Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Σε πολιτικό επίπεδο παραπέμπεται οριστικά η λύση των κόκκινων δανείων


Με μοναδικό "αγκάθι" την προστασία της πρώτης κατοικίας έκλεισε ο πρώτος κύκλος συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, οι οποίοι έφυγαν χθες από την Αθήνα. "Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του Νόμου Κατσέλη" δήλωσε σε δημοσιογράφους ο...
υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης διέψευσε, όταν ρωτήθηκε από την "Αυγή", ότι οι θεσμοί και ειδικότερα η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησαν από την Ελλάδα να εφαρμοστεί σχέδιο τύπου Κύπρου στο θέμα των πλειστηριασμών.


Οι δύο πλευρές διαφωνούν σίγουρα ως προς τα όρια προστασίας, με την πλευρά της κυβέρνησης να επιδιώκει την προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών της μεσαίας τάξης και τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν την άποψη ότι πρέπει να προστατεύονται μόνο οι αυστηρά πολύ ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, παρουσιάζοντας προτάσεις - σοκ. Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Πάντως, χθες φαίνεται ότι υπήρξε μια ελάχιστη πρόοδος. "Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [σ.σ.: στον Νόμο Κατσέλη δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο -σ' αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι". Όμως στα κριτήρια ένταξης στον νόμο αυτό υπάρχει σαφές χάσμα. "Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά" είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσκαλώτος.

Παρέμβαση Ολάντ υπέρ της Ελλάδας

Εφόσον χθες ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, το θέμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οδεύει προς πολιτική λύση, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα τεθεί στο επόμενοEurogroup ή ακόμη και στη σύνοδο κορυφής εφόσον χρειαστεί. Άλλωστε, το χθεσινό ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών για το συγκεκριμένο ζήτημα έδειξε να παίρνει διαδικαστικό χαρακτήρα, μετά και τις ευνοϊκές για την ελληνική θέση δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για νέα συζήτηση, πιθανόν σε επίπεδο Eurogroup.

Τα δύο ραντεβού (Τετάρτη και Πέμπτη) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέδειξαν τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε να υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες για ύπαρξη πολλών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που υιοθετούνταν οι θέσεις των τεχνικών κλιμακίων. "Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ ημών, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και του ραντεβού Τσακαλώτου - Σαπέν και θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup" δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών, μέσω της πρότασης - σοκ που διατύπωσαν στην ελληνική πλευρά, επιθυμούν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη μόνο τα πολύ φτωχά κοινωνικά στρώματα, στη λογική ότι σε διαφορετική περίπτωση οι δανειολήπτες δεν θα προσέρχονται να δίνουν τις απαιτούμενες δόσεις. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε διεξοδικά το επιχείρημα ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποστεί τα πάνδεινα μέσα στην κρίση και δεν είναι δυνατόν να υποστούν και ενδεχόμενο πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους, παραπέμποντας επί της ουσίας τη συζήτηση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Η πρόταση - σοκ των δανειστών

Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ως εξής: Οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ [σ.σ.: είναι δε χαρακτηριστικό ότι πρότερα έθεταν το όριο στις 60.000 ευρώ] και οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ. Ακόμη, ζητούν το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο (681 ευρώ τον μήνα), να φθάνει τις 13.917 ευρώ (1.159,75 ευρώ ανά μήνα) για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά. Δηλαδή: 17.267 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί (1.438 ευρώ ανά μήνα), 20.617 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά (1.718 ευρώ ανά μήνα) και 23.967 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά (1.997 ευρώ ανά μήνα).

Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, με συνέπεια την κατακρεούργηση της μεσαίας τάξης.
Η ελληνική πρόταση

Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον Νόμο Κατσέλη. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία, ήτοι 275.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί, 300.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και 325.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.

Διάψευση δημοσιευμάτων

Την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές, υπήρχαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για τους πλειστηριασμούς. Η "Αυγή" επικοινώνησε με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε κάτι τέτοιο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί απολύτως τη θέση της στο ζήτημα των ορίων κάτω από τα οποία δεν θα γίνεται πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Δεν πάνε σε "γύπες" τα στεγαστικά

Οι συζητήσεις αυτών των ημερών περιορίστηκαν αποκλειστικά στα θέματα τηςανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ δεν συζητήθηκε το άλλο καυτό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και αφορά τη δυνατότητα πώλησης δανείων σε distress funds. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να τεθεί στη φάση των δεύτερων προαπαιτούμενων, με την ελληνική πλευρά να έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να πωληθούν, σε καμία περίπτωση, στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια. "Άλλωστε, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Αυγή" υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. Από εκεί και πέρα, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αποτελούν το 65% του συνόλου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ΤτΕ θα αναλάβει τον ρόλο του διαχωρισμού των προβληματικών δανείων σε κατηγορίες (ιχθυοκαλλιέργειες, ναυτιλία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ούτως ώστε να εξεταστεί τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει πως όσοι "μεγαλοσχήμονες" έχουν λάβει θαλασσοδάνεια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Το θέμα των funds, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ισχύσει από το 2016, θα συζητηθεί με τους δανειστές στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης, ήτοι "σε περίπου ένα μήνα", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.
Με το ισχύον πλαίσιο οι 170.000

Όπως διευκρινίστηκε από την ίδια κυβερνητική πηγή, τα νέα όρια του Νόμου Κατσέλη για την προστασία από πλειστηριασμούς θα ισχύουν μόνο για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν από εδώ και πέρα και όχι για τις παλιές 170.000 υποθέσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα.
Μέσα στην εβδομάδα ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση

"Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα" ανέφερε χθες ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των εκκρεμοτήτων που επιλύονται έπειτα από διαβούλευση με τους θεσμούς, η οποία και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, για κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου την προσεχή εβδομάδα είχαν μιλήσει και τραπεζικές πηγές. Αυτό τον στόχο έθεσαν την Πέμπτη και άλλες πηγές μετά την συνάντηση των θεσμών με εκπροσώπους της ΤτΕ και του ΤΧΣ, επισημαίνοντας ότι μένουν ανοιχτά ορισμένα ευκόλως επιλύσιμα θέματα. "Απομένουν οι τελευταίες πινελιές που θα λυθούν όταν κάτσουν όλοι γύρω από τραπέζι" ανέφεραν, λέγοντας ότι το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμέτοχη ιδιωτών χωρίς να αποδυναμωθεί πολύ η θέση του ΤΧΣ, διότι τα λεφτά που βάζει είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Επομένως, δεν θα πρέπει να υπάρξει απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει.
Ευ. Τσακαλώτος: Λίγα και επιλύσιμα τα θέματα που έμειναν ανοιχτά

"Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει εκταμίευση της δόσης" την επόμενη εβδομάδα

Την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Ολοκληρώσαμε σήμερα [σ.σ.: χθες] με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και τη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας, έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα" δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτά αφορούν την ενέργεια και τη φορολογία, για να προσθέσει ότι "Είναι όλα αντιμετωπίσιμα". Εξήγησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τέλος, "δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει έγκριση εκταμίευσης της δόσης" την επόμενη εβδομάδα απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

1 σχόλιο :

  1. Την πατρίδα την κατέστρεψαν όσοι είχαν τη γνώση, αλλά δεν είχαν την αρετή και χρησιμοποίησαν τις γνώσεις ως τέχνες, αδικίες και ως μέθοδο εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ