Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΙΣΧΥΡΗ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Στο ρυθμό των Ρίχτερ η Δυτική Ελλάδα από χθες το βράδυ, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στα Γιάννενα – Τι λένε οι σεισμολόγοι και γιατί ανησυχούν – Στους δρόμους ο κόσμος.
Σε δρόμους, πλατείες και πάρκα ξημέρωσαν οι κάτοικοι της πόλης των... Ιωαννίνων, οι οποίοι έζησαν μία εφιαλτική νύχτα.
Από τις έντεκα και τέταρτο το βράδυ του Σαββάτου, ο νομός ζει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, με την ανησυχία να είναι έντονη και όλους τους αρμόδιους να συνιστούν ψυχραιμία.
Σε οκτώ ώρες περίπου, έχουν καταγραφεί πάνω από εβδομήντα σεισμικές δονήσεις, αρκετές μεταξύ τεσσάρων και πέντε Ρίχτερ. Δεκάδες ήταν οι δονήσεις κάτω των Ριχτερ. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, σημειώνουν οι σεισμολόγοι, ενώ το Γεωδυναμικό νωρίς το πρωί, διόρθωσε το μέγεθος του πρώτου σεισμού, ο οποίος δίνεται πλέον στα 5,3 Ρίχτερ.

Κανένας δεν θυμάται κάτι ανάλογο στην περιοχή, ενώ οι κάτοικοι που έμειναν άυπνοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Επιφυλακτικός ο σεισμολόγος κ. Ε. Λέκκας

«Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση»

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

Ο…χορός των μετασεισμών

02:18 Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 24,5 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

03:10 Και νέα δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,με επίκεντρο 27 χιλιόμετρα Βορεοδυτικά των Ιωαννίνων. Ο σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, μόλις 5 χιλιόμετρα.

03:41 Νέος πολύ ισχυρός σεισμός, με το μέγεθος να φτάνει τα 4.9 Ρίχτερ και το επίκεντρο στα 28,6 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

03:47 Μια ακόμη ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 27,6 νοτιοδιτικά της Κόνιτσας.

04:32 Μετασεισμός 4., Ρίχτερ, 18 χλμ Δυτικά – Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων

05:19 Δύο ακόμα μετασεισμοί σημειώθηκαν στις 05:19 & 05:21, εντάσεως 4,1 και 4,8 Ρίχτερ αντίστοιχα! Ο κόσμος παρέμεινε στους δρόμους και όλοι περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις των σεισμολόγων για την εξέλιξη του φαινομένου.

06:40 – Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων.

07:22 Μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ, 18χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων

giannena_seismos_kosmos_dromos_exo1

Κατολισθήσεις και προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Ζημιές στο παρεκκλήσι που βρίσκεται στη Μονή Βελλάς, αλλά και στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, σημειώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου. Τα μηχανήματα της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, προσπαθούν να απομακρύνουν τους βράχους που έχουν πέσει στο οδόστρωμα, στο δρόμο από Καλέντζι προς Πράμαντα.

giannena_seismos_petra

Από τους σεισμούς προκλήθηκα μικροζημιές, έχουν αντιμετωπιστεί τα περισσότερα προβλήματα από καταπτώσεις στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο, ενώ το καλό νέο είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

giannena_seismos_hartis

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Μάχη για να ανοίξει ο δρόμος στα Στεφάνια Πλάκας

Μάχη για να καταφέρνουν να ανοίξουν το δρόμο προς την Πράμαντα, στη θέση Στεφάνια Πλάκας, δίνουν μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Στο σημείο έχουν γίνει καταπτώσεις βράχων και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο epirusgate ο αντιδήμαρχος Β.Τζουμέρκων Νίκος Βαίτσης,ο δρόμος θα ανοίξει σύντομα. Το έργο της απομάκρυνσης των βράχων συντονίζει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος.

epirusgate, epiruspost

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ