Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Εκδήλωση για τη διαγραφή του χρέους, δυσαρέσκεια για τη διαπραγμάτευση (φωτο)

Εκδήλωση- συζήτηση για το χρέος, με θέμα «διαγραφή του χρέους τώρα» διοργάνωσε για σήμερα το Νoμαρχιακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας της  ΑΔΕΔΥ. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 20:30 περίπου, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, με...
αρκετά μεγάλη συμμετοχή.
«Από μια άποψη είμαστε κοντά στη διαγραφή του χρέους», υπογράμμισε ερωτώμενος σχετικά σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συζήτησης ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Αυτό ο κ. Καλομοίρης το απέδωσε στο πρώτο πόρισμα που προέκυψε από την επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, «η οποία κινήθηκε στο πλαίσιο κυβερνητικών αποφάσεων και κατευθύνσεων», όπως υπογράμμισε ο κ. Καλομοίρης, που σχολίασε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο agriniopress.gr, ότι δυστυχώς, φαίνεται πως δεν ετέθη καθαρά και ανοιχτά από την κυβέρνηση το θέμα της διαγραφής του χρέους, κατά της έως τώρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
koi-ekdil-xreos-agrinio5
 « Πρόκειται για ένα πρώτο πόρισμα (αυτό της επιτροπής) που τεκμηριώνει ότι το χρέος αυτό είναι παράνομο, είναι επαχθές και απεχθές και συνεπώς πρέπει να επιβάλλουμε τη διαγραφή του. Τη μονομερή διαγραφή του. Έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε, γιατί το χρέος αυτό δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τραπεζών, τις ανάγκες των πολυεθνικών επιχειρήσεων… Για να εξυπηρετήσει συμφέροντα αλλότρια από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα, να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία, τις αποφάσεις του ΟΗΕ που λένε ότι όταν η κυβέρνηση μιας χώρας έχει να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και στη λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων, στην κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης από τη μια πλευρά και από την άλλη να αποπληρώσει χρέος προς δανειστές, έχει δικαίωμα να επιλέξει το πρώτο. Η επιβίωση δηλαδή των κοινωνικών στρωμάτων, είναι προτεραιότητα. Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να θέσει το ζήτημα, εξάλλου στο προεκλογικό της πρόγραμμα διακήρυσσε ότι θα προωθήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτό λέμε κι εμείς. Πάνω από το 70% του χρέους είναι παράνομο. Επομένως, αν δεν κατορθώσει μέσα από διαπραγματεύσεις να διαγράψει ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους, πρέπει να το κάνει μονομερώς. Αυτή είναι η άποψη της ΑΔΕΔΥ. Παλεύουμε εδώ και χρόνια για τη διαγραφή του χρέους. Η κατάργηση των μνημονίων είναι πάντα μπροστά στα αιτήματα των κινητοποιήσεων μας, μαζί και η διαγραφή του χρέους. Αυτό το νόημα έχει και η σημερινή συζήτηση. Σήμερα ήταν μια κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Εμείς λέμε ότι το ζήτημα μένει ανοιχτό για τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, αλλά δυστυχώς, απ’ ότι διαπιστώνουμε, δεν ετέθη καθαρά και ανοιχτά από την κυβέρνηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων…», δήλωσε στο agriniopress.gr ο κ. Καλομοίρης.
koi-ekdil-xreos-agrinio4
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εταίρος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής για το δημόσιο χρέος, που έκανε λόγο για ταπείνωση που υφίσταται η Ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2015 και που σύμφωνα με τον κ. Βατικιώτη, το σημερινό, πρώτο, πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, απέδειξε ότι η «ταπείνωση» αυτή δεν είναι μονόδρομος: «Η σημερινή ημέρα είναι μία… ευτυχής συγκυρία. Γιατί δείχνει ότι η ταπείνωση που υφίσταται κάθε τρεις και λίγο η ελληνική κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2015, δεν είναι μονόδρομος. Το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας δημόσιου χρέους, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κυβέρνηση, γιατί δείχνει με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο τη δυνατότητα που υπάρχει να μην πληρωθεί το δημόσιο χρέος. Είναι ένα ντοκουμέντο που αποτελεί σημείο σταθμό για την πορεία του Ελληνικού δημόσιου χρέους, από τη στιγμή που τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα δείχνει πως το δημόσιο χρέος είναι παράνομο και απεχθές. Αναφέρει με κάθε δυνατή ακρίβεια ότι το δημόσιο χρέος, όχι μόνο δεν μπορεί να πληρωθεί, κάτι που το έχει διαπιστώσει ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας, αλλά και δεν πρέπει να πληρωθεί. Από εδώ και πέρα, επαφίεται στην κυβέρνηση το αν θα συνεχίσει να κάνει επίδειξη του πόσο καλός μαθητής είναι απέναντι στους πιστωτές ή αν θα πρέπει με βάση τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα αυτού του ντοκουμέντου να προχωρήσει σε μονομερή παύση πληρωμών επί του δημόσιου χρέους , όπως περιγράφει το τελευταίο κεφάλαιο του πορίσματος, παρουσιάζοντας όλη την ομολογία που υπάρχει για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παύση πληρωμών εδώ και τώρα.
koi-ekdil-xreos-agrinio7
«Δεν υπάρχει πικρία για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα γύρω από το χρέος», σχολίασε ο κ. Βατικιώτης, ερωτώμενος σχετικά, «γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γίνει αρκετά ρεαλιστές. Αυτό που υπάρχει είναι  μια εμφανής αντίθεση που είναι χρέος της κυβέρνησης να την λύσει, προς όφελος όχι μόνο της νομιμότητας, αλλά πάνω απ’ όλα, των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Γιατί ακόμη και το κείμενο των 47 σελίδων που δημοσιεύθηκε προ δεκαπενθημέρου και το οποίο έχει απορριφθεί ως υπερβολικά «μαλακό» από τους μισθωτές, είναι ένα νέο μνημόνιο. Περιγράφει διπλασιασμό της εισφοράς των συνταξιούχων στα φάρμακα, μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις 3,5 δις ευρώ, ένα σωρό αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αν η κυβέρνηση εφαρμόσει, γρήγορα θα ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ, θα απαξιωθεί δηλαδή στα μάτι των ψηφοφόρων, για έναν και μοναδικό λόγο: αυτά τα μέτρα διαιωνίζουν την πολιτική της λιτότητας και άπαξ και εφαρμοστούν, αν δηλαδή η κυβέρνηση συμφωνήσει να περάσει ένα νέο μνημόνιο, μετά θα έρθει ένα ακόμη μεγαλύτερο μνημόνιο και σύντομα θα οδηγηθούμε στην αριστερή παρένθεση με αποτέλεσμα όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, να νιώσουν δικαιωμένες και να ζητήσουν αυτά που τους ανήκουν…»
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας κ. Θανάσης Γαλατάς. 
koi-ekdil-xreos-agrinio8
koi-ekdil-xreos-agrinio1
koi-ekdil-xreos-agrinio9
koi-ekdil-xreos-agrinio10
koi-ekdil-xreos-agrinio6

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ