Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΤΩΡΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ - Πολεμικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

-Eurogroup και εκροές καταθέσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Δραγασάκη - Στουρνάρα
- Δραγασάκης: Αν αρνηθούν την ελληνική πρόταση, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους
- Στουρνάρας: Απόλυτος έλεγχος στις εκροές καταθέσεων 
- Κυβέρνηση: "Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές:

Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι" 
- Κύκλοι ΔΝΤ: Ακατανόητο το όχι των γερμανών στο ελληνικό αίτημα! 
- Ναι από την Κομισιόν στο ελληνικό αίτημα - Η άρνηση του Σόιμπλε πάγωσε τους πάντες! 
- Κομισιόν: Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό - Διάβασε την επιστολή ο Γιούνκερ και είναι θετικά διακείμενος 
- Σόιμπλε: "Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης" 
- Βαρουφάκης στην επιστολή αίτημα: "Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές" 
- Σήμερα συνεδριάζει το EuroworkingGroup και αύριο το Eurogroup


Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, το κλίμα είναι πολεμικό μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με τη δεύτερη να παραμένει αρνητική στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση.



Εν μέσω της... εμπόλεμης κατάστασης ο Αλέξης Τσίπρας είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε το θέμα των διαπραγματεύσεων και τη σκληρή στάση του Βερολίνου. 


Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνομιλία που έγινε με διερμηνείς διήρκησε 50 λεπτά, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να κρατάει πιο ήπια στάση από τον Σόιμπλε. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε διάθεση για εξεύρεση λύσης. 



Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της Ελλάδς, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στο αυριανό Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 4 το απόγευμα, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, υποστήριξε ότι είναι ενθραρρυντικά τα σημάδια από την Ελλάδα και ότι " θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη". 



Αντίθετα, προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η χώρα μας θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη. 



Σε σχόλιό της για την αρνητική στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση δίνει σκληρή απάντηση τονίζοντας ότι: "Η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2.



Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη.



Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές!".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ