατότητα να τα αφήνουν ακαλλιέργητα ή να καλλιεργήσουν, όπως, αναφέρατε δύο και τρία προϊόντα ταυτόχρονα και έτσι είναι σίγουρο ότι θα λυμαίνονται τις πράσινες επιδοτήσεις της Ε.Ε..
Η ΚΑΠ κατά τη γνώμη μας, υποτάσσεται πλήρως στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και προωθεί τους στόχους - άλλωστε το είπατε και εσείς - της στρατηγικής Ευρώπης του 2020, ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.
Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι οι χώρες έχουν την ευελιξία, βέβαια δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να υπάρχει κάποια ευελιξία μέσα στα πλαίσια που καθορίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, φέρνει ακόμα σε πιο τραγική θέση τον φτωχό αγρότη, τις οικογενειακές μορφές εκμετάλλευσης, τους νοικοκυρούχους.
Η απελευθέρωση των αγορών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα που γίνεται ταυτόχρονα μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Ενώ ταυτόχρονα για την φτωχή αγροτιά η αύξηση των εφοδίων, που είναι πανάκριβα και πραγματικά απλησίαστα και κάνουν δύσκολη την καλλιέργεια στους φτωχούς αγρότες, θα επιταχύνει το βίαιο ξεκλήρισμα και την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια.
Την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, η Ευρώκοινοβουλεύτικη ομάδα του Κ.Κ.Ε., καταψήφισε στην Ευρωβουλή. Γιατί, εμείς θεωρούμε και το λέμε άλλωστε με σαφήνεια, 33 χρόνια τώρα, από την ένταξη της χώρας της στην τότε ΕΟΚ στη σημερινή Ε.Ε. και δυστυχώς η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε πλήρως τη θέση του Κ.Κ.Ε., την οποία υποστηρίξαμε αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα οδηγήσει στο βίαιο στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δεν το λέμε εμείς το λένε οι αριθμοί, εκατοντάδες, χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά βγήκαν έξω από την παραγωγική διαδικασία.
Βέβαια, εμείς καλούμε τους αγρότες σε σύγκρουση, σε ρήξη και σε ανατροπή της ΚΑΠ, δεν λέμε αυτά που λένε άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο κ. Κοδέλας, είπε σήμερα ότι είναι θέμα καλής διαχείρισης των κονδυλίων.
Εμείς, λέμε ότι η ΚΑΠ δεν διορθώνεται. Η ΚΑΠ, ανατρέπεται. Γι' αυτό άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα είχαμε πει με σαφήνεια, ότι όποιο σενάριο και να επικρατήσει, ότι όποιο μοντέλο και να εφαρμοστεί των τεσσάρων Περιφερειών που υποστηρίζει το ΓΕΟΤΕ, των τριών Περιφερειών που προωθεί το Υπουργείο, της μίας Περιφέρειας που λέει οι ξεπουλημένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι «νεκροθάφτες» του αγροτικού κινήματος, όποιο και να επικρατήσει ο στρατηγικός στόχος είναι αυτός που είπαμε της Ευρώπης του 2020, που σημαίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς το μάζεμα της γης σε λίγα χέρια και το βίαιο ξεκλήρισμα και η καταστροφή των μικρών αγροτών.
Βέβαια, ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν εφόσον είσαστε ενάντια στην Ε.Ε., γιατί ζητάτε επιδοτήσεις. Τις ζητάμε, απλά, γιατί είναι χρήματα από τον μόχθο, τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω τέσσερα με πέντε ερωτήματα.
Τι διαφορά θα υπάρχει συνδεδεμένες επιδοτήσεις του σήμερα με αυτές που θα επικρατήσουν με την ΚΑΠ;
Εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε την υποκρισία - με συγχωρείτε, κύριε υπουργέ, αλλά έτσι είναι - δεν μπορείτε να λέτε, ότι συνδέουμε την επιδότηση στην παραγωγή ζάχαρης, από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής για το κλείσιμο των εργοστασίων της βιομηχανίας ζάχαρης και θα σας πω ενδεικτικά.
Βέβαια είστε νέος Υπουργός, υπάρχει επίκαιρη ερώτηση του Κ.Κ.Ε. στην οποία δεν απαντήσατε. Εσείς επικαλείστε οτι είστε αναρμόδιοι, το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν διαθέτει τα στοιχεία, αλλά τα διαθέτουν εμείς και σας λέμε, ότι σήμερα υπάρχει μια ποσόστωση στη χώρα 160.000 τόνους, οι 40 τόνοι παράγονται στη χώρα μας από 3000 τευτλοπαραγωγούς, οι 120.000 τόνοι παράγοντα σε ευρωπαϊκά εργοστάσια. Το 2017 απελευθερώνονται πλήρως οι παραγωγοί των ζαχαρότευτλων. Θεωρούμε, τουλάχιστον, ότι είναι πρόκληση απέναντι στους παραγωγούς που ξεκληρίζονται να μιλάμε ότι θα υπάρχει σύνδεση της επιδότησης και στη ζάχαρη.
Δεύτερο ερώτημα. Τι θα γίνει εκεί που θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές των σημερινών επιδοτήσεων με τα ιστορικά δικαιώματα; Τι θα κάνετε σε αυτές περιοχές; Και σας λέμε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Για παράδειγμα οι νέοι αγρότες που βγήκαν την περίοδο 2007 - 2013, είχαν μικρά δικαιώματα. Το γνωρίζετε. Για παράδειγμα, ένας νέος αγρότης της περιόδου αυτής είχε 93 ευρώ το εκτάριο, ενώ οι παλαιοί αγρότες είχαν 384 ευρώ το εκτάριο. Εδώ υπάρχει μια τεράστια απόκλιση και μια αδικία απέναντι σε αυτούς παραγωγός.
Ένα άλλο ερώτημα. Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, από αυτούς που υπήρχε αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση; Έχουμε τέτοια προϊόντα. Όπως, είπαμε οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάποιες ενώσεις σήμερα, όπως είναι σήμερα η Ένωση Αγρινίου που χύνει κροκοδείλια δάκρυα, είχαν βάλει πλάτη να γίνει αυτή η αποσύνδεση.
Σας ρωτάω συγκεκριμένα, τι θα γίνει με τους καπνοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι είναι σε αυτό το καθεστώς;
Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει συνδεδεμένη επιδότηση με τη σταφίδα; Υπάρχει, όμως και με το κρασί. Δεν το αναφέρατε και είναι ένα σοβαρό ζήτημα εάν υπάρχει και στο κρασί.
Επίσης, άλλη μία ερώτηση, σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ποιό μοντέλο έχει επικρατήσει και ιδιαίτερα σας ρωτάμε σε χώρες οι οποίες παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα με τη χώρα μας; Για παράδειγμα, παράγουν ροδάκινα, άλλα προϊόντα, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, λάδι, ελιές, όπως είναι οι χώρες της βαλκανικής. Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις;
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθούμε στον τομέα της κτηνοτροφίας. Εδώ πραγματικά περισσεύει η υποκρισία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα είναι υπό διωγμό και μιλάμε για τους φτωχούς κτηνοτρόφους.
Σήμερα στην Επιτροπή συζητιέται ένα νομοσχέδιο για τα δάση και το ξέρετε πολύ καλά, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες διάσπαρτες σε δάση που δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και βάζουν τεράστια εμπόδια. Ενώ από την άλλη μεριά ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες να μπορούν να εισβάλουν και σε αυτόν τον τομέα της παραγωγής οι επιχειρηματίες.
Κύριε Υπουργέ, στον τομέα της κτηνοτροφίας, δυστυχώς, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελλείμματος στο Αγροτικό Ισοζύγιο. Μιλάμε για εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων σε κρέας και τυροκομικά προϊόντα.
Εδώ λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι στηρίζεται την κτηνοτροφία, αλλά δεν πήρατε μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό, που δυστυχώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.
Δεν πήρατε μέτρα ιδιαίτερα και ψεκασμούς και έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε περιοχές που έχουν πληγεί.
Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από κτηνοτρόφους, ότι γεννούν τα πρόβατα, πεθαίνουν τα μικρά ζώα, δηλαδή, αυτά που γεννιούνται είναι νεκρά και δυστυχώς σε λίγο χρονικό διάστημα πεθαίνουν και τα μεγάλα ζώα και δεν υπάρχει καμία μέριμνα από μεριάς του κράτους.
Βέβαια, εδώ εφόσον δεν πάρθηκαν μέτρα για ψεκασμό, η περίπτωση των εμβολίων είναι μια δύσκολη περίπτωση, πανάκριβη και από ότι πληροφορούμαστε κάνετε κάποιες παραγγελίες, αλλά θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Εξάλλου μιλάτε για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της αιγοπροβατοτροφίας από τη στιγμή που η δική σας Κυβέρνηση, η σημερινή Συγκυβέρνηση, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και παλιότερα, έχετε προβεί στο κλείσιμο σχεδόν όλων των κοινοτικών σφαγίων. Έχουν διαλυθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μιλάμε για ανάπτυξη. Έχετε δώσει στους ιδιώτες την Δωδώνη, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, της Βορειοηπειρωτικής Ελλάδας.

Θέλω μια διευκρίνιση γι’ αυτό. είπατε για ποιοτικό γάλα. Τι εννοείτε; Ποιος θα κρίνει ότι είναι ποιοτικό το γάλα; Μήπως είναι μια ακόμα αφορμή οι μεγάλες βιομηχανίες να έχουν δυο, τρεις και τέσσερις τιμές; Ήδη αυτή τη στιγμή μιλάτε για ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι που παράγουν μικρές ποσότητες γάλα έχουν μειωμένες τιμές. Δηλαδή, δεν ξέρω αν είστε γνώστης, απλά είναι άλλη η τιμή όταν ένας παραγωγός παράγει 40 με 50 τόνους γάλα, άλλη τιμή όταν παράγει 20 τόνους και άλλη όταν παράγει 6 τόνους. Το λέω αυτό για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και όχι μόνο που πηγαίνουν αγρότες κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ για να συμπληρώσουν το εισόδημα, με ένα δοχείο «γκιούμι» που λέμε στο χωριό μας. Αυτές οι τιμές είναι κατά πολύ μικρότερες. Αν δεν είναι αυτό υποκρισία κ. Υπουργέ, ότι στηρίζεται έτσι η κτηνοτροφία τότε τι είναι;
Εμείς θεωρούμε ότι η νέα ΚΑΠ θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Άλλωστε λέμε στους φτωχούς αγρότες ότι δεν μένει άλλος δρόμος, παρά ο δρόμος του αγώνα για να μπορέσουνε να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες και να παλέψουν για μια άλλη πολιτική, η οποία θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Μία πολιτική που θα τους δίνει τα περιθώρια να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους, στα χωριά τους, στα μαντριά τους, στα χωράφια τους.
Όπως όλα δείχνουν, οι ρυθμοί συγκεντροποίησης της γης και της παραγωγής από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτικά κεφάλαια θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, πετώντας εκτός παραγωγής μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και επαγγελματίες και επιστημονικό δυναμικό που εμπλέκεται στην αγροτική παραγωγή. Όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συμπορευθούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα, και σε συμμαχία με την εργατική τάξη να ορθώσουν αντιστάσεις στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για μία άλλου τύπου αγροτική παραγωγή κεντρικά σχεδιασμένη βάσει των εδαφοκλιματικών δυνατοτήτων της χώρας και των λαϊκών αναγκών.

Η φτωχή αγροτιά, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, με την ενεργή συμμετοχή των γυναικών και των νέων χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους. Η εργατική τάξη, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, η νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτή την βαρβαρότητα και να παλέψουμε για μια οικονομία που στο στόχαστρο της θα έχει την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, που θα απαλλαγούμε από το ζυγό, την εξουσία των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ