Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Υποψηφιότητα του Μεσολογγίου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Εμφάνιση proedros d.s. -dimarxos mesol(arxeio).jpg
   
 Με την θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, το Μεσολόγγι θα υποβάλλει τον προσεχή Οκτώβριο την επίσημη υποψηφιότητά του για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Είναι το έτος, όπου η Ελλάδα δικαιούται να έχει τη μια εκ των δυο ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτευουσών, λόγω της επετείου....
συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών κατακτητών.
«Η κληρονομιά της πόλης του Μεσολογγίου είναι κτήμα όλων των ελεύθερων πολιτών» σημείωσε κατά την  εισήγησή του στην χθεσινή συνεδρίαση ο Νίκος Καραπάνος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο αυτό, το Μεσολόγγι έχει ισχυρά επιχειρήματα να προβάλλει, με κορυφαίο την συμβολή του στον αγώνα των Ελλήνων και φυσικά την θυσία των Εξοδιτών.
   Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλλει στην προσέγγιση των λαών της, είναι μια κοινοτική δράση για την ανάδειξη του πλούτου, της ποικιλομορφίας, των κοινών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτισμών και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Στους γενικούς στόχους του θεσμού, περιλαμβάνονται επίσης η διαφύλαξη και προώθηση της πολυμορφίας των πολιτισμών στην Ευρώπη, η ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών τους αλλά και η ενδυνάμωση της αίσθησης των πολιτών ότι ανήκουν σε ένα κοινό  πολιτιστικό χώρο.
   Μιλώντας για την υποψηφιότητα του Μεσολογγίου, ο Νίκος Καραπάνος τόνισε ότι αυτή αποτελεί μια υψηλή στόχευση και ευκαιρία πολιτισμικής διάδοσης, εξωστρέφειας, ανάπτυξης και αναβάθμισης. Στην στόχευση του εγχειρήματος, ανήκουν επίσης η ενίσχυση της διεθνούς φήμης της πόλης, η τουριστική και επιχειρηματική της τόνωση αλλά και η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας εθελοντικών δράσεων. Άλλωστε, η προσπάθεια που θα καταβληθεί, βασίζει μεγάλο μέρος της στην ευαισθητοποίηση, τη συνεργασία και την συλλογική προσφορά, πρώτιστα των ίδιων των μελών της τοπικής κοινωνίας.
Ωστόσο, στο άκουσμα ήδη της υποψηφιότητας του Μεσολογγίου για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, έχουν ήδη συσπειρωθεί άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ την υποστήριξή τους εξέφρασαν  επιφανή ιδρύματα της Ελλάδας, ως ένδειξη σεβασμού στην ιστορία και τον πολιτισμό του.
Ήδη, όπως είπε ο Δήμαρχος, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην επιτροπή σύνταξης του φακέλου ο οποίος θα κατατεθεί συμμετέχοντας στην αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης,  οι κ.κ. Γ. Μπαμπινιώτης, Β. Λαμπρινουδάκης Π. Πουλής, Β. Κατσαρός, Κ. Καρκανιάς, Φ. Ευαγγελινός, Σ. Βλαχόπουλος, Μ. Παπαδήμα και Π. Κοντός.
Αισιόδοξα επίσης είναι τα μηνύματα υποστήριξης που έρχονται ήδη από το εξωτερικό, ενώ αίτημα στήριξης θ’ απευθυνθεί στις αδελφοποιημένες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τους επίτιμους Δημότες, σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ήδη συμμετέχει η πόλη, καθώς και σε ανθρώπους του πολιτισμού εντός και εκτός Μεσολογγίου.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Νίκος Καραπάνος είναι απαραίτητη η συμπαράσταση των ίδιων των συμπολιτών μας, προκειμένου με ενότητα και ομοθυμία το Μεσολόγγι να διεκδικήσει το θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ