Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ 

  • Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας κατά της παχυσαρκίας την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στο σχολείο μας.
  • Συγκεκριμένα στο ΓΕΛ Παραβόλας: 
  • αναρτήθηκε στους πίνακες ανακοινώσεων από τους μαθητές υλικό σχετικό με το θέμα της παχυσαρκίας
  • Διανεμήθηκε υλικό από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για... τον ρόλο του εκπαιδευτικού στην προαγωγή της Υγείας των εφήβων
  • Πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Διευθυντή του ΓΕΛ Παραβόλας κύριο Καλογερά Παύλο η οποία παρατίθεται στην συνέχεια.

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
 «Παλαιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν, σήμερα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε αν θέλουν να ζήσουν!»
Η παχυσαρκία τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δυτικού κόσμου, που αγγίζει τους πάντες: άνδρες και γυναίκες και δυστυχώς εφήβους και παιδιά. Η εξάπλωσή της δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, άλλα κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής μας.
Η αφθονία αγαθών, ο περκαταναλωτισμός, η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική εργασία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, σε συνδυασμό με το άγχος και τις ευκολίες στη διαβίωση που προσφέρει η τεχνολογία, αυξάνουν τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο από το 1948 ο Π.Ο.Υ. έχει κατατάξει την παχυσαρκία σαν νόσο και έχει καθορίσει 24η Οκτωβρίου, ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ;;;
Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας. 
Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητες απόκτησης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα  και άσθμα. Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταρχική αιτία αποτελούν τα γονίδια, ενδοκρινικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή ή ψυχιατρική ασθένεια.
Οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων που σχετίζονται με την παχυσαρκία παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:
·       Αυξημένη τάση παράλειψης γευμάτων.
·       Κατανάλωση περισσότερων γευμάτων εκτός σπιτιού.
·       Συχνή κατανάλωση σνακ.
·       Επιλογή φθηνού φαγητού.
·       Συχνές δίαιτες για απώλεια βάρους, κυρίως τα κορίτσια.
·       Φυτοφαγικές δίαιτες.
·       Ανορθόδοξες δίαιτες.
·       Συχνές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Τρόποι μείωσης της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης θα μπορούσαν να είναι:
·       Να αποφεύγεται η φύλαξη σοκολατούχων προϊόντων, τσιπς και αναψυκτικών στο σπίτι.
·       Να αποφεύγεται το μαγείρεμα με λίπη και να αφαιρείται το ορατό λίπος από το κρέας.
·       Να προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και να διαβάζονται οι ετικέτες με τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.
·       Να μην παραλείπεται το πρωινό.
·       Τα γεύματα να καταναλώνονται στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση.
·       Το δεκατιανό για το σχολείο να ετοιμάζεται από το σπίτι.
·       Να αποφεύγεται η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών, έτσι ώστε να μην διατεθούν στην αγορά φαγητού από το κυλικείο.
·       Να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να περιορισθεί η κατανάλωση γευμάτων σε fast – food.
·       Αύξηση φυσικής δραστηριότητας του εφήβου και περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Πως να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το σώμα σου;
Κατά την περίοδο της εφηβείας εντείνεται η ενασχόληση του ατόμου με το σώμα του και η εικόνα που έχουν οι έφηβοι για το σώμα τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής τους. Όμως, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί έφηβοι -και κατά κύριο λόγο κορίτσια- να νιώθουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Τέτοια συναισθήματα τροφοδοτούνται και ενισχύονται από τα σωματικά πρότυπα που προβάλλονται σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και από τη «διαιτομανία» που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως τη χώρα μας. Αν και έως ένα βαθμό τέτοια συναισθήματα είναι δικαιολογημένα, εάν επιμείνουν ή ενταθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα.
Για να έχεις, λοιπόν, μια υγιή σχέση με το σώμα σου, είναι θεμέλιο να κατανοήσεις και να αποδεχτείς ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κατ' επέκταση τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη στα σώματα είναι μια φυσιολογική ποικιλία. Θα πρέπει, επίσης, να είσαι προετοιμασμένος για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα βιώνεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και να μάθεις να χαίρεσαι τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Είναι, επίσης, σημαντικό να κάνεις θετικές σκέψεις σε σχέση με το σώμα σου και να του φέρεσαι με σεβασμό. Προς ενίσχυση αυτών, ρίξε μια ματιά και σε μερικά σχετικά σημεία παρακάτω: 
·       Συνειδητοποίησε και αποδέξου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό μέγεθος και σχήμα σώματος.
·       Αναλογίσου κατά πόσο το άτομό σου είναι το σώμα σου, δηλαδή κατά πόσο προσδιορίζεσαι ως άτομο μόνο από το πώς φαίνεται το σώμα σου. Έχε κατά νου ότι οι άλλοι σε βλέπουν όπως κυρίως τους επιτρέπεις εσύ να σε βλέπουν.
·       Να σκέφτεσαι συχνά τα θετικά στοιχεία του εαυτού σου, τα οποία δεν σχετίζονται με την εμφάνιση του σώματός σου.
·       Όταν κοιτάζεις το σώμα σου στον καθρέφτη, να εστιάζεις στα θετικά του σημεία και όχι στα αρνητικά.
·       Όταν διαβάζεις κάποιο περιοδικό ή παρακολουθείς κάτι σχετικό με την εμφάνιση στην τηλεόραση, να το κάνεις με κριτική ματιά, αναλογιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο η τηλεοπτική ή φωτογραφική κάμερα επηρεάζει το αποτέλεσμα. Σκέψου, επίσης, ότι τα μοντέλα είναι η μειονότητα στον κόσμο.
·       Εάν έχεις υπερβάλλον βάρος, προσπάθησε να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και στόχευσε σε μια σταδιακή και όχι απότομη αλλαγή.
Σε περίπτωση που έχεις απορίες σχετικά με το σχήμα και το μέγεθος του σώματός σου, απευθύνσου στον αντίστοιχο ειδικό υγείας.
ΠΗΓΕΣ:
·                      http://el.wikipedia.org/wik
·                     http://eyzin.minedu.gov.gr/


_______________________________________

ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, MSc
Διευθυντής ΓΕΛ Παραβόλας
Τηλέφωνο Γραφείου: 26410 62064
Κινητό: 6976313072
Fαχ: 26410 61225
e – mail: lykparav@sch.gr
kalog1@sch.gr (Προσωπικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ