Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τον πήγε στον Εισαγγελέα για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών

Με μηνυτήρια αναφορά που «τελειώνει» τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων
Τον πήγε στον Εισαγγελέα

Για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών

Κακοδιοίκηση, ευνοιοκρατία και προμήθεια με απευθείας ανάθεση υγειονομικού υλικού αξίας σχεδόν 50.000 ευρώ από τη μεριά του Διοικητή, προκαλούν....
προβλήματα σε ασθενείς – Κενά στις εφημερίες γιατρών και στην Παιδιατρική Κλινική.
Ένα νέο επεισόδιο εξελίσσεται στο «σήριαλ» του νοσοκομείου Αγρινίου μετά από την μηνυτήρια αναφορά του Στέλιου Μερμίγκη, εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, για προμήθεια υγειονομικού υλικού εκτός διαδικασίας διαγωνισμού, από τον παραπαίων Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Βλάχο. Η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου όμως, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, είναι «εφ’ όλης της ύλης» αφού με αφορμή αυτό το τελευταίο περιστατικό καταγγέλλεται επίσης πλήθος παρατυπιών και περιπτώσεων κακοδιοίκησης που ταλαιπωρούν το νοσηλευτικό ίδρυμα εδώ και μήνες. Στο θέμα της νομιμότητας των διαδικασιών προμήθειας υλικών και υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρθηκε επίσης ο Μάριος Σαλμάς, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σε επερώτηση την οποία κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα προς το υπουργείο Υγείας, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Όπως αναφέρεται στην μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μερμίγκης, τον περασμένο Απρίλιο είχε πραγματοποιηθεί σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η προμήθεια «κλειστού συστήματος τετραπλών ασκών αίματος» μέσω διαδικασίας διαγωνισμού. Το κόστος του ιατρικού υλικού ανέρχονταν σε 48.600 ευρώ και αποφασίστηκαν επίσης οι συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να πληρούνται. Αντιθέτως όμως και όπως καταγγέλλεται, ο Διοικητής, Γιώργος Βλάχος, προχώρησε σε προμήθεια με απευθείας ανάθεση, ενώ το τραγικότερο είναι ότι το υλικό που τελικά έφτασε στο Νοσοκομείο, δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ενημερώνει τον Εισαγγελέα ο κ. Μερμίγκης επικαλούμενος ως μάρτυρες γιατρούς του Νοσοκομείου και ασθενείς, να προκληθούν προβλήματα υγείας λόγω αντίδρασης από τη μετάγγιση, σε τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς της Μονάδας Μετάγγισης Μεσογειακής Αναιμίας.

Πέρα όμως από το ζήτημα της συγκεκριμένης προμήθειας, η μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνει και πλήθος άλλων ζητημάτων, καταγράφοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις προχειρότητας και ευνοιοκρατίας που καταδεικνύουν την αυθαιρεσία με την οποία τελείται η διοίκηση του Νοσοκομείου, συχνά εις βάρος της υγείας των πολιτών. Άλλο ένα από τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου διοίκησης, ήταν οι παραιτήσεις γιατρών, αφού μέσα σε μόλις τρεις μήνες αποχώρησαν από τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου πέντε καρδιολόγοι, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν προβλήματα όχι μόνο στην Καρδιολογική Κλινική αλλά και στα χειρουργεία και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως καταδεικνύει όμως και αναφορά του κ. Κανελλόπουλου, Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής προς τον κ. Στακιά, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, τα προβλήματα με την υποστελέχωση προσωπικού έχουν «αγγίξει» και την Παιδιατρική, η οποία πλέον έρχεται αντιμέτωπη με κενά στις εφημερίες. Ήδη, σύμφωνα με τον… προγραμματισμό που έχει γίνει, μέσα στον μήνα που διανύουμε θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο κενά στις εφημερίες, ενώ τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν μόνο οι μισές κλίνες της Κλινικής. Ήδη, εδώ και τρεις μήνες, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για παιδιά σταμάτησαν να δέχονται ραντεβού λόγω υποστελέχωσης από Παιδιάτρους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι το περασμένο Σάββατο δημοσιεύτηκε στην «Σ» και η επερώτηση του Μάριου Σαλμά, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, προς τον υπουργό Υγείας, η οποία επίσης υπαινίσσεται μια κατάσταση «ανομίας» στα δύο δημόσια Νοσοκομεία του νομού, φωτογραφίζοντας τις αντίστοιχες επιλογές της διοίκησης. Ξεκινώντας από την ανάγκη «διασφάλισης της διαφάνειας» και αναφέροντας τα οφέλη της «σύννομης διαδικασίας» στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, ο κ. Σαλμάς συνεχίζει λέγοντας ότι «Οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και παραδειγματικά από τα αρμόδια όργανα». Με την επερώτηση αυτή, θέτει πλήθος ερωτημάτων όπως για «διαγωνισμούς χωρίς την έγκριση των κεντρικών αναθετουσών αρχών», «κατατμήσεις δαπάνης», «απευθείας αναθέσεις» και «πρόχειρους διαγωνισμούς». Μάλιστα, ο κ. Σαλμάς ζητά να κατατεθούν στη Βουλή αντίγραφα των φακέλων όλων των διαγωνισμών προμηθειών υλικών και υπηρεσιών του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Στο ζήτημα της επάνδρωσης των Νοσοκομείων αναφέρεται και η επιστολή με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2014 που απέστειλε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. Κινούμενος, όπως αναφέρει από «ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους», ο κ.κ. Κοσμάς περιγράφει στον υπουργό την παρούσα κατάσταση των νοσοκομείων «Δυο σύγχρονα νοσοκομεία… άρτια από κτιριακής πλευράς… αδύναμα να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες προλήψεως, νοσηλείας και θεραπείας των αδελφών μας» και ζητά από τον κ. Βορίδη να «σπεύσει» και να προσφέρει «βοήθεια».

Αν και τα προβλήματα των δύο Νοσοκομείων, στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι δεν είναι καινούρια και είχαν επισημανθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2013, όταν έγινε η μεταστέγαση του Νοσοκομείου Αγρινίου στο νέο κτίριο, αυτά συνέχισαν να επιδεινώνονται. Σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά, και τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες σε περίθαλψη της τοπικής κοινωνίας. Παρά το κίνημα πολιτών που έχει αναπτυχθεί και τις αναφορές που επανειλημμένα έχουν γίνει από πολλές πλευρές εις βάρος του Διοικητή, Γιώργου Βλάχου, είναι φανερό σε όλους ότι η λύση επιβάλλεται να δοθεί από το υπουργείο Υγείας, στο οποίο πλέον ανήκει η ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δύο αυτών μονάδων υγείας.

Κώστας Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ