Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Δημήτρης Στρατούλης: «Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγγυάται ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο Real Fm(Ν. Χατζηνικολάου). 
«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εγγυάται ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια»

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: 
Εμάς, τα ποσά που ακούστηκαν, τα τετρακόσια ευρώ το..
μήνα και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν, τα τέσσερις χιλιάδες οχτακόσια ευρώ τον χρόνο οικογενειακό εισόδημα ως όριο και πλαφόν εισοδηματικό για να μπορούν να το πάρουν, και διάφορες άλλες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται, και μάλιστα ο συνυπολογισμός και προνοιακών επιδομάτων ή επιδομάτων ανεργίας, περισσότερο ως επικοινωνιακό παιχνίδι μας φάνηκε, διότι αφορά ελάχιστους πραγματικά που είναι στην ακραία φτώχεια, παρά ουσιαστική στήριξη αυτών οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση της φτώχειας. Το δεύτερο, έτσι που εξαγγέλθηκε και με τους πόρους που εξαγγέλθηκαν, είκοσι εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή, είναι πολύ λίγοι οι δημόσιοι πόροι για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ακραίας φτώχειας που δυστυχώς δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν, που έκαναν περισσότερους ανέργους, περισσότερους φτωχούς, περισσότερους απελπισμένους. Μας θυμίζει δηλαδή την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Αλλά απ ́ότι φαίνεται ούτε λάδι είναι αυτό γιατί είναι ελάχιστα τα ποσά και πολύ δύσκολες οι προϋποθέσεις. Μάλλον εγγυημένη φτώχεια για πολύ περισσότερους εγγυάται αυτό το επίδομα, όπως θα το δώσουν, παρά ουσιαστική στήριξή τους σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο.

Για το μέτωπο των αιγιαλών

Οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αιγιαλοί, παραλίες και χώροι οι οποίοι είναι δημόσια κτήματα, που όπως γνωρίζετε καλά ακόμα και από το Ρωμαϊκό Δίκαιο και από την αρχαιότητα δεν μπορούσαν να μπουν σε συναλλαγή ή δεν μπορούσαν ακόμα και με δικαίωμα χρησικτησίας ακόμα κι αν ήταν πάνω από 20 χρόνια κάποιος να τα φέρει στην ιδιοκτησία του. Άρα δεν πρέπει να εκχωρηθούν, δεν πρέπει να πουληθούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτό το λέμε είναι ότι πρέπει στις ακρογιαλιές και τους αιγιαλούς να έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες, που, αν δοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα, δεν θα έχουν και θα αναγκάζονται να πληρώνουν.
Το δεύτερο είναι ότι θα έχουμε ζημία στο περιβάλλον αν πάμε σε μια τύπου ανάπτυξη όπως αυτή της Ισπανίας με τεράστια ξενοδοχεία, τεράστια κτίρια στις παραλίες, όπου έγινε μια φούσκα και στο τέλος αυτό που έμεινε είναι έρημα κτίρια τα οποία έχουν καταστρέψει και το περιβάλλον.
Και το τρίτο είναι ότι εμείς έχουμε ως χώρα συγκριτικό πλεονέκτημα από τις παραλίες μας, τις ακρογιαλιές μας, που είναι η ιστορία μας ο πολιτισμός μας, ο φυσικός μας πλούτος, το κάλλος μας και γι ́ αυτό έρχονται, εκτός των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της χώρας μας εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας. Εάν με την εκχώρηση των αιγιαλών και των παραλιών σε ιδιωτικά συμφέροντα καταστραφεί αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, καταλαβαίνετε ότι εμμέσως πλην σαφώς θα δεχθεί πλήγμα και ο τουρισμός που υποτίθεται ότι είναι η βαριά Βιομηχανία της χώρας. Επομένως, εκεί βάζουμε εμείς Σινικά Τείχη κατά κάποιο τρόπο, επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτική και κοινωνική και γι ́αυτό είδατε χθες ότι δεν συμμετείχαν μόνο πολιτικές δυνάμεις στην πρωτοβουλία την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν και κοινωνικά κινήματα και επιστημονικοί φορείς και οικολογικές οργανώσεις προκειμένου να προλάβουμε να μην επανέλθει εκείνο το νομοσχέδιο έκτρωμα που είχε ανέβει στην ανοιχτή διαβούλευση, διότι πρόκειται για Εθνική καταστροφή.

Το μέτωπο για το ασφαλιστικό

Η τρίτη πρωτοβουλία, μετά την πρωτοβουλία για τα να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ και αυτή για τους αιγιαλούς, είναι για το ασφαλιστικό, γιατί απ ́ό,τι γνωρίζετε η τρόικα έφυγε αλλά άφησε εκκρεμότητες με τις θρασύτατες απαιτήσεις της για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, τη ρύθμιση χρεών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, τις ομαδικές απολύσεις που θα αυξήσουν περισσότερο την ανεργία αν επιβληθούν στη χώρα μας, το συνδικαλιστικό νόμο που, αν περάσει έτσι όπως το θέλει η τρόικα, θα συρρικνωθούν τα συνταγματικά δικαιώματα του συνδικαλισμού και της απεργίας και μια σειρά άλλα τα πράγματα, συν το μπλόκο το οποίο έβαλε σ ́ όλη αυτή την προπαγάνδα που κάνει η κυβέρνηση περί φοροελαφρύνσεων κλπ.

Αθήνα, 17/07/2014

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ