Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΠΑΜ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940!

28η Οκτωβρίου 1940
Μνήμη Εθνικής Αφύπνισης
Η επέτειος του ΟΧΙ που ξεστόμισε αυθόρμητα ο ελληνικός λαός απέναντι στον ένοπλο εισβολέα, ντύνοντας τα παιδιά του με τη στολή του Έλληνα στρατιώτη για να τον αποκρούσουν, υπήρξε η απόλυτη και ενιαία έκφραση ενός και μοναδικού νομίσματος με δύο όψεις: του ενωμένου λαού που μετατρέπεται σε στρατό, και του στρατού που αποτελείται από το μοναδικό φορέα του, το λαό. Μια ενιαία έκφραση που βρήκε την πλήρη ταύτισή του στην εθνική αντίσταση που....
ακολούθησε.
Σ’ αυτήν την ενιαία έκφραση οφείλεται η νίκη στις σιδερόφρακτες δυνάμεις του φασισμού επάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Μια νίκη που βάφτηκε με το αίμα εκείνων των νεαρών παιδιών που αποφασισμένα να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους, αναχαίτισαν τον εισβολέα και τον κυνήγησαν μέχρι τις ακτές της Αδριατικής. Μια εποποιΐα που δεν θα είχε επιτευχθεί αν το επιχειρησιακό σκέλος είχε αφεθεί στα χέρια του στρατιωτικού επιτελείου του Μεταξά, που όπως έχει πλέον αποκαλυφθεί, σχεδίαζε υποτυπώδη άμυνα ως άλλοθι, σύμπτυξη, υποχώρηση και αμέσως μετά παράδοση. Η επιμονή και ο ηρωισμός των ίδιων των παιδιών του λαού, των Ελλήνων στρατιωτών, ήταν που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς, μετέδωσε τη φωτιά του ενθουσιασμού στους διοικητές τους και δημιούργησε ένα έπος. Το έπος του ’40!

Τα παιδιά του έπους εκείνου, οι ήρωες εκείνοι, δεν είναι μορφές μυθικές που χάνονται στο θρύλο ενός μακρινού και απροσδιόριστου παρελθόντος. Είναι πρόσωπα υπαρκτά που πολλοί από εμάς προλάβαμε να τα γνωρίσουμε, να τα αγγίξουμε, να τα αγκαλιάσουμε και να μας αγκαλιάσουν ως παππούδες μας ή και πατεράδες μας. Σήμερα δεν ζει σχεδόν κανένας τους. Πρόλαβαν όμως με το άγγιγμά τους να μας μεταδώσουν την επίγνωση της συνέχειας. Μιας συνέχειας που πρέπει να σταθούμε αντάξιοί της.

Εκείνοι έκαναν το καθήκον τους ανατρέποντας τα σχέδια της τότε εξουσίας, που σχεδίαζε εικονική αντίσταση με τελικό σκοπό την ολοκληρωτική παράδοση της πατρίδας και του λαού της στη μέγγενη του 3ου Ράιχ. Παρόμοιο καθήκον ανατίθεται σ’ εμάς για ν’ ανατρέψουμε τις πολιτικές της σημερινής εξουσίας, που εφαρμόζει εικονική «αντίσταση» με τελικό σκοπό την ολοκληρωτική παράδοση της πατρίδας και του λαού της στη μέγγενη του 4ου Ράιχ. Οι πολιτικές της τοτινής δικτατορίας και της τωρινής πλασματικής «δημοκρατίας» απέναντι στους ξένους άρπαγες, παραμένουν όμοιες κι απαράλλακτες. Όμοια κι απαράλλακτη πρέπει να είναι και η απάντηση του λαού, των παιδιών, των εγγόνων και δισέγγονων εκείνων των ηρώων. Το περήφανο ΟΧΙ που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2015, ήρθε τώρα η στιγμή να πάρει έμπρακτη μορφή με ανένδοτο αγώνα μέχρι την ανατροπή του φαύλου καθεστώτος, την τελική νίκη και την απελευθέρωση από τα δεσμά των δανειστών και του απολυταρχικού μορφώματος της Ε.Ε.

Τιμούμε τη γενιά του ΌΧΙ κι είμαστε υπόλογοι στις ερχόμενες γενιές. Γιατί  όπως ο ποιητής επισημαίνει:
«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθούνε,  θα περάσουν.
Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Τα αιτήματα της γενιάς του ΟΧΙ παραμένουν ανεκπλήρωτα.
Ήρθε ο καιρός να τα δικαιώσει η δική μας γενιά:
Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ