Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Πέντε τροπολογίες κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ


Πέντε τροπολογίες κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».
Η πρώτη αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις επισημαίνοντας ότι ο νόμος 4015/2011 περί...
Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, που ήδη ήταν προβληματική.
Η εφαρμογή του πιο πάνω νόμου οδήγησε στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των Οργανώσεων, που είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς. Ο νέος νόμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους, η μετατροπή των ΑΣΟ σε ΑΕ και η παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εκκαθαρίσεις και οι συγχωνεύσεις, έχουν οδηγήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Η δεύτερη τροπολογία αφορά τη ρύθμιση θεμάτων εργαζομένων της ΠΑΣΕΓΕΣ για την κάλυψη των αναγκών σε υπαλληλικό προσωπικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Η τρίτη τροπολογία αφορά την εξάλειψη του αξιοποίνου των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις αναφέροντας στην Αιτιολογική έκθεση ότι «Οι αγώνες των αγροτών με διάφορες μορφές συνεχίζονται και σήμερα, επειδή οξύνονται τα προβλήματα της φτωχής και με μεσαία εισοδήματα αγροτιάς, ιδιαίτερα μάλιστα, όπως και για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης, τα τελευταία χρόνια που εκδηλώθηκε έντονα η καπιταλιστική κρίση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες αυτοί αντιμετωπίστηκαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με απειλές διώξεων, με ποινικές διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα, εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες,, είτε να έχουν καταδικαστεί είτε να οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αγροτών να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα, να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, αλλά να συνεχίσουν να την καλλιεργούν.
Παρόμοιες καταστάσεις διώξεων και σε πολλές περιπτώσεις καταδικών βιώνουν και μάλιστα μαζικά και επανειλημμένα και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως, ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου και ιδίως στο χώρο της Ν/Ε Ζώνης Πειραιά - Περάματος και Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, οι ναυτεργάτες, διάφοροι κλάδοι εργαζομένων και μέλη σωματείων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους. Το ίδιο συμβαίνει και με κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων όπως οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (φορτηγών και ταξί). Διώξεις αντιμετωπίζουν επίσης και διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και κατοίκων που προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων.
Προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις και, σε πολλές περιπτώσεις, στις καταδίκες εκατοντάδων μικρομεσαίων αγροτών και άλλων εργαζομένων που κινητοποιούνται για την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων τους καθώς και όσων συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτύρονται για την επιβολή δυσβάσταχτων διοδίων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την πιο κάτω τροπολογία-προσθήκη, με την οποία εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291, 292, 295, 330 και 334 παρ. 1 και 3 και 431 Π.Κ., καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12α του Ν. 2696/1999 όπως ισχύει, που φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την κατάθεση της παρούσας διάταξης κατά τη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Η τέταρτη τροπολογία αφορά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις διάφορες κατηγορίες οίνου. Στην αιτιολογική έκθεση το ΚΚΕ επισήμανε ότι η επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οξύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και πλήττει περαιτέρω το αμπελουργικό εισόδημα, με ορατό τον κίνδυνο της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εκμεταλλεύσεων (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Η τελευταία τροπολογία αφορά ζητήματα για τους εργαζομένους των υπό εκκαθάριση Αγροτικών Συνεταιρισμών και ΕΑΣ επισημαίνοντας ότι ο νόμος 4015/2011 περί αγροτικών συνεταιρισμών οδήγησε στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των οργανώσεων που είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς.
Ο νόμος αυτός έχει ήδη καταστρεπτικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και τις χιλιάδες εργαζομένους στις ΑΣ και στις ΕΑΣ. Ήδη πολλές από τις πιο πάνω συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν τεθεί σε εκκαθάριση, ενώ και με την εφαρμογή του νέου νόμου που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση, αναμένεται να ενταθεί το φαινόμενο της θέσης σε εκκαθάριση ΑΣ και ΕΑΣ. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι άνεργοι στο χώρο θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τις 5.000. Το ΚΚΕ ζητά την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους και να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους έναντι των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εργασία όσοι βρεθούν εκτός δουλειάς (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ