Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η αναβάθμιση του αγροτικού τομέα στην κορυφή των προτεραιοτήτων ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Εμφάνιση 1.jpgΕμφάνιση 1.jpgΕμφάνιση 3.jpgΗ σωστή οργάνωση των Υπηρεσιών αγροτικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως φορείς εφαρμογής και υλοποίησης δράσεων του Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και η αρμονική συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο (ΕΑΔ) του...
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή αγροδιατροφικό τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης στο έμψυχο αγροτικό, εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας.
Αυτό επισημάνθηκε από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ευκαιρίες που δίνονται για τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους», στο πλαίσιο του ετήσιου διήμερου συνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2015.
«Ο Αγροτικός Τομέας αποτελεί τον κυριότερο τομέα ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, η οποία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΠΕ, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των Περιφερειών της χώρας μας και 9η στην Ευρώπη, όσον αφορά την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα με ποσοστό 26,10% επί του ενεργού πληθυσμού. Όμως το ποσοστό αυτό αυξάνει κατά πολύ όταν αναφερόμαστε στο σύνολο του αγροτικού τομέα (παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία) κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, όπου υπερβαίνει το 80%. Επίσης, η ΠΔΕ βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ως προς την βιοποικιλότητα των παραγόμενων αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων» επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στις δράσεις που θα διαχειριστεί η Περιφέρειά μας και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται μπροστά μας όσον αφορά τον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος σημειώνοντας πως «η εφαρμογή του ΠΑΑ 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αφορά μόνο τις δράσεις που θα διαχειριστεί η Περιφέρειά μας, αλλά και μέτρα και δράσεις, που μέσω της διαχείρισής τους από το ΥΠΑΑΤ, θα δώσουν σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αναβάθμισης του αγροτικού τομέα της περιοχής μας. Τέτοιες δράσεις αφορούν την κατασκευή μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, την εφαρμογή προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τη δημιουργία Ομάδων ή Οργανώσεων Παραγωγών, την ενημέρωση και επαγγελματική κατάρτιση αγροτών, τις ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη δασικών περιοχών, τη βελτίωση βιωσιμότητας των δασών κ.λπ».
Και συμπλήρωσε ο κ. Μπράμος: «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με δράσεις και ενέργειες που είναι απόλυτα συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί τον κύριο στρατηγικό στόχο της Περιφερειακής Αρχής για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή μας. Η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού στηρίζεται κυρίως στην εφαρμογή και υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλλουν αφενός στην παραγωγή ανταγωνιστικών αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας και στην προβολή, προώθηση και διάθεσή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά και αφετέρου στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί η νέα ΚΑΠ».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διονύσιος Γραμματικός, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Τμ. Αμπέλου και Ελαίας, Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του ΥΠΑΑΤ ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά των πόρων που θα δοθούν για την Ενιαία Ενίσχυση των παραγωγών, ενώ ο Πέτρος Μούχας, προϊστάμενος της Μονάδας Υποστήριξης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) του ΥΠΑΑΤ παρουσίασε τις βασικές κατευθύνεις των διαρθρωτικών και αναπτυξιακών δράσεων μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (Πυλώνας 2).
Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθηναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο Διονύσιος Μαυρόγιαννης, Περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Περιφέρειας, το πάνελ συντόνισε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ενώ παρέστησαν ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης, οι βουλευτές Ιάσονας Φωτήλας, Ανδρέας Ριζούλης και Νίκος Νικολόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Σταυρούλα Παναγοπούλου Νικολάου, ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ Σπύρος Μυλωνάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ