Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν!

Τα τρίδυμα από το 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου-Μοσχάτου (από αριστερά) Γιώργος, Φρατζέσκος και Εύη Δαφερέρα, που πέρασαν σε πανεπιστημιακές σχολές.
Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή 
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα 
που αναπαράγονται εδώ και χρόνια και απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αποδεικνύοντας ότι οι ίσες ευκαιρίες για όλους φέρνουν....
μόνο θετικά αποτελέσματα.

Συνολικά 11.290 μαθητές από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που τους έδωσε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία πλέον μπορούν να εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές, αρκεί αυτές να είναι αντίστοιχες των τομέων που σπούδασαν στα ΕΠΑΛ και για ένα ειδικό ποσοστό θέσεων επιπλέον 1%.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 10.707 υποψηφίων από τα ημερήσια ΕΠΑΛ της χώρας, 278 παιδιά πέρασαν σε ΑΕΙ, 5.388 σε ΤΕΙ και 247 στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας. Το ποσοστό των επιτυχόντων ξεπέρασε το 55%, με το αντίστοιχο ποσοστό των εσπερινών ΕΠΑΛ να φτάνει το 59,52%.

Τριπλή επιτυχία για το 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου-Μοσχάτου. Ο Φρατζέσκος, ο Γιώργος και η Εύη Δαφερέρα, τρίδυμα αδέλφια, κατάφεραν να περάσουν σε πανεπιστημιακές σχολές, κάνοντας τόσο τον διευθυντή του σχολείου όσο και τους γονείς τους περήφανους.

Τα δύο αγόρια παρακολούθησαν τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, με τον Γιώργο να περνάει στο ΤΕΙ Χαλκίδας, στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού, και τον Φρατζέσκο να συγκεντρώνει 19.385 μόρια και να μπαίνει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Εύη παρακολούθησε τον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και πέρασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Πειραιά.

«Οταν ψηφίστηκε η τροπολογία σκέφτηκα ότι αξίζει να προσπαθήσω για ένα Πανεπιστήμιο. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για το αποτέλεσμα, γιατί είναι μια σχολή που σου ανοίγει πόρτες. Το ξέρω ότι θα ζοριστώ γιατί είναι απαιτητική σχολή, αλλά είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρω», μας λέει ο Φρατζέσκος Δαφερέρας, με τον αδελφό του, Γιώργο, να σχολιάζει: «Διάβαζα, αλλά έκανα και τις βόλτες μου. Είμαι ικανοποιημένος γιατί πέρασα εκεί που ήθελα».

Εξίσου ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Εύη, η οποία πέρασε στην πρώτη της επιλογή. «Ηταν δύσκολη η προσπάθεια. Με πέντε άτομα μέσα στο σπίτι, η συγκέντρωση ήταν σχεδόν αδύνατη. Ο ένας έμπαινε, ο άλλος έβγαινε... Φασαρία... Τελικά όλα πήγαν καλά και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό», μας λέει η νεαρή κοπέλα.

Η μεγάλη επιτυχία των παιδιών βρήκε «απροετοίμαστο» τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Ταύρου-Μοσχάτου, Κώστα Μανδυλά, ο οποίος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι είναι πολύ χαρούμενος, τονίζοντας παράλληλα ότι η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τα ΕΠΑΛ δίνει κίνητρο και ελπίδα στους μαθητές που επιλέγουν μια πιο βιωματική εκπαίδευση.

«Το γεγονός ότι ένα παιδί επιλέγει να φοιτήσει σε ΕΠΑΛ δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ποσοστό μόλις 1% επί των θέσεων, 277 παιδιά κατάφεραν να μπουν σε ΑΕΙ. Αυτό δείχνει ότι ο θεσμός θα πρέπει να ενισχυθεί, να αυξηθεί το ποσοστό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές, αλλά μαθητές που μέσω της εκπαίδευσης αποκτούν ίσες ευκαιρίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Μανδυλάς.

Δύο αδελφές από την Πτολεμαΐδα, ηλικίας 44 και 41 ετών, διαγωνίστηκαν για μια θέση στην Τριτοβάθμια και τα κατάφεραν. Μητέρες τεσσάρων και τριών παιδιών αντίστοιχα, η Αλεξάνδρα (αριστερά) και η Παρασκευή Γεωργίου (δεξιά) φοίτησαν στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας και με υπομονή και επιμονή κατάφεραν να περάσουν σε σχολές της Τριτοβάθμιας.
kozanilife.gr
Όπως μεταδίδει το kozanilife.gr, η μεν Αλεξάνδρα εισήχθη από τους πρώτους επιτυχόντες στο ΤΕΙ Λάρισας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και η Παρασκευή στο ΤΕΙ Κοζάνης, στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης και Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ