Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Δρ Howard Williamson: Ποια νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με τόση γραφειοκρατία;

Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να μιλούν για τόνωση της επιχειρηματικότητας των νέων όταν βάζουν τόσα πολλά γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια στην ανάπτυξή της, τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Νεολαία του Πανεπιστημίου Νότιας Ουαλίας, Δρ Howard Williamson.
Ο Δρ Howard Williamson, που είναι επίσης συντονιστής...
της επιτροπής αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών για τους νέους του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησε για την κατάσταση των νέων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η εσωτερική και η εξωτερική μετανάστευση των νέων Ελλήνων «δεν αποτελεί πραγματική απάντηση» στην κρίση που βιώνουν.
Γραφειοκρατία, ομογένεια και στρατός
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει λόγο για ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας των νέων, όταν η ίδια επιβάλει σοβαρά εμπόδια λόγω της γραφειοκρατίας.
«Οι Ελληνικές αρχές συγκεκριμένα δεν μπορούν να αρθρώνουν την ανάγκη για περισσότερη επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων, όταν η δική τους γραφειοκρατία θέτει τόσα πολλά εμπόδια σε μια τέτοια πιθανότητα», υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι σε τοπικό επίπεδο, οι δήμοι έχουν πιο ευέλικτες σχέσεις με τους νέους και αυτό θα μπορούσε να παράγει περισσότερες θέσεις εργασίας καθώς και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε ωστόσο ότι αυτή η πιο «στενή» σχέση μεταξύ των νέων Ελλήνων και των δήμων, δεν είναι απόρροια των προσπαθειών της κεντρικής διοίκησης.
Επιπλέον, μίλησε και για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία χαρακτηρίζοντάς την ίσως «την πιο εγγυημένη μετάβαση προς την ενηλικίωση για πολλούς νέους άνδρες στην Ελλάδα».
«Πρέπει να δοθεί προσοχή στο πώς μπορεί να συμβάλλει στο πέρασμα προς την αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης ενός φάσματος δεξιοτήτων για τους νέους. Το Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, φαίνεται να απορρίπτει την ιδέα να έχει κάποιο ρόλο στο θέμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους Έλληνες της διασποράς, προτείνοντας αυξημένο ρόλο και συμμετοχή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τρόπους σύνδεσης των επιτυχημένων Ελλήνων της διασποράς στον επιχειρηματικό τομέα με τους νέους Έλληνες που επιθυμούν να ακολουθήσουν την ίδια επαγγελματική πορεία στους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς», είπε, προσθέτοντας ότι οι διασυνδέσεις με την ομογένεια δεν πρέπει να περιορίζονται στον εορτασμό της ελληνικής ιστορίας αλλά και στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας του σήμερα.
Η νεολαία της Βρετανίας και το ευρωπαϊκό εγχείρημα
Ερωτηθείς για τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ιδεά η νεολαία της Βρετανίας, ο καθηγητής τόνισε ότι πρόκειται για «πολύ δύσκολο εγχείρημα».
 «Οι νέοι που επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα νέων δεν γνωρίζουν ότι οι θετικές εμπειρίες που αποκτούν πληρώνονται από την ΕΕ. Αντίθετα, πολλοί νέοι πείθονται από ιστορίες ότι οι ίσιες μπανάνες […] ή οι Ρουμάνοι μετανάστες είναι λάθος της ΕΕ».
Επομένως, τόνισε, το ευρωπαϊκό επιχείρημα με τους νέους της Βρετανίας δύσκολα μπορεί να κερδηθεί μπροστά στην «τοπική τους γνώση» που «εμπλουτίζεται» από την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες.
 «Πρέπει να υπάρξει ένα πολύ πιο ισχυρό αφήγημα που θα εξουδετερώσει όλες τις αρνητικές πληροφορίες που εσωτερικεύουν οι νέοι Βρετανοί για την ΕΕ».
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στα αγγλικά ΕΔΩ.
Ο Δρ Howard Williamson μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο για την EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ