Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και τα 68 από τη μάχη της Αμφιλοχίας

Το Σάββατο 16 Ιούλη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στην Αμφιλοχία, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τη Μάχη που έγινε στη...
πόλη την 1η Ιούλη του 1948.
       Από την Παρασκευή 15 Ιούλη παρουσιάζονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης έκθεση αφιερωμένη στο ΔΣΕ, τη 2η Μεραρχία και τη Μάχη της Αμφιλοχίας.
    Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα «Ιστορία» του Κώστα Βάρναλη. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Τάτσης, που αναφέρθηκε στη συμμετοχή και τη δράση του στο ΔΣΕ. Αναφέρθηκε επίσης και στη μάχη της Αμφιλοχίας όπου είχε αναλάβει αποστολή με την Διμοιρία του να μεταφέρουν βαριά τραυματισμένους μαχητές και αξιωματικούς της 2ης Μεραρχίας που τραυματίστηκαν στη σκληρή αυτή μάχη του ΔΣΕ. 
Τη κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι: «Σε δύο χρόνια το ΚΚΕ κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, ένας αιώνας αγώνων, θυσιών για την εργατική τάξη και τα λαϊκά συμφέροντα. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη από το Κόμμα μας στα 70 χρόνια του ΔΣΕ. Σήμερα εδώ στην Αμφιλοχία τιμάμε όλους του αγωνιστές που έπεσαν, τραυματίστηκαν, εκτελέστηκαν ή διώχτηκαν αργότερα, που πήραν μέρος στις μάχες του Βάλτου και ιδιαίτερα στη μάχη της Αμφιλοχίας, από της 27 Ιούνη μέχρι της 2 Ιούλη του 1948.Τιμάμε επίσης όλους τους νεκρούς και τραυματίες της 2ης ηρωικής Μεραρχίας της Ρούμελης του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Αλεξάνδρου, τον θρυλικό Διαμαντή, τον ηρωικό στρατηγό φάντασμα, όπως τον έλεγε ο αντίπαλος, γιατί ενώ περίμεναν να το συλλάβουν, αυτός χτύπαγε σε άλλο μέρος και καταλάμβανε χωριά και πόλεις».
Στη συνέχεια επισήμανε ότι: «Αποτελεί χρέος και καθήκον για το Κόμμα μας, για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους να αναδείξουμε την αιματοποτισμένη προσφορά του λαϊκού ΔΣΕ στη σκληρή, άνιση αλλά δίκαιη πάλη του.
 Για να θυμούνται οι παλιοί και, κυρίως, για να μαθαίνουν οι νέοι» και παρακάτω: «Αντικειμενικά μετά την απελευθέρωση οξύνθηκε η σκληρή ταξική ένοπλη αναμέτρηση, που είχε δύο δρόμους είτε θα οδηγούσε στην ανατροπή της αστικής εξουσίας και ο λαός θα έπαιρνε την εξουσία είτε θα νικιόνταν το λαϊκό κίνημα, θα απομονωνόταν το ΚΚΕ και θα μπορούσε πάλι να σταθεί η αστική εξουσία και οι πλουτοκράτες». Αναφέρθηκε στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί έξι μήνες μετά την απαράδεκτη συμφωνία της Βάρκιζας σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος και ότι: «Μπροστά στο δίλλημα υποταγή η οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση, το λαϊκό κίνημα το ΚΚΕ έστω και με καθυστέρηση διάλεξε το δεύτερο δρόμο, όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει οι τις αλυσίδες οι τα όπλα. Τα διαλέξαμε και είναι μεγάλη τιμή και είναι από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας». 

Ο Θανάσης Παφίλης έκανε αναφορά αναλυτικά στη Μάχη της Αμφιλοχίας, που έδωσε η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ, την 1η Ιούλη του 1948 και τη σημασία της. Ενώ μεταξύ άλλων μίλησε και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, το πραξικόπημα στην Τουρκία αλλά και για τα μέτρα που προετοιμάζονται, το νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Κλείνοντας κάλεσε το λαό να ακολουθήσει το μόνο δρόμο που έχει μείνει πλέον μπροστά του: «αυτόν της οργάνωσης, του αγώνα για να σταματήσει αυτή την επίθεση, με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία, για την ανατροπή ενός συστήματος που πλέον οδηγεί στη βαρβαρότητα, στη φτώχεια, στην απελπισία τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».
 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των 17 νεκρών μαχητών του ΔΣΕ στη Μάχη της Αμφιλοχίας, με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και μετά την κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ