Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Επερώτηση Κούστα - Κολοβού σε Κατσιφάρα για τον αποκλεισμό της ΠΔΕ απο το ΕΣΠΑ 2014-2020, για εργαστηριακό εξοπλισμό των σχολείων

Μεσολόγγι 25/03/2018
                  
    ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ                                                               
Προς
τον  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
κ. Απόστολο Κατσιφάρα

      Κοινοποίηση: 
·         ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας
·         Περ. Δ/ντή εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας
·         ΔΔΕ Αιτωλ/νίας, Αχαίας και Ηλείας
    Κύριε  Περιφερειάρχα,
  Δεδομένης της παλαιότητας του εργαστηριακού εξοπλισμού στις σχολικές  μονάδες και της ανάγκης αλλαγής και εκσυγχρονισμού τους, τα εκπαιδευτικά....
συνδικαλιστικά όργανα της  Δυτικής Ελλάδας είχαν προβεί έγκυρα σε ενημέρωση τόσο  του Διευθυντή εκπαίδευσης Αιτωλ/νιας  όσο και του Περιφερειακού  Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας , προκειμένου  να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για εξοπλισμό ΤΠΕ στην εκπαίδευση και εργαστηριακό εξοπλισμό των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 στα σχολεία αρμοδιότητας της  Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Δυτ. Ελλάδας .

Στα πλαίσια αυτά εκπονήθηκε   μελέτη από την υπηρεσία για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, ορίζοντας ακριβείς ποσότητες και προδιαγραφές εξοπλισμού για κάθε σχολική μονάδα που διέθετε ΣΕΠΕΗΥ.
Η μελέτη περιλάμβανε σενάρια κόστους για τον εξοπλισμό που χρήζει αναβάθμισης: α) ελάχιστος εξοπλισμός β) βασικός εξοπλισμός γ) συνολικός εξοπλισμός . 
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ και το ΚεΠληΝεΤ Αιτ/νίας, προχώρησε το Σεπτέμβρη του 2016 (βασιζόμενη στη μελέτη που εκπονήθηκε) σε αποτύπωση των αναγκών εξοπλισμού σχολικών μονάδων (ΤΠΕ & επαγγελματικής εκπαίδευσης).
Υπολογίστηκε ότι για την κάλυψη των  αναγκών σε εργαστηριακό εξοπλισμό σχολικών μονάδων της Δυτ. Ελλάδας θα χρειαστούν 3,5-4 εκατ. Ευρώ είναι και μοναδική πηγή χρηματοδότησης σήμερα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης των μαθητών είναι το ΕΣΠΑ, άλλωστε το αγαθό της δωρεάν γνώσης στο δημόσιο σχολείο, πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες του θεσμού της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού .
Η ΔΔΕ Αιτωλ/νίας γνωστοποίηση στην Περιφέρεια  Δυτικής  Ελλάδας και την αρμόδια διαχειριστική αρχή τις ανάγκες αυτές με ενδεικτικό πίνακα  ώστε να εξειδικευτεί και να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση ένταξης του έργου αναβάθμισης υποδομών εκπαίδευσης, όπως ορίζει η διαδικασία ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τον Ιανουάριο του 2017 έγινε συνάντηση στα γραφεία σας στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συμμετείχατε εσείς  κε Περιφερειάρχη , η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, οι Υπεύθυνοι των ΚεΠληΝεΤ  και ο Προϊστάμενος της μονάδας Β2 της ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΠΕΘ. Στη συνέχεια προκλήθηκε συνάντηση για αυτό το θέμα στις 26/1/2017 στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας  και με εσάς  κε.  Κατσιφάρα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΠΕΘ http://www.minedu.gov.gr/rss/33435-14-03-18-xrimatodotiseis-gia-eksoplismo-tpe-stin-ekpaidefsi-kai-ergastiriako-eksoplismo-ton-epal-kai-iek-meso-espa-2014-2021, με λύπης διαπιστώνουμε πως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ περιφέρεια  που δεν συμπεριλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ χρηματοδότησης εργαστηριακού εξοπλισμού ν σχολείων είναι Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ! Δηλαδή θα είναι η μοναδική Περιφέρεια στην οποία δεν θα υλοποιηθεί έργο αναβάθμισης εξοπλισμού σχολικών μονάδων χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Διεκδικώντας μια ακόμη αρνητική πρωτιά!!!
Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας εξασφάλισαν από το ΕΣΠΑ συνολικά 68,5  εκατομμύρια €  και μάλιστα κάποιες περιφέρειες έχουν ήδη ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς και οι σχολικές μονάδες παρέλαβαν τον εξοπλισμό ενώ κάποιες είναι σε κατάσταση υπογραφής σύμβασης ή διαβούλευσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες της περιφέρειάς μας  δεν θα αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους (ο περισσότερος έχει αποκτηθεί στο διάστημα 2004-2006) πριν το 2023   αν και εφόσον προκύψει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που να περιλαμβάνει αντίστοιχη δράση (εξοπλισμού Η/Υ εργαστηρίων).  

Κε Περιφερειάρχη

Αντιλαμβάνεστε ότι  οφείλετε   από την θέση σας  να προχωρήστε  άμεσα σε ένταξη  για χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ   εξοπλισμού για τις σχολικές  μονάδες  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,  με ανάλογη  μεταφορά  χρημάτων από  άλλες  Θεματικές  Ενότητες (π.χ. από εκπτώσεις,) κατόπιν  απόφασης  του Περιφερειακού συμβουλίου   στη Θεματική Ενότητα για την προμήθεια εξοπλισμού στα σχολεία.                     
Σε αντίθετη περίπτωση η διαφαινόμενη υποβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας  καθώς  και ο κίνδυνος να  κλείσουν ορισμένα περιφερειακά  ΕΠΑΛ από  έλλειψη εργαστηριακού  εξοπλισμού θα σας βαραίνει  στο ακέραιο  
Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας, όπου θα πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις στο άμεσο επόμενο διάστημα που θα ενημερωθούν για την αδικία που τους γίνεται με πολιτική ευθύνη  δική σας και της πλειοψηφίας που φαίνεται να αγνοείτε τι σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται.       

     Ερωτάστε:
  1. Σε ποιες  ενέργειες θα προβείτε άμεσα ώστε  να  αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα   που προέκυψε  εξ αιτίας κακού προγραμματισμού σας και έλλειψη  εκπαιδευτικής ευαισθησίας και του λογιστικού συμψηφισμού του αγαθού της παιδείας με άλλες υποχρεώσεις της Περιφέριακής Αρχής;
  2. Πως θα ξεπεράσετε τα  πλείστα  λειτουργικά προβλήματα  που  θα δημιουργηθούν  στις   σχολικές μονάδες  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  από τον έλλειψη άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων σε ένα τόσο σοβαρό έργο για την εκπαίδευση της περιφέρειάς μας; 

         Οι  Ερωτώντες Περιφερειακοί σύμβουλοι

  • Κώστας Κούστας,  Εκπαιδευτικός - Περιφερειακός σύμβουλος &  Αιρετός εκπρόσωπος καθηγητών στο  ΠΥΣΔΕ   Αιτωλ/νιας
  • Γιάννης Κολοβός συντ. Εκπαιδευτικός - Περιφερειακός σύμβουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ