Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΜΠΑΛΑΦΑ

Θέματα που απασχολούν το Δήμο Αγρινίου συζήτησε ο Δήμαρχος  κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο γραφείο του με τον υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Γιάννη Μπαλάφα...

 Δείτε το Bίντεο
Ειδικότερα ο κ. Παπαναστασίου παρέδωσε υπόμνημα στον κ.Μπαλάφα,  στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
                                      ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα η περιοχή του Δήμου Αγρινίου, αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία οφείλονται τόσο στις ευρύτερες και πολυεπίπεδες στρεβλώσεις που οδήγησαν συνολικά τη χώρα στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, όσο και σε δομικές αλλαγές που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο, κυρίως αναφορικά με το παραγωγικό πρότυπο, που με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας και τη μη αντικατάστασή της με άλλες περισσότερο προσοδοφόρες καλλιέργειες.
          Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το κλείσιμο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, οδηγεί σε απερήμωση της ενδοχώρας, σε διόγκωση της ανεργίας (η οποία είναι η μεγαλύτερη στη Δυτική Ελλάδα), τελικάστον οικονομικό, και όχι μόνο, μαρασμό της περιοχής, με ότι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική της συνοχή.
Με το παρόν υπόμνημα επιθυμώ να σας ενημερώσω για τα προβλήματα του Δήμου Αγρινίου και να ζητήσω την αποφασιστική συμβολή σας στην αντιμετώπισή τους, όχι μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας αλλά και ευρύτερα ως μέλος της κυβέρνησης.

Α. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και πέραν της ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα ευρύτερα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον «Καλλικράτη»: 



1.     ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με την πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Πύργου και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Π.Ε. Ηλείας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αγρινίου βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, ξένων προς αυτά των Δημοτών του και της ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω, και με τη συγκεκριμένη αφορμή, ότι ο Δήμος Αγρινίου δεν μπορεί να αποδεχθείσαν τετελεσμένααποφάσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας, στερούμενες δημοκρατικής βάσης, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να «βάζουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί», συγκαλύπτοντας και άρα διαιωνίζοντας το ίδιο το πρόβλημα.«Λύσεις» οι οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες, στη δεδομένη συγκυρία, όταν αυτοί είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
Ο Δήμος Αγρινίου είχε αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη του και τη διάθεση συμμετοχής του στην επίλυση του προβλήματος, όχι με αποφάσεις συγκυριακές, αλλά με προτάσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος για την Ηλεία, μέσω εγκεκριμένης σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχε δρομολογηθεί.
       Η κεντρική εξουσία οφείλει, επιτέλους, να αντιμετωπίσει το ζήτημα μακριά από ιδεοληψίες και πέρα από λογικές που διέπονται από το πολιτικό κόστος και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Ας πάψουν κάποιοι να απειλούν με άνωθεν ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες κι ας καταλάβουν το σφάλμα τους έστω και τώρα.
 Υπενθυμίζεται προς πάσα κατεύθυνση ότι η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, όπως είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης και σε όλο σχεδόν τον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτό βεβαίως δεν αφορά στις τεχνικές λύσεις και μόνο, αλλά στις ευρύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη, τουλάχιστον ατυχή, επιλογή της κυβέρνησης να εκχωρήσειουσιαστικά την έγκριση των περιφερειακών σχεδίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.
Το μείζον και χρονίζον αυτό πρόβλημα που ταλανίζει την καθημερινότητα των πολιτών, πρέπει να βρει μια οριστική, ριζική και αποτελεσματική  λύση μόνον επί τη βάση ενός ολοκληρωμένου, κοινά αποδεκτού, βιώσιμου σχεδίου, ως αποτέλεσμα προηγούμενης διαβούλευσης με την Κοινωνία και τους Φορείς της. 

2.     ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

        Ο Δήμος Αγρινίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων όπως αυτή προτάθηκε δημοσίως από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της εν εξελίξει «αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης» των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
        Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν προσομοιάζουν περισσότερο σε έωλους και ανεφάρμοστους σχεδιασμούς επί χάρτου και όχι σε προϊόντα διαλόγου με την Κοινωνία.
Η Ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτη, όχι μόνο η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση των υπαρχόντων Αστυνομικών Τμημάτων, πολύ περισσότερο με δεδομένη τη συγκυρία που διανύει τόσο η χώρα μας όσο και ολόκληρη η Ευρώπη.
Τα υπό κατάργηση Αστυνομικά Τμήματα προστατεύουν χιλιάδες πολίτες, πολλές φορές ηλικιωμένους, και καλύπτουν ευρύτερες περιοχές με γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες, σε δύσβατους ορεινούς ή ημιορεινούς όγκους, με διάσπαρτες κοινότητες και οικισμούς, όπου σημειώνονται αυξημένα ποσοστά κλοπών, διαρρήξεων και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.
Τονίζεται επίσης ότι η ίδρυση Άμεσης Δράσης στη Διεύθυνση Ακαρνανίας, από μόνη της, επ’ ουδενί μπορεί να αντισταθμίσει το τεράστιο επιχειρησιακό κενό και τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που θα δημιουργήσει η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων.
Με το παρόν υπόμνημα σας μεταφέρουμε την απογοήτευση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέναντι σε μια προδήλως λανθασμένη επιλογή.
Ταυτοχρόνως, απαιτούμε την άμεση και οριστική ματαίωση των σχετικών σχεδίων τα οποία, στο όνομα αμφίβολων δημοσιονομικών περικοπών, πλήττουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
        Αντ’ αυτού, ζητούμε την ενίσχυση της Αστυνομίας σε ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα οργανογράμματα, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της σε υλικοτεχνική υποδομή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις αντιμετώπισης του σύγχρονου εγκλήματος, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

3.     ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Ο.Τ.Α.

        Η ομαλότητα στη χρηματοδότηση του Δήμου Αγρινίου, όπως και στο σύνολο των Ο.Τ.Α., πρέπει, άμεσα, να αποκατασταθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης.
     Παρά τις  δημόσιες διαβεβαιώσεις, σήμερα ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει λάβει ακόμα  τα 5/12 της ΣΑΤΑ και τα 3/4 της οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση βεβαίως που τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εκταμίευση του 1/4 της δόσης έως το τέλος του χρόνου (και όχι της τελευταίας δόσης όπως παρουσιάστηκε).
       Ο Δήμος Αγρινίου δεν μπορεί να ανεχτεί τον οικονομικό στραγγαλισμό του, την οικονομική και άρα λειτουργική απαξίωση του καθόσον αυτό, προδήλως, συνιστά υποβάθμιση της καθημερινότητας των Δημοτών και της τοπικής Κοινωνίας. Δεν μπορεί να καταστεί κοινωνικός αρωγός και ουσιαστικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης αν δεν του αποδοθούν τα οφειλόμενα, αλλά και τα βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου προτεινόμενα από τον ίδιο κονδύλια, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ).
       Ζητούμε την ανακατανομή ΣΑΤΑ και ΚΑΠ και την κατανομή των κονδυλίων βάση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε Δήμου.       Ζητούμε να μπει τέλος στην πολιτική της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, που ξεπερνά τα τελευταία χρόνια το 60%, καθώς και στην πολιτική της συστηματικής αφαίρεσης θεσμοθετημένων πόρων, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της επόμενης χρονιάς.

4.     ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Δήμος Αγρινίου  ζητά τον τερματισμό της πολυεπίπεδης θεσμικής ασάφειας που διέπει το σημερινό καθεστώς για την Πολιτική Προστασία.
     Ειδικότερα, όσον αφορά στην Αντιπλημμυρική Προστασία, η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τη σωρεία προβλημάτων που δημιουργεί η ασάφεια και η μη ρύθμιση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.  
     Η λύση απέναντι στην πολυνομία και τη γραφειοκρατία που μαστίζει και αυτό τον κρίσιμο τομέα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας και μέσα από την εξασφάλιση πόρων που θα το υποστηρίζουν.
     Ο Δήμος Αγρινίου έχει τέτοιο σχέδιο. Χρειάζεται όμως την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και απαιτεί τη δίκαιη κατανομή μεταξύ των Δήμων με γνώμονα τις γεωλογικές, χωροταξικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες και κριτήρια.
      Επιπροσθέτως, κρίνουμε ως επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη καταγραφή των ζημιών και την άμεση δρομολόγηση των έργων και δράσεων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Β. Επιπλέον, και όσον αφορά τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγρινίου, τα αιτήματά μας επικεντρώνονται σε τρείς άξονες: την Εξωστρέφεια με βασικό εργαλείο τις υποδομές, όπως οι οδικοί άξονες, την Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα και τον Πολιτισμό. Συγκεκριμένα:

1.     ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

-Είναι άμεση ανάγκη να υλοποιηθεί η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την πόλη του Αγρινίου σε συνδυασμό και με τη νέα Εθνική Οδό που θα κατασκευαστεί και θα συνδέει την Ιόνια οδό με Αγρίνιο - Καρπενήσι – Λαμία.
-Αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο η εκ νέου μελέτη και κατασκευή (διαφορετική ρύθμιση από την υπάρχουσα που είναι άκρως επικίνδυνη και δυσλειτουργική) της Εθνικής Οδού στο ύψος της εισόδου της πόλης.
-Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και σιδηροδρομική σύνδεση του Αγρινίου.

 2.     ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

-Θεσμοθέτηση, μελέτη και κατασκευή Βιομηχανικής περιοχής, έργο απόλυτα αναγκαίο για την ύπαρξη προοπτικής ανάπτυξης της πόλης του Αγρινίου.
 - Ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης και ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.
-Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέχρι το Αγρίνιο.
  
3.       ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

-Αποτελεί ένα κόσμημα του Δήμου και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη που αφορά στην ανάδειξή του, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Αγρινίου με το Υπουργείο Πολιτισμού.Τελικός στόχος είναι πάντα η πλήρης αναστύλωσή του μετά από σχετική χρηματοδότηση.
  
4.     ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

-Το νέο νοσοκομείο αν και είναι σύγχρονο και ευρύχωρο, δυστυχώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης της πόλης αλλά και ολόκληρης της περιοχής με πολυάριθμα απομακρυσμένα ορεινά χωριά, λόγω της έλλειψης και βασικών ακόμη ειδικοτήτων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

5.     ΊΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

-Στο Αγρίνιο λειτουργούν τρία Πανεπιστημιακά τμήματα από το πρώην Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, το οποίο συγχωνεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το σχέδιο <<ΑΘΗΝΑ>>, με προβλήματα και αβεβαιότητα που προκαλεί η ιδιότυπη αυτή χωροταξία.
     Πάγιο και διαρκές αίτημα συνεχίζει να είναι για την πόλη η επανίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

6.     ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

-Το διατηρητέο κτίριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει αφεθεί στην τύχη του με αποτέλεσμα καθημερινά να απαξιώνεταικαι η πόλη μας να κινδυνεύει να απολέσει ένα ακόμη μνημείο της νεότερης ιστορίας της.

Κύριε Υπουργέ,
          Εκτιμώντας ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά τα ρεαλιστικά αιτήματά μας, αναμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες.

                                                     ΜΕ ΤΙΜΗ

                                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

                                        ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ