Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΘΕΛΕΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ(;) ....ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΕΕΓΑ "Η ΕΘΝΙΚΗ": International Life - Μια μερική εξαγορά χαρτοφυλακίου με πάρα πολλά ερωτηματικά
Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΕΕΓΑ "Η ΕΘΝΙΚΗ" σχετικά με την μερική εξαγορά του χαρτοφυλακίου της International Life:
"Συνάδελφοι,
Χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΤΕ αποφάσισε να δώσει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στο Δ.Σ. της Εταιρίας μας για την μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας μας, μέρους του χαρτοφυλακίου της INTERNATIONAL LIFE ΑΕΑΖ. Με την παραδοχή ότι τα assets του χαρτοφυλακίου κατά την ημερομηνία της μεταφοράς θα είναι μεγαλύτερα από τα liabilities κατά Solvency II.
Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια ασύμφορη επιχειρηματική ενέργεια με μοναδική ωφελημένη την ιδιοκτησία της Internatonal Life και μεγάλους χαμένους όχι μόνο την Εταιρεία, αλλά και τους εργαζόμενους, τους διαμεσολαβούντες και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο, όπως θα αποδείξουμε στη συνέχεια.
Η Εθνική Ασφαλιστική «πιέστηκε» από την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΤΕ προκειμένου -δήθεν- να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της χρεωκοπίας της ΑΣΠΙΔΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, οι παρενέργειες του οποίου εξακολουθούν να βασανίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως, κι εμείς ζούμε μέσα στην ασφαλιστική αγορά, την γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν ''τσιμπάμε'' τόσο εύκολα. Πίσω από τον ευγενικό αυτό σκοπό υπάρχουν πολλές ''ουρές''. Στην κοινή γλώσσα η υπόθεση βρωμάει.
Πιο συγκεκριμένα:
Ας ξεκινήσουμε με μια απλή παραδοχή: Αν τα assets που θα μεταφερθούν στην Εθνική είναι περισσότερα από τα liabilities και παράλληλα για τα εναπομείναντα συμβόλαια που δεν θα μεταφερθούν η International Life κρατάει τα σωστά αποθέματα κατά Solvency II τότε απλά γιατί χρειάστηκε να μπει ασφαλιστικός επίτροπος; -Η ιδιοκτησία Μπράβου έχει διάφορες εταιρείες. Μεταξύ αυτών την International Life ΑΕΑΖ, την International Γενικών Ασφαλειών και την μεσιτική Premium Brokers. Για την πρώτη σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας της ασφαλιστικής επιχείρησης «INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμη Εταιρία Ασφαλίσεων Ζωής» δεν καλύπτει το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητάς της και το ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο, και η ασφαλιστική τοποθέτηση της ασφαλιστικής επιχείρησης «INTERNATIONAL LIFE Ανώνυμη Εταιρία Ασφαλίσεων Ζωής» δεν επαρκεί για την κάλυψη των τεχνικών αποθεμάτων της». Εάν λοιπόν δεν υπάρξει λύση, τότε, οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα μείνουν άνεργοι και δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μείνουν χωρίς καλύψεις ή θα χάσουν τα χρήματα που είχαν επενδύσει. Έπρεπε λοιπόν κάποιος να πάρει τον ''μουτζούρη''.
-Αλήθεια, τι τρύπα στα αποθέματα ανέδειξε η μελέτη της PwC που έκανε το due diligence για λογαριασμό της Εθνικής;
Εννοείται φυσικά ότι εταιρείες όπως ALLIANZ, GENERALI, GROUPAMA, ING, METLIFE, INTERAMERICAN, AXA κλπ δεν ενδιαφέρθηκαν να παίξουν τον ρόλο του “λευκού ιππότη”.
Ο ρόλος τους εξαντλείται στο να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα της ασφαλιστικής αγοράς, να ζητάνε μέτρα εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης, στα οποία όμως ουδόλως συμμετέχουν, περιοριζόμενες στα κέρδη τους που φροντίζουν μάλιστα να τα καταθέτουν σε τράπεζες του εξωτερικού, δείχνοντας με τον πιο κυνικό τρόπο πόσο ενδιαφέρονται και τιμούν την αγορά και την οικονομία της χώρας που τους φιλοξενεί.
Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας για κοινή αντιμετώπιση του θέματος από όλες της ασφαλιστικές εταιρίες ζωής με μια εταιρία διαχειριστή στα πρότυπα της «Μεσόγειος Ασφαλιστική», δεν συζητήθηκε καν από τους εμπλεκόμενους. Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τους ασφαλισμένους.
Αντίθετα, η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις (μέγεθος, φερεγγυότητα, ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποθεματικά) και επιπλέον μια διοίκηση, που κυρίως ενδιαφέρεται για τους μισθούς της και γι’ αυτό είναι ευάλωτη σε πιέσεις, είτε από τον τραπεζικό χώρο, είτε μέσω πολιτικών διαδρομών.
Κάπως έτσι ο κλήρος πέφτει στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ που καλείται να παραβλέψει την βέβαιη μελλοντική επιχειρηματική ζημιά στο όνομα ενός θολού και αβέβαιου κοινωνικού οφέλους, που όμως δεν διασφαλίζεται ακριβώς γιατί δεν υπάρχει.
Η ιδιοκτησία της International Life αφού θησαύρισε επί δεκαετίες, παίρνοντας ακόμα και προμήθεια μέχρι 3% επί κάθε συμβολαίου!!!! αξιοποιεί την ευαισθησία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας και την εκβιάζει.
Ή δέχεσθε να γίνει η μεταφορά ΜΕΡΟΥΣ του χαρτοφυλακίου ή μπαίνει σε εκκαθάριση η εταιρεία και αντιμετωπίζετε χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες. Η ιδιοκτησία της International (οικογένεια Μπράβου) ζήτησε ουσιαστικά από την κυβέρνηση της αριστεράς να βάλει την πολιτική της υπογραφή στην επιβεβαίωση του φαινομένου που ισχύει μόνο στην Ελλάδα, δηλαδή προβληματικές επιχειρήσεις με πάμπλουτους ιδιοκτήτες. Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική ουσία αυτού του εκβιασμού. Αξιοποιεί την μάλλον αδιάφορη για το μέλλον της Εταιρίας διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ προκειμένου να φορτώσει τα προβλήματα μιας εταιρίας στην μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

Και ιδού κάποια τμήματα της σχεδιαζόμενης συμφωνίας:

-Μεταξύ των εγγυήσεων υπάρχουν κτίρια στην Κύπρο, διατηρητέα κτίρια χωρίς καμιά απολύτως δυνατότητα αξιοποίησης κλπ; -Κρατάει η International τον κλάδο ομαδικών ζωής, γιατί φυσικά είναι κερδοφόρος, όπως και τα ''ελεύθερα'' συμβόλαια που είναι περισσότερα από 10000 και από τα οποία θα κερδίσει πάνω 1.000.000 ευρώ; -Οι συνεργάτες αποκλειστικής απασχόλησης της International θα συνεργάζονται πλέον και με την ΕΘΝΙΚΗ στον κλάδο ζωής, όχι όμως απ’ ευθείας και αποκλειστικά με αυτήν, αλλά με ιδιαίτερη σύμβαση μέσω της Premium Brokers, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπράβου, που θα τους μπορεί να τους δώσει την δυνατότητα να συνεργάζονται και με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργώντας έτσι διαμεσολαβούντες δύο ταχυτήτων στην Εταιρία μας; -Με αυτή την μεθόδευση οι υπερπρομήθειες που αναλογούν στην παραγωγή αυτών των συνεργατών θα καταλήγουν μέσω της Premium Brokers πάλι στην οικογένεια Μπράβου;
Όλα αυτά η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ φαίνεται τα αποδέχτηκε σε βάρος του μέλλοντος και των αποτελεσμάτων της εταιρείας μας. Εδώ, όμως, θα έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση. Αυτή η υπόθεση δεν αφορά καμιά μνημονιακή υποχρέωση. Δεν υπάρχει σε κανέναν κατάλογο προαπαιτούμενων. Πρόκειται για ένα καραμπινάτο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της ΕΤΕ και η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να εμποδίσει.
Η επόμενη ασφαλιστική εταιρεία που θα φτάσει στην ίδια θέση, αλλά και η αμέσως επόμενη, η μεθεπόμενη κλπ θα έχουν έτοιμη και δοκιμασμένη λύση. Μεταφέρουμε στην ΕΘΝΙΚΗ τα ''σαπάκια'' του χαρτοφυλακίου μας που έχουμε δημιουργήσει, την μετατρέπουμε σε ''χωματερή'' της αγοράς και μετά..... 
Μετά αρχίζουμε να φωνάζουμε ότι δεν πάει καλά, δεν έχει καλά αποτελέσματα, έχει πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να πουληθεί όσο-όσο και σε όποιον να ‘ναι.


Αλήθεια η εποπτική αρχή πώς δέχτηκε «ελαφρά τη καρδία» όλα αυτά τα χρόνια να συντηρεί την κατάσταση και να δέχεται και την σημερινή «συμφωνία»; Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η συμφωνία ΔΕΝ περιλαμβάνει την πρόσληψη από την Εθνική Ασφαλιστική ούτε ενός/μιας εργαζόμενου της International Life.
Οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπιστούν σαν οι παράπλευρες απώλειες ενός συστήματος που ενισχύει την επιχειρηματική ασυδοσία σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Άξιος ο μισθός όσων ενέκριναν, αποφάσισαν και θα εκτελέσουν αυτό το deal.
Συναδελφικά,

Το Δ.Σ."
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ