Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ανοιχτή Επιστολή Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη Περιφερειακού Συμβούλου Δυτικής Ελλάδας

...στον κ. Περιφερειάρχη και στους Περιφερειακούς Συμβούλους της Π.Ε Αιτωλ/νίας, για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου,
15 Φεβρουαρίου 2013, η Ακαδημαϊκή κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες σε αναβρασμό. Δείχνοντας πρωτοφανή και αξιοπερίεργα  αντανακλαστικά και λειτουργώντας  -κατά δήλωσή του- προληπτικά, ο κ.Κατσιφάρας, έσπευσε να πάρει πρωτοβουλίες επικοινωνίας και διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς και....
φοιτητές και συγκαλώντας εκτελεστική επιτροπή και  έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα την επικείμενη τότε ψήφιση του Σχεδίου Αθηνά. Τα σχόλιά του αποτελούσαν κόλαφο για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και ζητούσε την απόσυρση του σχετικού Νομοσχεδίου. Με περίσσια αγωνιστικότητα «έδειξε τα δόντια του» σε λογικές –όπως ο ίδιος δήλωνε- ερασιτεχνισμού, τοπικιστικών προσεγγίσεων και ανταγωνισμού του παραγοντισμού.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είναι εκκωφαντική η σιωπή του κ.Κατσιφάρα, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, τα οποία αφενός μεν παρουσιάζονται ως βάρος για το πανεπιστήμιο Πατρών, αφετέρου δε η Πρυτανική Αρχή δείχνει να συντηρεί τις φήμες που θέλουν τα τμήματα αυτά να αλλάζουν πόλη. Ζούμε τις τελευταίες μέρες, μια όλο και πιο έντονη παραφιλολογία σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ενώ παράλληλα είναι φανερό ότι συγκεκριμένα συμφέροντα επιδιώκουν την πλήρη «μετακόμιση» των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Πάτρα, την στιγμή κατά την οποία κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία ανάγκη ούτε φυσικά συντείνει στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των ίδιων των τμημάτων. Αντίθετα, αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η έτι περαιτέρω θεμελίωση του υδροκεφαλισμού στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η υποβάθμιση της πόλης του Αγρινίου, της πολύχρονης σχετικής παράδοσής του και των χρημάτων του έλληνα φορολογούμενου που έχουν δαπανηθεί για την μέχρι τώρα δημιουργία υποδομών. Και όλα αυτά εις βάρος του οράματος για σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών σχολών με τις τοπικές κοινωνίες και τον συσχετισμό του αντικειμένου των σχολών με τον τόπο λειτουργίας τους και φυσικά την αγορά.

Σ’ αυτές τις εξελίξεις, ο κατά τα άλλα «λαλίστατος» κ. Περιφερειάρχης, δεν έδειξε τα αντανακλαστικά της προηγούμενης περίπτωσης. Δεν συγκάλεσε κανένα αρμόδιο όργανο ούτε έκανε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα αυτό. Ελπίζω να το φέρει ως θέμα ημερησίας διατάξεως στο επόμενο Π.Σ (αν δεν είναι πια αργά) όπως έκανε για παράδειγμα για το Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων!!! Τα προσχήματα για την Περιφερειακή Αρχή έσωσε η πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταρακά, που όμως αρκέστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση  κατά των φημολογούμενων εξελίξεων στο θέμα –δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς- και σε μια συνάντηση με τους φοιτητές. Όμως, ως εκεί! Καμία πρωτοβουλία διαβούλευσης, καμία πρωτοβουλία συλλογικής απόφασης, καμία ένδειξη ανησυχίας ή διαφωνίας με τα φημολογούμενα.

Προσπαθώντας λοιπόν κανείς να αναλύσει τις δύο πιο πάνω συμπεριφορές του κ.Περιφερειάρχη, δεν μπορεί παρά να διακρίνει ομοιότητες και διαφορές ως προς τις περιστάσεις. Η ομοιότητα έγκειται στο γεγονός ότι και πάλι μιλάμε για «ερασιτεχνισμούς, τοπικιστικές προσεγγίσεις, ανταγωνισμούς του παραγοντισμού και περαιτέρω αποδιοργάνωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» (λόγια του ιδίου του κ.Περιφερειάρχη το 2013) και η διαφορά έγκειται αφενός μεν στο ότι σήμερα οι δυσμενείς εξελίξεις αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία και δη στο Αγρίνιο μόνο, αφετέρου δε στο ότι σήμερα έχουμε άλλη κυβέρνηση.

Δύο τινά λοιπόν συμβαίνουν ως προς την αλλαγή στάσης του κ.Κατσιφάρα: 1) Είτε δεν θεωρεί το πρόβλημα μείζον για την τοπική κοινωνία, 2) είτε απλά δεν επιδεικνύει για ευνόητους λόγους την ίδια αντιπολιτευτική στάση στη σημερινή κυβέρνηση.

Η δική μου θέση τότε και τώρα είναι ίδια και απαράλλακτη : Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο και του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. Στενότερη σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με τις τοπικές κοινωνίες. Πρωτοβουλίες σύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας στις τοπικές κοινωνίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο σε αυτό. Η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από εξωστρέφεια και από συνέργειες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές. Ποτέ άλλωστε ο υδροκεφαλισμός δεν είχε καλά αποτελέσματα.

Η σιωπή του κ.Κατσιφάρα, πρέπει να απαντηθεί με συνολική τοποθέτηση και πρωτοβουλία όλων των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας για το θέμα. Με συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από το Δήμο Αγρινίου και φυσικά με αίτημα για σύγκλιση περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα αυτό. Στο μέλλον του τόπου μας δεν χωρούν οι πολιτικές διαφοροποιήσεις και αφετηρίες.

Οι παρατάξεις μπορούν να διαφωνούν στο πώς πρέπει να γίνει κάτι καλό για τον τόπο και όχι για το αν πρέπει να γίνει. Σε αυτό το πνεύμα, και με την πεποίθηση ότι στην αυτοδιοίκηση οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν πολλά, καλώ τον κ. Κατσιφάρα όχι μόνο να πάρει θέση αλλά και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε αίσιο αποτέλεσμα, τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και την τοπική κοινωνία.

Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης
Δικηγόρος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αιτ/νίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ